Nakon vrlo zanimljive prve trke u Qataru, MotoGP karavan se preselio na drugi kraj sveta, Argentinu. Na stazi Termas de Rio Hondo, koja je prošle godine većini timova pravila probleme prilikom podešavanja motocikala, vozače i timove dočekala je jedna novina – oko 75% površine staze presvučeno je novim asfaltom.

Zašto je ovo toliko bitno? Jednostavno rečeno, niko ne zna šta da očekuje od podloge. Da li je abrazivnost povećana ili smanjena, kako će nova podloga uticati na gume i njihovu potrošnju, i što je najbitnije, veći deo podataka o podešavanju motocikala koje su timovi sakupili tokom prethodnih godina, biće skoro beskorisan. Jedina prednost je to što je ovo svima novo, jer ni jedan tim nije obavljao testiranja na novopresvučenoj stazi, tako da su svi u istoj situaciji.

Valentino Rossi situaciju je nazvao interesantnom: „Prošle godine smo bili vrlo dobri u Argentini. Završili smo trku kao prvi i drugi i mislim da je to bila najbolja trka za nas kao tim tokom prethodne sezone. Pošto se u međuvremenu balans među vodećim vozačima promenio od tada, naši konkurenti su sada u boljoj situaciji od nas.  Siguran sam da će trka biti teška, čemu doprinosi i nova podloga, ali ja volim ovu stazu, a i naš motocikl uglavnom ovde dobro funkcioniše. Ceo vikend će biti iznenađujuć i interesantan i nadam se da mi možemo na kraju da izađemo kao jaki konkurenti za pobedu“.

Davide Tardozzi, menadžer Ducati fabričkog tima dao je kratak intervju pre oficijalne press konferencije u kojoj se osvrnuo na predhodnu trku kao i na budućnost Ducatijevih vozača: „Predhodnu trku smo završili na odličan način. Dovi je pokazao da je ove sezone od samog početka spreman da se bori za titulu. Staza u Argentini nam je prethodne godine pravila problem, ali je Ducati od tad dosta napredovao, a i nova podloga timove vraća u neku vrstu početnog položaja“.

Na pitanje šta se desilo u vezi sa kvarom na motoru Jorge Lorenza tokom prve trke sezone, Tardozzi je objasnio: „Možemo da garantujemo da kvar nije bio izazvan greškom bilo koga u našem timu. Brembo je jedini krivac za tehnički kvar koji se desio Jorgeu. Pre nekoliko dana, oni su izdali obaveštenje za javnost u kojem objašnjavaju šta se desilo, ali to su samo izgovori. Tokom trke, jedna od kočionih pločica je ispala, zbog čega je Jorge doživeo pad“. Brembo tvrdi da su sproveli detaljnu istragu o incidentu i da su 100% sigurni da se ništa slično više nece desiti.

„I ako smo na prošloj trci zabeležili pobedu, Marquez na Hondi je bio vrlo blizu, i to na stazi koja njemu i Hondi generalno ne odogvara, kao i Valentino koji je bio na samo 0.7 sekundi iza, na Yamahi koja nije još uvek 100% spremna. Ovo nam govori da je konkurencija vrlo jaka i da naš posao u Argentini neće biti ni malo lak“.

Nakon što su još pre prve trke Rossi i Marquez potvrdili da su produžili ugovore, normalno je da se pitamo šta se dešava sa ugovorima za Dovija i Lorenza, na šta je Tardozzi dao delimičan odgovor: „Sa Doviziosovim agentom smo započeli pregovore o novom ugovoru. Očekujemo da ćemo ubrzo doći do kompromisa, ali kada kažem ubrzo ne mislim na nekoliko dana, jer su u pitanju vrlo visoki ugovori. Što se Lorenzovog ugovora tiče, sa njim trenutno nema pregovora, ali je to najviše zato što on lično to ne želi, jer želi da se koncentriše isključivo na rezultate i narednu trku“ završio je Tardozzi.

Prvi slobodni treninzi počinju u petak u 14:00 po našem vremenu, dok su trke zakazane u nedelju sa početkom od 17:00 Moto3, 18:20 Moto2 i 20:00 MotoGP.

Redovne izveštaje sa treninga i trka pratite na dvatocka.com

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#121166″ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar