Marc Marquez se posle duge pauze za oporavak najzad vratio na motor i počeo sa treninzima i pripremama za test u Sepangu.

Aktuelni MotoGP šampion je imao tešku i, prema njegovim rečima, dosadnu zimu. Vrlo brzo nakon prvih predsezonskih testova u Valensiji i Jerezu, Marquez je operisao levo rame koje mu je pravilo sve veće probleme tokom prethodne sezone.

Svi koji su ispratili prethodnu MotoGP sezonu, sasvim sigurno se sećaju da je Marquez pred kraj sezone imao velikih problema sa ramenom koje je ispadalo i pri najmanjem opterećenju. Najbolji primer je prilikom slavlja u Japanu, kada je Scot Redding prišao da mu čestita, Marquezu je levo rame ispalo iz ležišta. Do kraja sezone, ovaj problem se javljao još nekoliko puta. Kako je u pitanju MotoGP vozač, a ne „običan smrtnik“ kao jedan od nas, Marc je pregurao celu sezonu i još dva testa nakon toga sa ovim vrlo bolnim problemom.

Početkom decembra Marquez je uspešno operisan, ali rok za oporavak od ovakve operacije je inače oko 6 meseci, Marquezov plan je bio da za dva meseca bude spreman za prvi test u 2019. u Maleziji. Dva meseca svakodnevnih treninga sa ciljom da se ojača problematično rame i Marquez je ponovo na stazi. On je na mini motociklu odradio prvi trening kako bi što bolje procenio svoje fizičko stanje i bio spreman na ono što ga čeka u Spenagu.

„Ovo mi je bilo potrebno! Dodirnuo sam laktom zemlju!“ vidno srećan je bio Marquez posle prvog izlaska na stazu. „Vozačima je potrebno da budu čiste glave. Sada ću barem na putu za Maleziju, 14 sati razmišljati o tome kako sam osetio kočnice, gas i kvačilo. Odradili smo nekoliko krugova kako bi što bolje ocenili kakvo je stanje. U suštini, sve je onako kako sam i pretpostavio. Jake sile prilikom kočenja, posebno pre krivina u levo, su problematične. Na ovome moramo da nastavimo da radimo i da u Maleziji imamo strpljenja kako bi u Martu bili spremni za Quatar 100%“.

MotoGP vozači se vraćaju na stazu 6. februara u Maleziji na stazi Sepang za prvi zvanični test u 2019. Tada će Marquez tačno znati koliko je u stvari spreman za narednu sezonu i da li ćemo ga na prvoj trci sezone videti u punoj snazi.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar