Prva dilema pred kojim se nađete nakon odluke da uđete u svet dvotočkaša jeste – koji je najbolji motocikl za početnika. Iako je ponuda velika, izbor ne mora da bude komplikovan, mada na prvi pogled deluje tako.

Foto: unsplash.com

Prvo i najvažnije pitanje

Prvo i najvažnije pitanje na koje sebi treba da date odgovor je: Čemu će vam služiti motocikl?

Ukoliko želite da vam motocikl bude jeftin i brz prevoz od tačke A do tačke B, adekvatan izbor bi bio skuter ili laki motocikl od 50cc do 200cc.

Blagu prednost dali bismo skuterima zbog većeg, integrisanog prostora za stvari i zato što nemaju klasični menjač što će početnicima olakšati vožnju.

Delovi za pomenute dvotočkaše su jeftini i svuda dostupni. Pri tom, ako imate volje, većinu servisa i popravki možete uraditi sami uz osnovne alate.

Uz sve to, polovni motori iz ovog segmenta nisu previše skupi, pa je ovaj izbor dostupan gotovo svakome.

Mora da bude po vašoj meri

Kada smo na motociklu, preduslov za bezbednu i komfornu vožnju je da motocikl bude u skladu sa vašim fizičkim karakteristikama. U svakom trenutku morate apsolutno da vladate motociklom.

Ako ste nižeg rasta, manje telesne težine, treba da izbegavate visoke i teške motocikle.

Motocikl sa kojeg ne možete da se oslonite na oba stopala nije dobar izbor. Podloga nije uvek idealno ravna. Dovoljno je ulegnuće u asfaltu ili mala greška pri sporim manevrima da završite u vodoravnom položaju.

Jedna noga nije dovoljna da zadrži motocikl. Pri tom, postoji rizik da se motocikl preturi na vas, prignječi ili polomi vam nogu, opeče auspuhom, itd.

Takođe, ako imate problem da dohvatite upravljač i komande, taj motocikl nije za vas.

S druge strane, krupnije osobe višeg rasta mogu da voze manji motocikl, ali mogu da očekuju da će imati bolove u previše savijenim kolenima, stopalima, gornjem delu leđa. Na sve to, veliki čovek na motociklu ne izgleda lepo.

Motocikli tipa enduro, dual sport i adventure touring imaju zajedničku karakteristiku visoke pozicije sedenja. Oni su najpogodniji za visoke osobe.

Motocikli niže i srednje visine sedišta dolaze iz klase “nejkeda”, sportskih motocikala, raznih kruzera, maksi skutera te ostalih klasa koje su izvedene iz istih.

U svakoj klasi postoje i izuzeci, tako da je dobro da uvek u specifikaciji motocikla proverite visinu sedišta.

Sve od 780mm do 810mm može se smatrati srednjom visinom. Ova mera se odnosi na visinu sedišta dok je motocikl u uspravnom položaju bez vozača. Računajte da ćete sedeti bliže zemlji kada zauzmete sedište.

Pored visine, treba uzeti u obzir širinu sedišta. Što je šire sedište, noge su više “u stranu”, pa je duži put do podloge. Ovo je karakteristično za velike maksi skutere.

Teško je i ne očekujte da ćete pronaći motocikl koji vam 100% odgovara. No, sitna podešavanja su uvek moguća izmenom upravljača, vetrobrana, prepravkama sedišta…

Koliko novca da izdvojim

Onoliko koliko ste spremni ili koliko imate da potrošite. I 1.000 evra može da vam bude dovoljno, bilo da kupujte nov ili polovan. Ukoliko vam budžet dozvoljava, opravdano je i poželjno da platite više za motocikl novije generancije sa ABS-om i kontrolom proklizavanja.

U svakom slučaju, računajte da se kupovinom motora, ne završavaju troškovi.

Kao početnik, morate da steknete naviku i svest da je zaštitna oprema obavezna.

