Bavarski proizvođač je došao na ideju da svoj supersportski model „1000RR“, a potom i nejkid „S 1000R“, učini još pristupačnijim za svakodnevnu vožnju i duga putovanja. Tako se rodio „S 1000XR“.

Kako nam se čini, cilj BMW-a je bio da napravi motor koji bi mogao da ugodi svačijim potrebama i zahtevima, piše Auto magazin. Da bude brz i snažan, da ima oklop i vizir koji štite vozača i da se sa njim može upustiti i u malu avanturu silaskom sa asfalta. Ovim modelom, BMW se pridružio jedinom konkurentu u klasi koju bismo mogli da okarakterišemo kao sportski-avantursta, „dukatiju multistrada 1200“.

Ovo i nije bio previše težak posao. Već su u svojoj gami imali odličan sportski nejkid „S 1000R“ i na njegovoj osnovi su napravili „S 1000XR“. Na prvi pogled to svakako ne biste rekli, jer ova dva motora ne liče previše. Prednji far i plastika su potpuno drugačiji, dodat je veliki vizir, rezervoar je drugačijeg oblika, sedište vozača i suvozača sasvim drugačije konstruisano kako bi bilo pogodno za putovanja, dodata je bočna oplata.

Nas je ipak najviše interesovalo ono što zapravo ne znamo. Kakav je „S 1000XR“ u vožnji? Položaj vozača je promenjen i sedi se dosta uspravljenije. Samo sedište nalazi se na visini od 840 mm što je 36 mm više nego kod nejkida, ali to nije uticalo na kvalitet ergonomije. Naprotiv, ona je veoma dobra.

Suvozačevo sedište je široko i udobno, a rukohvati su smešteni logično, pa saputnik neće imati nikakav osećaj neprijatnosti. Vožnja je predstavljala pravi užitak. Lakoća sa kojom se vlada motorom i jednostavnost upravljanja bila je jednako visoko kvalitetna kako u gradskoj gužvi tako i na auto-putu i magistrali.

Velika snaga koju osećate pod sobom, tera vas da ga vozite u nešto višim obrtajima, ali mi ovo nismo zamerili. Jednostavan je i silazak sa asfalta ali nemojte se nadati adrenalinskoj of-roud vožnji. Ipak, razlika između „XR“-a i sportskih ili nejkid motora je evidentna.

Prelazak preko ivičnjaka, silazak u travu ili šljunak, lagana vožnja zemljanim drumom ne predstavljaju prepreku za njega. Ogibljenje nije meko kao kod endura na primer, ali sasvim solidno se nosi za poslovičnim srpskim rupama i hupserima.

Ukoliko nemate tešku ruku na gasu, nagradiće vas i pristojnom potrošnjom. Sa punim rezervoarom, zapremine 20 litara možete preći više od 300 km, a naš prosek u kombinovanom režimu bio je 6,6 litara, što je nešto više od onoga što je propisala fabrika.

Za „S 1000XR“ dostupna su dva paketa opreme – „turing“ i „dinamik“. Prvi se već nalazio na testiranom motoru i podrazumeva ESA sistem, grejače ručica, nosače za kofere, štender i pripremu za GPS. Drugi paket obuhvata DTC sistem, takozvani kvikšifter, tempomat, opciju izbora moda vožnje i ono što naš motor nije imao LED dnevna svetla (ima LED pokazivače pravca i zadnje svetlo), alarm i štitnike za ruke vozača.

Da li „S 1000XR“ ima mane? Ima. Nama se nisu dopale vibracije pri (vrlo) velikim brzinama, koje su takve da retrovizore čine jedva upotrebljivim, a duža putovanja može učiniti manje prijatnim.

Nećemo da zaboravimo da spomenemo da smo bili vrlo zanimljivi vozačima na našim ulicama, posebno vozačima „GS 1200“ modela iste marke, koji nisu krili zavist zbog naših četrdesetak „konja“ više. Mada, ovo ipak nije klasični putni motor. On je avanturista sportskog srca.

Tehnički podaci

Motor: četvorocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 999 ccm

Snaga: 160 KS (117,7 kW) pri 11,000 o/min

Max. obrtni moment: 112 Nm pri 9,260 o/min

Menjač: šestostepeni manuelni

Dimenzije: 2183×940 mm

Visina sedišta: 840 mm

Masa: 228 kg

Pneumatici: 120/70 R17 napred, 190/55 R17 nazad

Kočnice: dvostruki plivajući disk 320 mm sa radijalnim četvoroklipnim čeljustima napred, plivajući disk 220 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad

Izvor: Auto magazin; Autor: Nela Tasić

Ostavi komentar

Ostavi komentar