Jack Miller zabeležio je svoju prvu pol poziciju u karijeri u MotoGP klasi fantastičnim nastupom u mešovitim uslovima na stazi Termas de Rio Hondo.

I ako je tokom celog vikenda pokazivao naznake da je brz, Miller nas je sve iznenadio i veoma hrabrom vožnjom zabeležio svoju prvu ikada pol poziciju u MotoGP kategoriji.

Kako je ceo subotnji dan na severu Argentine obeležila kiša i ne baš sjajni uslovi za vožnju, svakako da smo očekivali nekoliko iznenađenja u toku dana, ali možemo reći da će sutra na startu svakako biti najaraznolikija grupa vozača i proizvođača među prvih 10 koju smo do sada videli.

Dan je započeo ponovnom dominacijom Marca Marqueza u trećem i četvrtom slobodnom treningu, koji je u četvrtom treningu bio za 1.5s brži od prvog pratioca i time nagovestio rutinsko osvajanje pol pozicije u predstojećim kvalifikacijama. Međutim već krajem prvog dela kvalifikacija, u kojem je Aleix Espargaro napravio fantastičan krug na Apriliji i i probio se u Q2 zajedno sa prosečnim Andreom Doviziosom, videlo se da se uslovi na stazi menjaju, ali niko nije znao u kom smeru tačno.

Kiša je pred početak Q2 padala najjače do tada i svi su na stazu pred početak Q2 spremili motore za kišu. Marquez je prvi izlazak na stazu obeležio odličnim vremenom u mokrim uslovima, ali sredinom drugog dela kvalifikacija staza je počela lagano da se suši i trkačka linija je na nekim mestima bila potpuno suva. Ipak, u trećem sektoru, staza je i dalje bila prekrivena vodom i većina vozača odlučila je da je sigurnije da i drugi izlazak bude na gumam za kišu. Ali ne i Jack Miller. Australijanac je prvi izašao na slick gumama na stazu i počeo da pravi impresivna vremena u prva dva sektora, međutim druga dva su i dalje bila vrlo mokra i pravila mu problem. Ubrzo su za njim na slick gumam izašli i Marquez i Crutchlow koji su se ipak već nakon prvog kruga vratili u boksove i vratili se na motore za kišne uslove.

Miller je odlučio da ostane na stazi do kraja na slick gumama i pokuša da napravi iznenađenje. Nakon što je nekoliko puta za vrlo malo izbegao pad, u svom poslednjem krugu uspeo je da napravi fantastično vreme i izbije na prvu poziciju, 0.177s ispred Danija Pedrose i Johann Zarca.

Četvrtu poziciju zauzeo je sjajni Tito Rabat na dve godine starom Ducatiju, koji je tokom celog vikenda davao naznake brzine koju poseduje na ovoj stazi, što je na kraju i pokazao u kvalifikacijama. Iza njega, na petoj poziciji, završio je Alex Rins na Suzukiju, ispred Marca Marqueza koji je, na kraju se ispostavilo, napravio grešku što je prebrzo odlučio da ne koristi gume za suvo.

Aleix Espargaro startovaće sutra sa fantastične sedme pozicije za Apriliju, dok će Andrea Dovizioso na svom fabričkom Ducatiju zauzeti tek osmu startnu poziciju. Maverick Vinales uspeo je da pobedi Cal Crutchlowa na Hondi i Valentina Rossija, svog klupskog kolegu, koji će startovati iza njega, na 10. i 11. mestu. Najsporiji u drugom delu kvalifikacija bio je Andrea Ianonne na Suzukiju.

U Moto2 klasi takođe na pol poziciji imamo čoveka kojem je ovo prvi put pošlo od ruke. Xavi Vierge je za Dynavolt Intact GP ekipu uspeo da obezbedi prvu startnu poziciju u svom poslednjem krugu, kao poslednji čovek na stazi koji ima šanse za to. Drugo mesto obezbedio je Lorenzo Baldassarri, dok će treći startovati Dany Kent. Najveće razočarenje je svakako Francesco Bagnaia, pobednik trke u Qataru, koji se kvalifikovao kao tek petnaesti.

Ni u Moto3 kategoriji nije falilo iznenađenja, jer je svoju prvu pol poziciju ikada zabeležio Tony Arbolino za Marinelli Snipers tim ispred Marca Bezzecchia Gabriela Rodriga.

Prva na rasporedu sutra je trka Moto3 klase, sa startom u 17:00. U 18:20 zakazan je početak Moto2 trke, dok glavni spektakl, trka MotoGP kategorije, startuje u 20:00 po našem vremenu.

U nastavku možete videti i kompletne rezultate kvalifikacija sve tri kategorije:

Moto3

Moto2

MotoGP

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#1d1e84″ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar