Franko Morbideli je heroj dana!

Bez mnogo muke i hvala Bogu bez problema sa Jamahom, Franko Morbideli se konačno popeo na najviši stepenik podijuma. Ovakav rezultat mladog Italijana nije iznenađenje, pobeda je već neko vreme visila u vazduhu i samo se čekao pravi trenutak da je osvoji. Gde će bolje nego na domaćem terenu i pred svojom publikom!

Po prvi put ove sezone imali smo i publiku na stazi, baš na stazi Marko Simončeli koju mnogi Italijanski vozači doživljavaju kao svoju. Pre svega Valentino Rosi koji je iz Tavulje, nedaleko od Mizana.  Najvećem šampionu ovog sporta podijum je izmakao iz ruke u poslednjem krugu trke, međutim verujem da je bio ponosan jer je na podijumu imao čak dva polaznika svoje akademije: Franko Morbideli i Peko Banjaja su obojica puleni velikog Rosija. Podijum je kompletirao Đoan Mir, koji je krug pred kraj trke iznenadio Rosija i obišao ga sa unutrašnje strane. Rosi se do kraja trudio da sustigne Mira ali je ipak Suzuki u Mirovim rukama na pravcima bio brži od Rosijeve Jamahe.

Foto:ETA

No, da krenemo od početka. Kako je Maverik Vinjales sa pol pozicije uspeo trku da završi kao šesti? Maverik Vinjales reklo bi se pati od loš start= loša trka sindroma, jednostavno ako sa pol pozicije uspe da se održi na prvom mestu posle prvog kruga trka je njegova, ako padne sa pol pozicije skoro je nemoguće da se vrati na prvo mesto do kraja trke. Tako je danas pošto je imao loš start „dozvolio“ da ga prođu Peko Banjaja, Đoan Mir i Rins bez mnogo borbe. Po završetku trke moglo se videti da je bio jako nervozan na ulasku u garažu, mada nije izgledalo kao da je bio u Jamahi, što je u poslednje vreme čest slučaj.
Treći na startu trke Fabio Kvartararo je imao sličan problem. Loš start u kom su ga prošli i Rosi i Miler, Kvartararo je prvih nekoliko krugova vozio iza Vinjalesa pokušavajući da ga sustigne i nekako se priključi borbi za podijum koja se odvijala ispred njih. U sedmom krugu Kvartararo konačno napada i prolazi Vinjalesa, da bi već u četvrtoj krivini tog kruga izleteo sa staze. Trenutno vodeći u šampionatu je otrčao do svog motora i pokušao da se vrati u trku, previše vremena je prošlo i na stazu se vratio kao 20. U 9. krugu smo videli kako opet izleće sa staze i to je bio kraj trke za Kvartarara.

Dok su Morbideli i Rosi bežali, Džeka Milera su počeli da sustižu ostali vozači. Ubrzo se Miler našao rame uz rame sa timskim kolegom Pekom Banjajom. Banjaji je očigledno nedostajalo trkanje pa je obišao Milera i počeo da grabi ka svom mentoru Valentinu Rosiju. Peko Banjaja je reklo bi se imao više problema da se zbog svoje povrede popne na podijum nego da se takmiči u MotoGP šampionatu.

U 12. krugu Miler se vidno borio sa svojim Dukatijem kada ga je u borbi za 4. mesto obišao i Aleks Rins. 10 krugova do kraja trke i Đoan Mir je prošao Džeka Milera. Do kraja trke, Milera će obići i Dovi i Vinjales. Džek je nakon sjajnog starta trku ipak završio kao 8 iako je cilj prošao kao 9. Jeste zbunjujuće ali zbog pravila okvira staze koja ni vozači ne razumeju u potpunosti Takaaka Nakagami je na kraju trke bio 8. i dobio kaznu pomeranja jednog mesta u nazad zbog prelaska preko linije staze….

Đoan Mir, čudo od deteta, mladi Španac koji pokazuje šampionske ambicije. Tokom trke je nekoliko puta postavio najbolje vreme, startovao je kao osmi i malo po malo grabio ka podijumu. Dva kruga pred kraj trke, podijum je bio na dohvat ruke a od njega ga je delio samo Valentino Rosi. Mnogim vozačima sama pomisao borbe protiv Rosija je izazov, ali ne i za Mira. On je lukavo prilazio i pokušavao, sa svih strana je ispipavao teren ali vreme je isticalo i on je morao da povuče potez. U poslednjem krugu Mir je prošao sa unutrašnje strane i zasluženo se našao na podijumu. Mirov timski kolega Aleks Rins nije uspeo da sustigne Rosija i trku je završio kao peti.

Na sedmom mestu iza Maverika Vinjalesa našao se Andrea Doviciozo, koji nakon današnjeg izletanja Fabija Kvartarara je vodeći u šampionatu. Iza Dovija našli su se Nakagami i Miler, a Pol Espargaro je kompletirao prvih 10 kao najbolje plasiran KTM ovog vikenda.

O tome koliko je ovaj šampionat neizvestan govori to da prvih 10 u šampionatu se nalaze unutar 28 bodova.

Sledeće nedelje će se ponovo voziti trka na stazi Marko Simončeli. Da li će Jamahe moći da postignu ponovo ovakav uspeh? Da li će Rosi uspeti da stigne do podijuma koji mu je za malo izmakao danas?

Top 10:
1. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT)
2. Francesco Bagnaia (Pramac Racing) + 2.217
3. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 2.290
4. Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 2.643
5. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 4.044
6. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 5.383
7. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 10.358
8. Jack Miller (Pramac Racing) + 11.155
9. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 10.839
10. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 12.030

 

 

Autor:    Ana Popović Izvor: top 10 MotoGP.com

Ostavi komentar