Cal Cruchlow upisao je svoju treću MotoGP pobedu u karijeri na današnjoj trci u Argentini, koja će nažalost ostati upamćena najmanje po pobedi sjajnog Britanca.

Pre početka trke, direkcija je odredila da predstojeću trku proglasi trkom u vlažnim uslovima. 23 vozača je na start izašlo na gumama za kišu, dok je heroj jučerašnjih kvalifikacija, Jack Miller, na prvu startnu poziciju jedini izašao na gumama za suvo. 6 minuta pred početak trke, timovi su počeli da uguravaju motore nazad u boksove kako bi izašli na motociklima za suve uslove, jer je staza počela vrlo brzo da se suši, što je Millera ostavilo samog na startu. Pošto je procedura u ovakvoj situaciji da vozač koji se vratio u boks da zameni motor mora da startuje iz boksa, Dorna je odlučila da odloži start kako bi došla, zajedno sa timovima, do sigurnog rešenja, jer iz oliglednih razloga, bilo bi vrlo opasno da 23 vozača trku započnu iz boksa, a Jack Miller jedini krene sa starta na stazi sa prve pozicije.

Cela ova situacije je jasno Milleru naškodila i najverovatnije ga koštala skoro sigurne pobede, jer da je jedini krenuo na slick gumam, a ostali na gumama za kišu i potom redom ulazili u boks kako bi prešli na slick gume, to bi hrabrom Australijancu, koji je ponovo ispao najmudriji, donelo ogromnu prednost.

Ipak, Dorna je morala da donese odluku, i odlučila je da izvede nov start trke, sa time što su svi vozači pomereni 3 startna reda u nazad, dok je Miller ostao na pol poziciji. Na Millerovu žalost, ovo nije ni blizu prednosti koju je očekivao kada je jedini odabrao gume za suve vremenske uslove.

Ako ovo nije bilo dosta kontroverze, prilikom ponovljenog starta, nakon odvezenog kruga za zagrevanje, Marcu Marquezu se ugasio motor i on je morao da ga gura po startnom pravcu kako bi ga ponovo upalio, potom vozio u suprotnom smeru, nazad do svoje pozicije, i ako su zvaničnici trke pokušali da ga sklone u pit kako bi trku započeo iz boksa, kakvo je i pravilo u ovakvim situacijama.

Kada su zelena svetla najzad upaljena, nekih 20 minuta kasnije nego što je planirano, Jack Miller na Pramac Ducatiju imao je samo 0.7s prednosti u odnosu na prve pratioce. Marc Marquez, koji je neregularno startovao sa šeste pozicije, već nakon nekoliko krivina sustigao je Millera i vrlo brzo ga i obišao. Međutim, direkcija trke odlučila je da ispoštuje svoja pravila i Marquezu naredila da odradi kaznu prolaska kroz boks, što je aktuelnog šampiona poslalo na 21. poziciju.

Sva ova drama ostavila je na čelu, Jacka Millera, Johanna Zarca, Cala Crutchlowa, Danija Pedrosu i Alexa Rinsa da se bore za pozicije. Zarco je u agresivnom pokušaju da obiđe Pedrosu, izazvao malo kontakt između njih dvojice, što je omalenog Španca nateralo da promeni putanju, siđe na i dalje mokar deo staze, što je izazvalo veliki „high side“. Na svu sreću, Pedrosa je prošao bez ozbiljih povreda, a incident je proglašen trkačkim manevrom, kako je i delovalo, jer nije izgledalo kao da je Zarco imao bilo kakvih namera da Pedrosu izbaci iz trke.

Dok se borba za prvu poziciju razvijala između Millera na Ducatiju, Crutchlowa na Hondi, Rinsa na Suzukiju i Zarca na Yamahi, Marc Marquez je munjevito nadoknađivao pozicije i pokazao neverovatan tempo, koji je imao i tokom celog vikenda. Međutim, prevelika želja i najveorvatnije određena doza arogancije, navela je Maruqeza da vozi vrlo nesmotreno i prilikom obilaženja, izgura sa staze Aleixa Espargara, što mu je donelo drugu kaznu dana, da prepusti jednu poziciju. Dok je direkcija trke donela odluku, Marquez je obišao još dva vozača i nalazio se na 14. poziciji.

Na čelu karavana, Zarco, Rins Crutchlow i Miller vodili su bitku za vodeće pozicije sa dosta obilaženja i nadmudruivanja. Jack Miller je nekoliko krugova pred kraj trke napravio malu grešku zbog koje je sišao sa idealne putanje i izgubio preko 2 sekunde u odnosu na prvu trojicu, gde je i ostao do kraja trke i kroz cilj prošao kao četvrti. Za to vreme, Marc Marquez uspreo je da se probije do 7. pozicije i približavao se Valentinu Rossiju i Mavericku Vinalesu na pozicijama 5 i 6. Marquez je preagresivinsim manevrom pokušao da obiđe Rossija, udario u Italijana, izgurao ga van staze i srušio ga s motocikla. Marquez je uspeo da ostane na točkovima i nastavio svoju trku. Rossi je odmah ustao, i vidno iznerviran ponovo podigao svoj motocikl i uz pomoć redara se vratio na stazu na 19. poziciju, gde je i ostao do kraja.

Marquez je na kraju uspeo da obiđe i Vinalesa i prođe kroz cilja kao peti, ali mu je direkcija trke na kraju odredila još jednu kaznu, dodatnih 30 sekundi, što ga je stavilo na 18. poziciju i ostavilo bez bodova.

Crutchlow je u direktnom duelu pobedio Zarca i Rinsa i zabeležio svoju treću pobedu u MotoGP klasi, dok je Zarco završio drugi,a odlični Rins na Suzukiju treći.

Nakon trke, Marc Marquez je na nagovor Alberta Puiga krenuo u boks Yamahe kako bi se izvinuo Rossiju, ali Italijan nije želeo ni da razgovara sa Hondinim vozačom, a kamoli da se rukuje s njim.

Cela drama je zaokružena fenomenalnim nastupom Crutchlowa, koji trenutno zauzima vodeću poziciju u šampionatu, ispred Andree Doviziosa koji je trku završio šesti, i Johanna Zarca.

U Moto2 kategoriji, fenomalnim nastupom, gledaoce u Argenitini ali i širom sveta, oduševio je Mattia Pasini koji je završio ispred Xavia Viergea i Miguela Oliveire.

Moto3 kategorije nam nažalost nije pružilo uzbuđenja na koja smo navikli i nakon prilično dosadne trke, bez puno akcije, pobedio je  Marco Bezzecchi sa skoro 5 sekundi prednosti u odnosu na Arona Caneta i Fabia Di Giannantonia.

MotoGP se vraća na stazu, za dve nedelje, 22. Aprila, u Teksasu na stazi Amerika.

Kompletne rezultate iz sve tri kategorije možete videti u nastavku, a snimke incidenata na našem Facebook profilu:

Moto3

Moto2

MotoGP

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#161a6b“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar