Za sve nas, zaljubljenike u MotoGP, predsezona je najzad gotova i došlo je vreme za prave trke i da počne pravi rat na stazi. Nakon poslednjeg dana testiranja u Kataru, pre dva vikenda, dosta toga je postalo jasnije, ali je isto toliko stvari i dalje vrlo zbunjujuće.

Za početak, Johann Zarco bio je izuzetno brz, i zabrinjavajuće spor u isto vreme. U sličnoj situaciji našao se i Danilo Petrucci na Ducatiju. Valentino Rossi bio je impresivan i u pogledu jednog brzog kruga kao i tempa za trku, ali se i sam brine da li će useti da taj tempo zadrži tokom cele trke. Maverick Vinales je tokom većine testa bio blago rečeno, očajan, da bi u poslednjih sat vremena postavio svoja najbolja vremena, čime je u suštini protraćio ceo dan testiranja.

Pored sve ove drame i nesigurnosti, postoje dve stvari koje su vrlo sigurne:  Marc Marquez i Andrea Dovizioso će biti dvojica glavnih konkurenata za titulu. I ako ni jedan ni drugi nisu postavili impresivna vremena, njihov tempo za trku je bio odličan. Njih dvojicu su se nametnuli kao favoriti na samom početku, jednostavno, zahvaljujući konstantnosti.

I pored već pomenutih vozača, imamo još konkurenata za pobede i borbu za mesto na podijumu. Na primer, Cal Crutchlow, koji vrlo vredno uzvraća ukazano poverenje Hondi, posebno kada je u pitanju tempo za trku. Alex Rins, počeo je da pokazuje znake da izrasta u vozača u kakvog je Suzuki i nadao da će izrasti. Njegov klupski kolega, Andrea Iannone, možda nije bio brz kao Rins, ali mu zbog odsustva u subotu zbog bolesti, dajemo više šanse nego što to rezultati pokazuju.

Naravno, testiranje je jedno, a trkački vikend je potpuno druga priča. Najbolji dokaz za to je Maverick Vinales, koji je prilikom prošlogodišnjih predsezonskih testiranja već bio proglašen šampionom, dok smo kasnije, u toku sezone videli da nije sve tako crno-belo kako je delovalo prilikom testova.

Ipak, neke osnovne predpostavke možemo da izvedemo. Vrlo je jasno da će glavni cilje većini vozača biti da ove godine zaustave Marca Marqueza, koji definitivno ima metu na svojim leđima kao glavni favorit za osvajanje titule. Glavni konkurent će mu najverovatnije biti Andrea Dovizioso, koji deluje bolje i brže u odnosu na prethodnu godinu. Naravno, i dalje je tu Valentino Rossi koji je konurentan kao i ranije i pokazuje istu, ako ne i veću želju za pobedom, kao i njegov klupski kolega, Maverick Vinales, za kojeg očekujemo da bude vrlo konkurentan ukoliko uspe da prevaziđe psihičke prepreke koje su ga prošle godine zaustavile u pohodu na titulu.

Johann Zarco je očigledno spreman da napravi sledeći korak u svojoj karijeri, i napadne titulu, nebitno na kojem motoru. Tu je i Dani Pedrosa, koji svakako može da pobedi, ukoliko uspe da ugreje gume. Cal Crutchlow poseduje brzinu da pobedi, kao i motor koji mu to omogućava. Jorge Lorenzo je na nekim stazama delovao nezaustavljivo, dok je na nekim bio vrlo lako zaustavljen. Treba spomenuti i Danila Petruccia, koji je izjavio da je ove godine u pohodu na sedište u fabričkoj ekipi Ducatija, i da će učini šta god, kako bi do istog i došao. Alex Rins, deluje spremno da načini svoj sledeći korak na Suzukiju koji deluje vrlo konkurentno, kao i njegov klupski kolega, Iannone, kojem je potrebno samo da svoj ogorman talenat potkrepi dovoljnom željom i angažovanjem. Greška bi bila da sa ove liste izostavimo Jacka Millera, koji bi mogao da se pokaže kao jedan od vozača koji će se s vremena na vreme ubacivati među već nabrojane i time promešati karte.