Zakon zahteva samo upotrebu kacige, ali morate imati rukavice, jaknu, pantalone i čizme.  Bez obzira da li se radi o “malom” ili “velikom” motociklu.

Pre svega budite realni prema sebi i iskreni.

Vi ste početnik, neiskusan. Upravljate motociklom koji spada u najranjiviju kategoriju učesnika u saobraćaju. Najveći broj nezgoda motociklisti dožive u prve tri godine vožnje!

Zapremina agregata početničkog motocikla

Zapremina agregata kao izolovana cifra ne znači puno. Kruzer od 600cc može da ima tek trećinu snage naspram sportskog motocikla iste zapremine.

Vas treba da zanima snaga motocikla i način na koji isporučuje snagu pre nego sama cifra zapremine.

Motocikli u super sport klasi od 600cc jesu atraktivni i vrlo poželjni, ali nisu početnički motocikli zbog agresivnosti koju poseduju u svakom elementu. Tipični predstavnici ove klase su “Yamaha R6”, “Suzuki GSXR 600”, “Honda CBR 600R”, itd.

Idealna situacija je krenuti postupno od 50cc, preko 250cc, 500cc, do motocikala veće zapremine.

Komandama motocikla ovladaćete za jedan dan. Problemi i rizici nastaju kada dođete u situaciju da morate da ukočite brzo i efikasno. Kada je potrebno naglo da izbegnete prepreku ili drugog učesnika u saobraćaju.

Što je motocikl ozbiljnijih performansi, sve je manje tolerantan čak i na najmanje greške. Budite uvereni da ste u auto-školi stekli vrlo limitirano znanje. Prava škola počinje na sopstvenom motociklu.

Vozačko iskustvo stečeno na četiri točka pomaže, ali nemojte se prevariti da je to iskustvo primenljivo na motociklu, jer nije. Kretanje motocikla, interakcija sa saobraćajem i okolinom je potpuno drugačija.

Kao početnik, ipak gledajte da prvi motocikl ili skuter bude snage oko 50 konja. Bar za prvu sezonu dok ne steknete osećaj za dva točka i neophodne veštine.

Dobri, a jeftini

Nekadašnja nejked klasa „500“ je već zašla u ozbiljne u godine ali njeni predstavnici još uvek imaju šta da ponude.

Klasu sačinjavaju „Honda CB500“, „Suzuki GS500“ i „Kawasaki ER5“. Ovi motocikli nemaju posebne mane, izuzetno su jeftini za održavanje i jednostavni. Razlike između ovih motocikala su minimalne. Mogu se naći za cifre između 1.000 do 1.500 evra.

Svima poznati „Kawasaki GPz 500S“ sa 60 konja, sportski je odeven i pruža odlične performanse za malo novca za one koji žele nešto snage “gratis”.

Ko ne voli dvocilindraše, odličan izbor sa agregatom od četiri cilindra je pitoma „Yamaha XJ600 Diversion“. Može se pohvaliti i odličnim kočnicama.

Za one koji vole da se upute i van puta ili im je potreban gabaritno veći motocikl, već decenijama dokazano dobar izbor su:

 „Yamaha XT600“, „Kawasaki KLE500“, „BMW F650GS“, „Suzuki XF650 Freewind“ te i „Honda TransAlp 600/650“.

U klasi kruzera, sigurna i odlična kupovina je „Kawasaki EN500“, „Honda VT600 Shadow“, „Yamaha Virago 535“.

Zašto je prvi najvažniji

Vaša obaveza je da na prvom motociklu savladate osnovne veštine i znanja sa kojim ćete smanjiti rizik od nesreće na minimum.

Koje je motocikl boje, kojeg proizvođača, ne treba da bude odlučujući faktor.

Tek nakon prvog motocikla, razvićete afinitete i lične standarde pri izboru dvotočkaša. Nakon toga, sve je lakše i jednostavnije.

Autor:  Aleksandar Stojanović; Izvor: Polovni automobili

Ostavi komentar

Ostavi komentar