U situaciji kada se savetuje da se ljudi što više fizički distanciraju jedni od drugih, javlja se problem vožnje više osoba u jednom vozilu.

Iz Italije, zemlje koja je u Evropi trenutno najteže pogođena koronavirusom, stiže preporuka njihovog Ministarstva unutrašnjih poslova koje objašnjava kako se treba ponašati tokom vožnje za vreme pandemije.

Kako piše italijanska Gazeta, ukoliko se više osoba vozi u automobilu, najveći problem se odnosi na bezbednu udaljenost.

Naime, da bi se sprečilo širenje virusa potrebno je biti udaljen jedan metar jedan od drugog.

Automobili

U vožnji automobilom nema ograničenja ako ste zajedno sa članovima porodice koji žive u jednom domaćinstvu.

Međutim, ukoliko se vozite sa drugim ljudima, obavezno treba poštovati rastojanje od jednog metra između putnika, navodi italijansko ministarstvo.

Prema tome – osim ako nemate veliki SUV ili prostrani kombi – praktično, osim vozača, bezbedno može da se vozi samo jedna osoba i to dijagonalono od njega, na suprotnom zadnjem sedištu.

Ova preporuka je od posebne važnosti za one koji se voze taksijem.

Motocikli

S druge strane, zbog nemogućnosti zadržavanja međusobne udaljenosti na dvotočkašu, motociklisti i skuteristi treba da se voze sami, osim ako saputnik nije njihov partner ili neko od članova porodice iz zajedničkog domaćinstva.

Još jednom napominjemo da se ove preporuke odnose pre svega na stanovništvo u Italiji, ali su svakako primenjive i u Srbiji.

Izvor: Vesti online

Ostavi komentar

Ostavi komentar