Svi ovi vozači imaju realnu šansu da se bore za pobede u sezoni koja počinje ovog vikenda na stazi u Kataru, dok neki imaju veće, a neki manje šanse da se bore za titulu. Jedno je vrlo jasno, ni jednom od ovih izuzetnih momaka ne nedostaje želje i ambicije.

Jedan od najambicioznijih vozača svakako jeste Johann Zarco koji je zabeležio najbolje vreme na poslednjem testu predsezone. On je bio veoma blizu da načne barijeru 1.53.000 sa vremenom od 1.54.029. Ovim vremenom, Zarco je za celu četvrtinu sekunde bio brži od svih ostalih na stazi, dok mu je najbliži bio Valentino Rossi, koji je bio impresivan i prilikom postavljanja najbržeg kruga kao i prilikom probe tempa za trku. Zarco, međutim, nije pokazao baš sjajne rezultate prilikom simulacije trke, i jedva je uspevao da se zadrži u 1.56, što je bilo vreme koje mu je bilo konstantno tokom celog vikenda.

Rossi, na Yamahi, koja je bila vrlo nekonstantna prilikom predsezonskih testiranja, pokazao je da može da napravi i jedan vrlo brz krug i da ima dobar trkački tempo.

„Imalo smo mnogo uspona i padova tokom zime“ izjavio je Rossi. „Ovo znači da će se motor dosta menjati od jedne do druge staze i da moramo da se potrudimo da našu mašinu pripremimo tako da na, za nas, najgorim stazama gubimo što je manje moguće. U Maleziji sam bio vrlo brz ali sam bio tek sedmi, dok sam ovde useo da napravim drugo najbrže vreme, ali i dalje imamo razloga za brigu. Glavni razlog je potrošnja pneumatika, i prednjeg i zadnjeg, tokom trke. Yamaha mora da se potrudi da nađe rešenje za elektroniku, što je konstantan problem za nas od kada smo prešli na Magneti Marelli CDI jedinicu. Siguran sam da ću na početku trke biti vrlo konkurentan, dok je drugi deo trke za sada misterija“.

Rossijev tempo za trku nadmašio je samo Cal Crutchlow, koji je odvezao 12 krugova u kontinitetu, od kojih je 10 bilo u niskim 1.55, a jedan čak u visokim 1.54. Crutchlow je bio vrlo zadovoljan ovim, ali se, kao i Marc Marquez, mučio s prednjom gumom.  On je jedan od vozača koji vrlo kasno i jako koči i time stavlja veliki pritisak na prednju gumu. Tvrda prednja guma ovo podnosi odlično, ali nije dobra za skretanje na sredini krivine. S obzirom na Calov tempo, ovo očigledno nije toliko veliki problem, jer on barem zna šta nije kako treba i na čemu treba raditi, za razliku od Mavericka Vinalesa, koji je veoma zbunjen.

„Tokom skoro celog testa sam vozio na svojih 50%“ izjavio je Španac. „ Prosto nisam mogao da forsiram više od toga. Kada god sam pokušao da idem malo brže, išao sam van staze“. Pre samog kraja testa, sa oko 40 minuta do kraja, njegov tim uspeo je da reši njegove probleme, tako što su odbacili sve što su probali tokom vikenda, i vratili se na setup sa samog početka testiranja u Kataru.

Maverickovoj situaciji ne pomaže ni to što se uslovi menjaju na svakoj stazi.

„Vrlo je čudno ove godine. Na ovoj stazi konkretno, kada izađemo posle podne, oko 4-5 sati, jedan vozač ili proizvođač je dominantan, dok kada na padne noć i temperatura padne, priča je drugačija i tada Yamaha dolazi do izažaja“ izjavio je Marc Marquez.

