Jorge Lorenzo zabeležio je svoju treću pol poziciju za redom ove godine i sutrašnju trku će započeti sa prve pozicije, ispred svog klupskog kolege Andree Doviziosa na drugom mestu.

Uzbuđenje u kvalifikacijama počelo je već u Q1 delu gde su se po prvi put našle sve 4 Yamahe. I ako su fabrički vozači delovali kao da su u vrlo lošoj formi ovog vikenda, upravo smo od Vinalesa i Rossija očekivali da se bore za prolaz u Q2, ali je to imak bio sam Maverick koji se plasirao u drugi deo kvalifikacija bez većih problema. S druge strane boksa, i pored vrlo lošeg vremena koje je napravio, Valentino Rossi je delovao vrlo opušteno, čak i previše s obzirom na situaciju. Rossi je 5 minuta pre kraja Q1 ušao u boks i još dva minuta sedeo na svom motociklu u razgovoru sa mehaničarima. I nakon ovoga, Italijan je trebao da ima dovoljno vremena da izađe na stazu i odveze dva brza kruga, ali je izgledalo kao da se Valentino ni ne trudi da napravi konkurentno vreme, već kao da samo kruži po stazi i čeka da vreme istekne. Da li je ovo bio znak Yamahi ili je Italijan stvarno imao toliko problema da nije mogao da se kvalifikuje bolje od 18. pozicije, ostaje nam da sačekamo i vidimo. U međuvremenu, Taka Nakagami je uspeo da napravi bolje vreme od Franca Morbidellija i zauzme drugo mesto za prolazak u Q2.

U Q2 su Nakagami i Vinales bili bukvalno nevidljivi i nisu uspeli da poprave svoje pozicije i ostali su na 11. i 12. mestu, dok su se na stazi dva Ducatija spremala za juriš na Marqueza koji je tokom većeg dela Q2 držao prvo mesto. U poslednjem izlasku na stazu i u svom poslednjem krugu, nakon što je vreme isteklo, Andrea Dovizioso i Jorge Lorenzo su i pored velike gužve na stazi uspeli da naprave svoje najbrže krugove koji su ih smestili na prvo i drugo mesto na startu sutrašnje trke, a Marqueza gurnuli na treće. Dovizioso je svoje vreme zabeležio i uz obilaženje Alvara Bautiste pred kraj kruga, zbog čega je izgubio malo vremena, možda čak i dovoljno da je mogao biti brži od klupskog kolege da je imao čist put pred sobom. Iz drugog startnog reda kreću Cal Crutchlow, koji je pred kraj Q2 izleteo sa staze, Andrea Iannone koji tokom celog vikenda ima odličan tempo i Dani Pedrosa na drugoj fabričkoj Hondi. Danilo Petrucci, Alvaro Bautista i Alex Rins će startovati iz trećeg reda, ispred Jacka Millera i već pomenutih Vinalesa i Nakagamija.

U Moto2 konkurenciji najbrži je bio Brad Binder, ispred Marcela Shrottera i Jorge Navara, dok je Alex Marquez napravio četvrto najbrže vreme i startovaće ispred Francesca Bagnaie koji će sutra u 12:20 na startu biti peti. Njegov najbliži rival u šampionatu, Miguel Oliveira je već tradicionalno vrlo loš u kvalifikacijama i sutra će na startu biti tek 18. U Moto3 klasi, malo je reći da je Jorge Martin bio ubedljiv, nakon što je u svom poslednjem krugu, uz 3 obilaženja napravio najbolje vreme na današnjim kvalifikacijama i bio brži od najbližeg konkurenta, Jaume Masie za 0.537s, a od prethodnog rekorda staze za skoro 0.7s. Treće startno vreme ima Enea Bastianini, dok su Tony Arbolino i Dennis Foggia na četvrtom i petom mestu, ispred Marca Bezzecchija koji je na isteku vremena za kvalifikacije bio prvi, da bi se samo pola minuta kasnije našao na šestom mestu. Sutrašnje trke počinju kao i uvek u 11:00 za Moto3, potom u 12:20 Moto2 i glavni spektakl, MotoGP u 14:00. U nastavku možete videti kompletne rezultate današnjih kvalifikacija u sve tri kategorije:

MotoGP

Moto2

Moto3

Ostavi komentar