Prvi dan vožnje u Aragonu je obeležila dosta viša temperatura u odnosu na prethodnu godinu, što svakako nije dobra vest za Yamahine vozače, ali Ducatiju i Hondi izgleda da to ne predstavlja toliki problem.

Prvi slobodni trening pripao je Italijanskoj fabrici sa prve četiri pozicije koje su zauzeli njihovi vozači. Međutim u poslepodnevnom treningu, Marc Marquez, po kome je juče jedna od krivina na ovoj stazi dobila ime, pokazao je zašto je ovo jedna od njegovih omiljenih staza. Vremenom od 1:47.382 on je sebi obezbedio najbolje vreme tokom prvog dana, ispred dva fabrička Ducatija, koji deluju kao da su u potpunosti spremni da napadnu svoju četvrtu uzastopnu pobedu ove godine, što bi bilo prvi put u istoriji ove fabrike. Drugo najbrže vreme zabeležio je Jorge Lorenzo sa 0.138s zaostatka, dok je treći na kraju dana bio Andrea Dovizioso sa zaostatkom od 0.315s. Četvrto vreme zabeležio je Cal Crutchlow koji je u Aragon stigao u najboljoj formi u svojoj karijeri i nada se da će nastaviti sa dobrim rezultatima i ovog vikenda. Peti najbrži čovek danas, bio je Andrea Iannone na fabričkom Suzukiju sa malo više od pola sekunde zaostatka, a nakon njega sledi Danilo Petrucci ispred Danija Pedrose na sedmom mestu. Alvaro Bautista na prošlogodišnjem Ducatiju bio je osmi, ispred dve fabričke Yamahe od kojih je brži bio Valentino Rossi sa 1.120s zaostatka u odnosu na Marqueza, što svakako ne obećava što se njihovih rezultata tiče ovog vikenda, i pored toga što je ova staza duga celih 5.1 km i malo veće razlike nego inače su očekivane.

Jasno je da Marquezu ova staza odgovara, što zbog konfiguracije koja odgovara Hondi tako i zbog većeg broja levih krivina nego desnih, što aktuelni šampion preferira. Marquez drži i aktuelni record staze, postavljen 2015. godine na Bridgestone gumama 1:46.635 za koji sumnjamo da može biti oboren ovog vikenda, mada i veća iznenađenja smo viđali u MotoGP-u, i to ove godine. Marquez je u Aragonu pobeđivao tri puta u poslednjih 5 godina, dok je druga dva puta to bio Jorge Lorenzo. Zbog ovoga očekujemo još jednu veliku borbu između budućih klupskih kolega, ali nikako ne smemo isključiti mogućnost da Dovizioso ponovi nastup iz Misana kada je bio vrlo ubedljiv i kontrolisao trku od početka do kraja. U Moto2 klasi najbrži je bio Marcel Schrotter, ispred Francesca Bagnaie i Alexa Marqueza, dok je Miguel Oliveira uspeo da zabeleži tek deseto najbrže vreme. U najslabijoj kategoriji najbolje vreme tokom dana zabeležio je Enea Bastianini koji je bio brži od Gabriela Rodriga i Nicole Bulege. Bastianini i Bulega su izgleda svoju inspiraciju pronašli u tome što će naredne godine nastupati u Moto2 klasi. Sutrašnje kvalifikacije počinju u 12:35 za Moto3, potom u 14:10 za MotoGP dok Moto2 kategorija određuje raspored na startu od 15:05.

U nastavku možete videti kombinovane rezultate današnjih treninga u sve tri kategorije:

MotoGP

Moto2

Moto3

Ostavi komentar