„Što se nas tiče, vrlo je bitno da prilikom svakog izlaska na stazu uspemo da budemo barem u prvih 5, i kažem prvih 5, a ne prva 3, jer će na nekim stazama biti vrlo teško za nas i upravo će nam to biti cilj. Ja sam zadovoljan ovim testom u Kataru, jer je ovo uglavnom staza na kojoj nismo vrlo konkuretni, a uspeli smo da zabeležimo dobar rezultat. Možda smo izgubili na agresivnosti za postavljanje najbržeg kruga, ali smo zato znatno popravili ritam za trku“.

Kao glavnu pozitivnu promenu na Hondi za ovu godinu, Marquez je naveo potpuno novi agregat koji mu pruža veću krajnju brzinu, a kao problem navodi ubrzanje prilikom izlaska iz krivine i podizanje prednjeg točka.

Prošlogodišnji konkurent za titulu, Andrea Dovizioso je jedan od vozača koji vrlo retko pada. Tokom prošle sezone, samo je Valentino Rossi pao manje puta od njega. Ovaj pristup se pokazao i prošle sezone i ove kao dobar, i Dovizioso je testove završio zadovoljan i spreman koliko je moguće za početak sezone.

„Nije moguće napraviti savršen setup na motoru, uvek je potrebno negde napraviti kompromis. Pozitino je da mi trenutno pravimo vrlo malo kompromisa i ja sam veoma zadovoljan Ducatijem, a ovo može biti jedan od najboljih testova koje sam ikada vozio. Poznajem motor odlično, moj stil vožnje odgovara i Ducatiju i stazi u Kataru, tako da ovaj test završavamo vrlo pozitivno i spremno“.

U nedelju, vozači su sišli sa staze sat vremena ranije nego prethodna dva dana, što je bilo dovoljno da se staza pokvasi i iskoristi za „kišni“ test pod svetlima reflektora.

Nakon što je kiša pretila da padne prethodnih nekoliko godina u Kataru, Dorna se odlučila na ovaj potez kako bi timovima pružila priliku da izvezu noćni test po kiši, za šta je poslednje veče testa bilo određeno.

U suštini, reakcije su bile dobre, bez previše žalbi ili pohvala. Većina je zaključila da je moguće voziti kišnu trku pod reflektorima. Vidljivost je bila dobra, sa nekoliko malo zahtevnijih krivina, ali u sustini zadovoljavajuće prema komentarima vozača.

Manje očekivani problem predstavljao je pesak i prljavština na stazi, koju su vozači ispred bacali iza sebe i time drastično smanjivali vidljivost onih iza sebe. Iz ovog razlog su vozači puštani na stazu u grupama, što se pokazalo kao korisno i ukazalo na problem.

Najveći problem kod celog ovog testa je to što veorvatno nije realističan dovoljno. Prevesti cisterne preko staze i nasuti vodu svuda, nije isto kao i kada pada kiša, jer je vrlo verovatno da bi kiša sprala prljavštinu sa staze, tako da i dalje ne znamo tačno šta će biti u koliko u nedelju padne kiša i koliko će problema vozači imati prilikom vožnje.

Zaključno sa ovim „kišnim“ testom, predsezona je zatvorena, a trkačka sezona samo što nije otvorena. Agregati su zapečaćeni, omiljeni oklopi odabrani i spremni za prvi zvanični izlazak na stazu u već u petak.

Za kraj, verovatno se pitate, šta konkretno da očekujete od ove trke i cele naredne sezone? Ako zaključimo na osnovu testova, treba očekivati neočekivano. Svi očekuju da Marquez bude glavni konkurent za titulu, ali niko ne očekuje da mu to lagano pođe od ruke. Postoji još 4-5 vozača koji imaju potrebne uslove i želju da mu taj zadatak učine što težim i bore se konstantno za podijume i pobede.

U svakom slučaju, možemo biti 100% sigurni da nas MotoGP ni ove godine neće razočarati, tako da pripremite podsetnike na svojim kalendarima, jer MotoGP sezona počinje!

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-icon-label-reverse“ call_to_action_color=“#1c3889″ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar