Moped Endurance Kup je prošle godine započet kao projekat iz ljubavi prema moto trkama, za sve one koji ne mogu da priušte da se takmiče na nekom višem nivou i na većim motociklima. Odziv vozača i timova je bio iznenađujuće velik za takmičenje koje se prvi put organizuje u Srbiji. Kao što smo i očekivali, organizatori su ove godine šampionat podigli na viši nivo tako što su doradili pravilnik, poboljšali organizaciju (barem na prvoj trci sezone na Ada Huji), obezbedili TV prenos trke uživo i organizovali trke na tri nove staze ove godine. Prva od te tri nove trke trebala je da se održi sinoć u Kraljevu na improvizovanoj stazi “Beranovac”.

Veliki broj timova i ljubitelja moto sporta okupio se u Kraljevu za trkački vikend koji je trebao da se sastoji od brzinskih moto trka tokom dana, a potom i MEC trka tokom noći. Kako je kalendar predstavljen na vreme, timovi su imali vremena da se organizuju i pripreme za vikend u Kraljevu, ali izgleda ne i organizatori.

Uz ni malo male troškove, timovi su se pojavili u Kraljevu, uredno platili svoje startnine i čekali svoj red da izađu na stazu. Nakon odvozenih trerninga, došlo je vreme za trku OPEN klase koja se vozi noću. Tu se pojavljuje problem sa osvetljenjem koje nije bilo ni približno dovoljno dobro za održavanje jedne noćne trke. Bez obzira na sve, vozači izlaze na stazu i voze se pod osvetljenjem automobila koji stoje pored staze u krivinama i osvetljavaju put trkačima koji su rizikovali svoje živote u ovim besmislenim uslovima za vožnju.

Najzad, sve je otkazano i mopedi su sklonjeni sa staze, uz nekoliko padova koji nisu prošli neprimećeno. I ako su se mnogi učesnici dosta pre trke raspitivali kakvo će biti osvetljenje tokom trke u Kraljevu, organizaor ih je u uveravao da će sve biti u savršenom redu i da nemaju o čemu da se brinu. U stvarnosti, za problem sa osvetljenjem se saznalo tek pred samu trku, mada neki od učesnika tvrde da su organizatori još u četvrtak znali kakvo je stanje sa osvetljenjem ali da povodom toga ništa nije urađeno.

Organizatori MEC prebacuju odgovornost na organizatora Road Racing trka u Kraljevu  i tvrde da je on trebao da organizuje osvetljenje, što je umalo izazvalo i fizičke sukobe na stazi. Ipak, utisak je da je osvetljenje staze za MEC trke odgovornost organizatora MEC šampionata i da je besmisleno prebacivanje odgovornosti na druge.

Učesnicima novac od startnina nije vraćen, uz izgovor da će se taj novac uračunati za startnine za narednu trku, a novac potrošen na putne i ostale troškove, niko ni ne spominje.

Nažalost, ovo je tužna slika moto sporta u Srbiji i prikazuje nivo organizacije i odogovornosti ljudi kojima je prepušteno da organizuju ove događaje gde se vozači uzdaju u njih da im organizuju bezbedne i sigurne trke za njihov novac, koliko je to moguće na „stazama“ koje su u Srbiji dostupne. Za uzvrat dobili su nemoguće uslove za vožnju, na „stazi“ punoj rupa, neravnina i bankina.

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ image_height=“300″ limit=“8″ orderby=“rand“ category=“268″ pagination=“false“]

Ostavi komentar