Subotičanin Gabor Sagmajster, jedini predstavnik Srbije na ovogodišnjem Dakaru, 41. po redu, koji je počeo juče u Peruu, završio je takmičenje posle kvara na motoru već na 29. kilometru.

Dakar je završen za našeg jedinog predstavnika. Gaborov KTM motor stao je na 29. kilometru, ostao bez ulja i zaribao. Subotičanin je nepovređen prebačen helikopterom u takmičarski kamp – bivak.

Po pravilima Dakara nema pravo da nastavi takmičenje jer nije sa motorom ušao u cilj, a šlepanje nije bilo moguće u sred pustinje. Po nekim informacijama pokušali su da zamene kompletan blok, ali ipak pravila ne dozvoljavaju nastavak takmičenja.

Sagmajster je ove godine nastupao pod brojem 91, po prvi put bez mehaničara jer se prijavio za klasu „male moto“, gde prema propozicijama nije dozvoljena pomoć mehaničara. U klasi motocikala startovalo je 137 takmičara, od ukupno 334 vozača kvadova, automobila, UTV-a, kamiona.

Za sada nije poznato kako je motor za ovakvo izuzetno zahtevno takmičenje mogao da ostane bez ulja već posle tridesetak kilometara prvog specijala deonice Lima – Pisko. Ovogodišnji Dakar vozi se samo kroz Peru, što je podrazumevalo puno peska i visokih temperatura, što je slaba tačka za tip motora koji Subotičanin vozi. Kako nezvanično saznajemo agregat 7 godina starog motora je imao „generalku“ pred početak takmičenja i bio je dobro pripremljen.

Iako je bio svestan da će ovogodišnji Dakar za njega biti izuzetno iskušenje, gorostas iz Subotice nije mogao da sakrije razočaranje što je ovako brzo završio učešće i to zbog mehaničkog kvara. Njegova očekivanja u ovim uslovima su bila samo da završi svih 10 deonica i još jednom motociklom prođe kroz rampu sa raširenom zastavom Srbije, međutim to se ove godine neće desiti.

Ovo je bilo Gaborovo dvanaesto učešće na prestižnom Dakaru, devet ih je uspešno završio, dva puta morao da prekine zbog povrede dok je jedan reli otkazan na samom startu zbog terorističkih pretnji..

 

Izvor: subotica.com

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar