Završila se prva trka u sezoni MotoGPa.
Ako se po jutru dan poznaje, a po prvoj trci sezona čeka nas uzbudljivih 10 meseci.

Još pre samog starta trke znali smo da će biti borba između Dukatija za pobedu. Dok su se Dukatiji tukli za pobedničko postolje priliku je iskoristio Maverik Vinjales Jamahu doveo do najvišeg stepenika na podijumu.

Trka je startovala ljutom borbom Dukatija, Peko Banjaja je držao pol poziciju a ostali Dukatijevi vozači su mu „čuvali leđa“. Ja odmah moram da se izvinim Žoanu Zarku, jer sam u tekstu „Šta nas čeka u novoj MotoGP sezoni?“ napisala da nemam neka očekivanja od njega. Drago mi je da me je demantovao i od samog starta trke bio u borbi za podijum. Nadam se da će nastaviti da opovrgava moju procenu da nije konstantan u svojim dobrim rezultatima.

Maverik Vinjales je vozač čija pobeda ne iznenađuje, krenuo je sa šestog mesta i lagano se probijao napred. Na čelo karavana dolazi u 15. krugu nakon 4 kruga borbe sa Pekom Banjajom. Od trenutka kad je preuzeo vodeće mesto, do prolaska kroz cilj bilo je jasno da će on biti pobednik trke. Maverik Vinjales je ovu pobedu posvetio bebi koju čeka sa suprugom Kristinom Ljoverom. Njegov timski kolega, i ujedno konkurent u trci za osvajanje ovogodišnjeg šampionata Fabio Kvartararo se solidno držao i tokom srednjeg dela trke je delovalo kao da može do podijuma. U poslednjoj trećini trke posustao je pred napadima Dukatija i Đoana Mira, pa je trku završio kao peti.

Aktualni šampion Đoan Mir je bio fantastičan, borio se do samog kraja, polako napredovao sa 10. pozicije ka vrhu. U poslednji krug je ušao kao treći, u borbi sa Žoanom Zarkom izbio na drugo mesto. U jednom trenutku je otišao preširoko i dozvolio Zarku i Banjaji da mu se približe, a onda se „ukopao“ nekoliko metara pred cilj i ostavio prostora da pored njega prolete Zarko i Banjaja. Treba podsetiti da Mir jeste šampion MotoGP kategorije, ali je takođe i vrlo mlad vozač pa se ovakvi propusti mogu oprostiti s vremena na vreme. Aleks Rins je na samom startu krenuo da se probija napred, međutim već u prvih nekoliko krivina progutala ga je gužva pa je prvi krug završio kao deveti. Kasnije od 14. do 16. kruga delovalo je kao da može da se uključi u trku za podijume, ali Dukatiji i Jamahe su rekle svoje i pokazale da su ipak jači na pravcu od Suzukija ispod Aleksa Rinsakoji se zadržao na šestoj poziciji.

Dukati, kao proizvođač može da bude ponosan na svoje vozače, u prvih nekoliko krugova Peko Banjaja je bio prvi, odmah iza njega su bili Žoan Zarko, Džek Miler i novajlija Horhe Martin. Od te četvorke prvi iz borbe je, donekle razumljivo ispao Horhe Martin. Novajliju su na iskustvo dobili stariji vozači pa je trku završio kao 15. i osvojio svoj prvi bod u MotoGP šampionatu. Preostala tri Dukatija su do samog kraja vodila bitku sa Jamahama za pobedu i podijum. Definitivno su priredili šou i zabavu kakvu smo čekali od kraja prošle sezone. Videlo se da ne štede jedni druge ali isto tako i da znaju da se udruže protiv drugih timova. Tako su na samom kraju Zarko i Banjaja, iako su vodili borbu između sebe, zajednički obišli Đoana Mira. Džek Miler je na startu trke delovao kao da je mogao mnogo i da je mogao možda i do pobede, kako je trka odmicala, ta slika je sve više bledela pa je Džek svoju trku završio kao 9. Zarko i Banjaja su se držali do samog kraja i zasluženo popeli na pobedničko postolje. Zarko kao drugi, Banjaja kao treći.. Nadamo se da je ovo tek početak njihovih pohoda na podijume.

Valentino Rosi je imao katastrofalan start trke pa je sa četvrtog mesta već u prvom krugu na 6. poziciju, a trku je završio kao 12. Problemi s kojima se Rosi borio su izgleda zajednički njemu i njegovom timskom kolegi Franku Morbideliju. Rosi je šetao, od 4. do 6. pa na 10. mesto, u jednom trenutku je bio čak 16., da bi trku završio kao 12. Franko Morbideli je već na početku trke pao na začelje, kako je rekao Sajmonu Patersonu sa sajta The-Race, zna da je imao tehničke probleme ali nada se da će ih u naredim danima otkloniti.

Aleš Espargaro je bio odličan celog vikenda. Aprilija nije tim od kog se mnogo očekuje ove godine, ali očigledno Aleš ume da vozi taj motor i da iz njega izvuče maksimum. Dok su se oko njega borili za pozicije on je svojim sigurnim tempom došao do 7. mesta. Odmah iza njega bio je njegov mlađi brat Pol Espargaro. Za prvu trku na Hondi može da bude zadovoljan svojim rezultatom. Honda u prošlosti nije imala mnogo uspeha na ovoj stazi pa je ovo osmo mesto sasvim solidan rezultat za Espargara.

Najbolje plasirani novajlija je Avintijin vozač Enea Bastianini. Beštija je kroz cilj prošao kao 10. i osvojio prvih 6 bodova u MotoGPu. Njegov timski kolega nije se podjednako dobro snašao na svom motociklu. Luka Marini je čak u par navrata bio tik iza svog starijeg brata Valentina Rosija, i na korak od ulaska u bodove. Ipak Horhe Martin je bio malo brži od Marinija i ugrabio poslednji bod i 15. mesto na cilju.

Štefan Bradl koji je vozio umesto Marka Markesa ovu, a sigurno će i sledeću trku, završio je kao 11. ispred Rosija i dva KTMa. Fabričkom timu KTMa očigledno nije odgovarala ova staza pa su i Miguel Oliveira i Bred Binder trku završili na pozicijama 13. i 14. Vozač Tech3 ekipe Iker Lekuona je trku završio van bodova kao 17. ispred Morbidelija i Lorenca Salvatorija iz Aprilije koji je trku završio kao poslednji 19.

Trku nisu završili Danilo Petruči koji je već u prvom krugu izleteo sa staze i oba vozača LCR Honde. Lučo Čikinelo sigurno želi da što pre zaboravi ovu trku, od njegovih vozača prvi je izleteo Takaaka Nakagami 16 krugova pred kraj, dok je Aleks Markez svoju trku završio 9 krugova pre kraja trke.

 

Kako se i sledeća trka vozi u Kataru, možemo očekivati da će biti isti odnos snaga na stazi. Honde i Suzuki će verovatno pokušati da uđu u borbu za podijum koja će se odvijati između Jamahinih i Dukatijevih vozača. Peko Banjaja je po završetku trke, dok je davao izjavu u park-fermeu, najavio da zna šta su bili problemi ove nedelje i da će gledati da ih do sledeće trke ispravi kako bi mogao da se bori za pobedu.

 

Sledeća trka je na rasporedu 4. aprila, a treninzi počinju u petak 2. aprila

Autor:    Ana Popović

Ostavi komentar