Dok je prethodnih nekoliko godina u domaćem moto sportu obeleženo sve manjim odzivom vozača, lošom organizacijom i veoma malim brojem geldalaca, ove godine rodio se šampionat koji se pokazao kao prava senzacija.

Započet kao osnova za skup ljudi sličnih zanimanja i dobro druženje, Moped Endurance Kup počinje da prima oblik ozbiljnog sportskog takmičenja. Nakon prve, probne trke vožene na stazi Ada Huja u Beogradu, postalo je jasno da postoji veliki potencijal da ovaj šampionat postane pravo takmičenje u motociklizmu.

Za početak, da vam pojasnimo šta je u stvari Moped Endurance Kup. U pitanju je takmičenje u izdržljivosti motocikla i vozača. 3 vozača se smenjuju na mopedu zapremine do 49ccm sa automatskim menjačem tokom trke od 4 sata. Obe zvanične trke do sada su u celosti vožene tokom noći ali po pravilniku ovog takmičenja, deo trke može biti po danu, a deo noću. Cilj je biti najkonstantiji, najbrži i najspremniji.

Na prvoj, probnoj trci bilo je prijavljeno 16 ekipa sa po 3 vozača, što je samo po sebi zavidna informacija, s obzirom na broj vozača koji se redovno takmiče u domaćem Road Racing šampionatu. Nakon što se probna trka pokazala kao više nego uspešna, organizatori su odlučili da osnuju regularan šampionat, sa sistemom bodovanja i kompletnim sportskim i tehničkim pravilnikom.

Prva zvanična trka održana je takođe na stazi Ada Huja. Odlikovala je dobra organizacija, odlično druženje i veoma zanimljiv format trkanja, na našim prostorima i dalje nepoznat. 29 prijavljenih ekipa sa po 3 vozača, smestilo se u padok na Ada Huji. Miris roštilja, pečenja i zvuk dobrog druženja je svuda okolo. Start trke organizovan je kao i na Svetskom Endurance šampionatu kada vozači sa jedne strane startno-ciljnog pravca pretrčavaju stazu do svog mopeda i u isto vreme započinju svoj prvi krug. Tokom naredna 4 sata timovi su se borili za što bolji rezultat ali i za opstanak u trci, jer su mnogi timovi morali da odustanu zbog tehničkih problema ili padova. Na kraju pobedu je zabeležila ekipa „Kart Moto“, dok su drugo mesto zauzeli momci iz tima „Garage Majstori“, a podijum su popunili vozači ekipe „33 Moto Sport“.

Pored dobre organizacije i veoma zanimljive trke, još impresivnije je da je ovu trku ispratilo više od 2000 gledalaca što možete i videti u zvaničnom video snimku sa trke:

Druga zvanična trka Moped Endurance Kupa održana je na stazi u Kuli 19. avgusta. Razlika u organizaciji u odnosu na prvu trku je bio kvalifikacioni trening, organizovan zbog velikog interesovanja, koji je vožen u 21 čas, kako bi u trci učestvovali samo najbolji timovi, u skladu sa propusnom moći same staze. 33 ekipe sa po 3 vozača kvalifikovalo se za start trke u Kuli. Ponovo, dobra organizaija i još bolje druženje i atmosfera obeležili su noć između 19. i 20. avgusta. Nakon 4 duga sata padova, kvarova i drugih problema, pobedu odnos tim „Petrovgrad“ sa samo 28 sekundi prednosti u odnosu na ekipu „Garage Majstori“, koji su osvojili drugu poziciju po drugi put u ovogodišnjem takmičenju. Poslednje mesto na podijumu zauzela je ekipa „Kart Moto“, pobednici iz prethodne trke na Ada Huji.

Sledeća trka ovog mladog ali veoma zanimljivog šampionata zakazana je za 9. septembar, sa startom u 23 časa na stazi Ada Huja i trajaće 4 sata. Razlika u odnosu na prvu trku na Ada Huji će biti ta što će se voziti kontra krug, tj umesto levog, voziće se desni pravac kruga. Treća trka Moped Endurance kupa nosi naziv „Memorijal Draženko Tintor“ u čast tragično nastradalog trkača, Draženka Tintora na kružnoj trci u Banja Luci.

Više informacija o ovom takmičenju, rasporedu i pravilniku takmičenja možete saznati na zvaničnoj stranici šampionata www.mec.rs ili na njihovoj zvaničnoj FB stranici https://www.facebook.com/EnduranceMopedKup/?ref=br_rs

[stm_call_to_action_2 call_to_action_icon=“stm-service-icon-write_message“ call_to_action_text_color=“#ffffff“ call_to_action_label=“Autor:“ call_to_action_label_right=“Marko Grbić“]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar