Serijalom „PAMET U GLAVU, PA ONDA NA MOTOR“ se trudimo da Vam objasnimo sve ono što jedan bajker treba da zna pre nego što sedne na motor. Nadamo se da ćemo na ovaj način pomoći novim bajkerima, a stare podsetiti na neke ključne stvari u vezi sa vožnjom motora. Cilj serijala je da se spreči i smanji broj nezgoda u kojima su bajkeri učesnici …

Dobra kontrola nad motorom može spasiti živote i izbeći povrede. Morate biti sposobni da sigurno menjate pravac i zaustavite vozilo. Ovakva uputstva i saveti vam neće reći sve što treba da znate u vezi kontrole, brzine ili stabilnosti. Samo praksa ili dobra specijalna škola. Ovaj deo će vam ipak pomoći sa par saveta kako da zadržite kontrolu ne bi li izbegli udes.

Kako sesti na motor

da bi imali kontrolu nad motorom, vaše telo bi trebalo da bude u pravilnom položaju:

– sedite što bliže rezervoaru da bi se težina pravilno rasporedila između prednjeg i zadnjeg točka

– leđni i stomačni mišići bi trebali biti dovoljni da drže gornji deo tela bez pomoći ruku. Ovo omugućava da vam je gornji deo tela slobodan kako bi mogli zaleći motocikl pod različitim uglovima kada je neophodno

– radije koristite ruke za kontrolu motora nego da sebe pridržavate

– dobar vozački položaj bi trebao biti udoban, dopuštajući da se krećete i koristite sve komande ne narušavajući stabilnost motora.

– Ne stežite volan. Počnite tako što bi vam šaka bila nešto niže od prstiju. Na ovaj način nećete prilikom učenja dodavati previše gasa. To je takođe udobana pozicija za duga putovanja. Za dohvatanje poluga kočnice i kvačila zglob šake se ne bi trebao pomerati.

– Ruke bi trebale biti opuštene i savijene u laktovima, ovo zato da bi volan okretali rukama, a ne ramenima. Takođe omogućava da vaše telo apsorbuje bilo kakav potres koji dolazi od prednjeg točka. Ako su vam laktovi ispruženi na lošem putu će te brzo izgubiti kontrolu.

– Kolena približite rezervoaru što je moguće više. Ovo pomaže da bolje kontrolišete i upravljate motorom.

– Sredinu stopla oslonite na ispravan nogostup. Fiksna pozicija stopala pomaže kod držanja balansa. Ne pokušavajte da skidate noge sa nogostupa dok vozite jer to može narušiti stabilnost motocikla. Stopalo treba da je opušteno i blizu komandama. Ovo omugućava da komande koristite brzo, ako je potrebno. Ne koristite prste nogu za probu koliko ste nagnuti. Ako ih spustite prenisko mogu se uhvatiti između puta i nogostupa.

Skretanje

Novi vozači imaju više problema sa skretanjem nego ispraksirani vozači. Jedini način kako naučiti da se dobro i sigurno skrene je vežba:

– okrenuti lagano: novi vozači okrenu suviše naglo. Ako okrenete suviše naglo možete se naću u drugoj kolovoznoj traci, sleteti sa puta ili kočiti prejako i izgubite kontrolu nad vozilom

– prilazite skretanju veoma pažljivo, usporite i povećavajte brzinu kako izlazite iz zaokreta.

Upravljanje

Postoji nekoliko načina da motor promeni pravac kretanja. U ovom članku će biti pomenuti samo neki osnovni načini.

Kada se vozi vrlo sporo – promena pravca se vrši tako što se volan okrene na onu stranu u koju želite da idete. Dopustite motoru da se nagne na onu stranu gde idete, održavajući ravnotežu.

Na brzom putu – motor se mora nagnuti prema unutrašnjoj strani krivine i normalno i vi se morate nagnuti sa motorom. Na primer ako je krivina u desno:

  1. povući ćete desnu stranu volana da bi počeli da skećete
  2. zatim ćete smanjiti pritisak na upravljaču kada ste dostigli željeni ugao naginjanja
  3. ispravljanje iz nagnutnog položaja u desno ćete uraditi tako što se nežno pritisne leva strana upravljača.

Što je oštrija krivina to motor i vi sami se morate nagnuti više. Ili ako je krivina oštra, a vi brže uđete u krivinu, vi i motor morate zajdno raditi da održite ravnotežu. Nekada ćete morati zaleći više od motora, a nekada manje. Ovo vam može trebati u situacijama kada hoćete da promenite pravac kretanja u krivini.

Dok zaležete motor važno je da glavu držite horizontalno i da su oči u ravni sa horizontom. Ovo pomaže da održite ravnotežu i da vidite gde idete.

Okrenite glavu tako da gledate tamo gde bi hteli da motor ide. Bez menjanja položaja glave osmotrite putanju kojim bi hteli da idete samo sa promenom položaja očiju.

Kočenje

Kočenje je direktno zavisno od gripa guma na motoru. Prilikom zaustavljanja treba vam što je moguća veća površina gripa (kontakta između asvalta i gume). Za najbolje kočenje motor bi trebao biti uspravan i da se kreće po pravoj liniji. Kada kočite jako i pravilno, prednja guma ima najveću moguću površinu prijanjanja na asvalt i obezbeđuje veću silu kočenja.

Kakvi god da su uslovi na putu, automobil ili kamion ima bolje mogućnosti kočenja nego motor.

Motor ima dvije kočnice:

– prednju kočnicu koja se aktivira povlačenjem ručice na volanu

– zadnju kočnicu koja se aktivira nogom

Prednja kočnica je mnogo jača nego zadnja i potrebne su obe da bi se zaustavili sigurno.

Morate biti pažljivi kada koristite prednju kočnicu. Ako stisnete ručicu naglo možete blokirati prednji točak, a to pruzrokuje pad. Ovo se najčešće dešava ako vas uslovi na putu iznenade, ili na klizavoj i neravnoj podlozi. Ako vam blokira prednji točak, možete ga odblokirati ako popustite pritisak na polugu kočnice. Potom ponovo stisnite polugu kočnice, ali nežnije. Uzgred, ako naučite da koristite obe kočnice pravilno, nećete sebe dovoditi u opasnu situaciju.

Progresivno kočenje

Progresivno kočenje je najbolji način za kočenje. To je:

– priprema

– stisak

– otpuštanje

Priprema

Brzo ali lagano stisnuti obe kočnice i na taj način prebaciti težište na predni deo motora, na taj način dodirna površina prednje gume sa asvaltom se uvećala (prednji deo motora će malo da ,,potone“)

Stisak

Pošto se povećala kontaktna površina sada se prednja kočnica može jako stisnuti. Stiskati postepeno, kako bi što se sa više pritiska ručice prednje kočnice kontakta površina gume i asvalta povećavala. U zavisnosti od vremena, podloge, opterećenja motora zadnju kočnicu ne morate dodatno pritiskati dok se kočenje ne završi.

Otpuštanje

Otpustite pritisak na kočnicama pre samog zaustavljanja vozila ili će kočnice blokirati i na taj način motor će proklizati.

Dobro progresivno kočenje omogućava vam da kočite brzo i sigurno u najkraćem mogućem rasponu.

Pojedine važne stvari koje morate zapamtiti u vezi kočenja:

– onoga momenta kada točak blokira izgubili ste kontrolu nad tim točkom

– vežbajte progresivno kočenje svaki put kada se zaustavljate

– priprema mora biti brza, koristeći četri prsta uz postepeno stiskanje

– sa konstatnom vežbom postajete utrenirani da će te se zaustaviti brzo bez mogućnosti da vam točak blokira zato što ćete tako postupiti jer ste navikli

– koristite obe kočnice svaki put kada stajete ili usporavate. Ako koristite samo zadnju kočnicu prilikom usporavanja, moguće je da nećete imati dovoljno veštine da koristite prednju kočnicu kada je budete zaista trebali

– pripremu odradite sa obe kočnice u isto vreme, i onda stisnite kočnicu u zavisnosti od uslova na putu. Ako je naglo stisnete, možete blokirati točak.

Kočenje na pravcu

Ako pravilno koristite kočnicu, motor ima ogroman potencijal kočenja.

Da bi najbolje iskoristili kočnice motor mora biti uspravan i kretati se pravolinijski.

Ne bi trebalo da postoji razlika u tehnici kočenja između uobičajnog zaustavljanja i naglog kočenja.

Kočenje u krivini

Najvažnija stvar koja treba da vam bude na umu je da je najbolje usporiti pre zaleganja zbog krivine.

Koristiti progresivno kočenje radi usporavanja pre zaleganja.

Ako morate da kočite u krivini, zapamtite da je manja kontaktna površina gume i asvalta zbog nagnutosti motora. Ako ste uvideli da ste ušli prebrzo u krivinu, priprema i stisak su isti; samo što jačina stiska varira.

Da bi ste sigurno kočili, motor se mora uspraviti i ići pravolinijski. Budite sigurni da imate dovoljno prostora da ovo uradite. Uspravite motor, priprema i stisak.

Kočenje u krivini zahteva puno osećaja jer što ste više zalegli to je verovatnije da ćete skrenuti sa putanje.

Ako morate da kočite u krivini, koristite kočnice ograničeno dok je motor nagnut. Stiskanje bilo koje kočnice prejako znači gubitak kontrole.

Promena brzine

Brzine trebate menjati tako da motor ubrzava bez trzanja.

Promjena brzine na niže

Važno je da prebacujete u manju brzinu kako usporavate sa motorom. Na ovaj način ćete uvek biti u pravilnoj brzini i uvek ćete imati dovoljno snage da ubrzate ako je potrebno.

Budite sigurni da ste usporili dovoljno pre nego što prebacite u nižu brzinu. Ako idete prebrzo motor će izaći iz putanje i zadnji točak može blokirati. Ove se može desiti kada:

– idete nizbrdo – motor će sam od sebe, zbog inercije, ići brže dok se spušta

– prebacite u prvu brzinu – na mnogim motorima prva brzina je na najdonjem položaju.

U ovim uslovima moraćete koristiti kočnice da bi usporili dovoljno za prebacivanje u niži stepen prenosa.

Promena brzine u skretanju

Ne menjajte brzine ni naviše ni naniže u toku skretanja. Iznenadna promena snage na zadnjem točku može uzrokovati blokiranje ili proklizavanje istog. Najbolje je promeniti brzinu pre skretanja.

Kretanje na uzbrdici

Teže je sa motorom krenuti uzbrdo, nego sa ravne površine. Evo šta treba uraditi:

– koristite zadnju ili prednju kočnicu dok startujete mašinu

– pritisnite prednju kočnicu i ubacite u prvu brzinu

– zatim stisnite zadnju kočnicu (ovo omogućava da slobodno baratate sa gasom i kvačilom)

– dajte malo gasa i dalje držeći nogu na kočnici

– lagano otpuštajte kvačilo sve dok se spoji sa motorom bez pokretanja motora

– držite kvačilo i dalje u toj poziciji dok puštate pedalu kočnice

kada krenete sačekajte malo do potpunog odpuštanja kvačila i postavljanje noge na nogostup.

Ostavi komentar

1 komentar