Kočiona tečnost

Svi vole da se hvale konjskim snagama i maksimalnom brzinom, ali svi mi znamo da je zaustavljanje mnogo bitnije, a kočiona tečnost je magični eliksir koji to omogućava.

Kočiona tečnost ima zadatak da prenese pritisak sa kočione poluge na pozadinu kočionih pločica. Ne sme da ima mogućnost sabijanja kako bi uspešno prenosila pritisak, mora da ima nizak viskozitet kako bi bila kompatabilna sa ABS sistemom, da dobro podmazuje zbog gumica na glavnom cilindru kao i na klipovima, da bude otporna na koroziju i da ima veoma visoku tačku ključanja. To je mnogo odgovornosti, a neke kočione tečnosti su odgovornije od ostalih.

Kočiona tečnost je dostupna u četiri različite forme: DOT 3, 4, 5 i 5.1.

DOT 3, 4 i 5.1 su na bazi glikola i mogu da se mešaju međusobno, dok je DOT 5 na bazi silikona i ne može da se meša ni sa jednom drugom tečnošću. DOT 5.1 često zbunjuje vozače zbog sličnosti naziva sa DOT 5 silikonskom tečnosti, i da budemo iskreni, mnogo bi lakše bilo da se DOT 5.1 prosto zove DOT 6 ili čak DOT 4.5.

Glavna razlika između tečnosti baziranim na glikolu i silikonu je ta što je silikonski DOT 5 hidrofobičan dok su tečnosti sa glikolskom bazom hidrofilične, što znači da privlače i absorbuju vlagu iz vazduha. Ali, zahvaljujuci učestalom zagrevanju i hlađenju i nesavršenom dihtovanju glavnih cilindara i klješta, sve tečnosti će na kraju primiti neku količinu vode. Razlika je samo što će tečnosti bazirane na glikolu izvlačiti vlagu iz vazduha same od sebe, dok DOT 5 neće, i samim tim DOT 5 ima duži servisni rok. Takođe, kao što većina zna, tečnost bazirana na glikolu nagriza boju, dok je DOT 5 bezopasna za ofarbane površine.

Ako sada mislite, kako je DOT 5 u stvari odličan izbor, razmislite ponovo. Cena DOT 5 tečnosti, kao i viskozitet i mogućnost sabijanja, čine DOT 5 nepogodnu za upotrebu na motociklima. Zašto onda uopšte i postoji? DOT 5 je razvijena za upotrebu na vojnim vozilima, koja će biti parkirana nekoliko godina bez upotrebe. Harley Davidson je koristio DOT 5 do pre 10 godina, ali sada koriste DOT 4, od kada svi njihovi motocikli imaju ABS.

Ok, da se vratimo na nama bitne, DOT 3, 4 i 5.1. Glavna razlika između ovih vrsta je tačka ključanja. Što je viša tačka ključanja, to veću temperaturu i više „zlostavljanja“ tečnost može da podnese. Vrsta koja ide u vaš motocikl, biće označena na glavnom kočionom cilindru.

Minimalne tačke ključanja za svaku vrstu su regulisane zakonima. Svaka vrsta ima dve tačke ključanja; „suvu“ i „vlažnu“. Suva tačka ključanja je kada je tečnost ne sadrži ni malo vlage, dok je vlažna kad sadrži 3,7 procenata vode, što predstavlja prosek nakon godinu dana korišćenja.

Tačke ključanja svih vrsta kočionih tečnosti možete videti u tabeli ispod:

mdcutopqwodcnp_nk_wihda

Suva tačka ključanja

DOT 3      205 °C (401 °F)

DOT 4      230 °C (446 °F)

DOT 5      260 °C (500 °F)

DOT 5.1   260 °C (500 °F)

best-motorcycle-engine-oil-3

Vlažna tačka ključanja

DOT 3     140 °C (284 °F)

DOT 4     155 °C (311 °F)

DOT 5     180 °C (356 °F)

DOT 5.1  180 °C (356 °F)

Kao što se može videti iz tabele, svaka količina vode u kočionoj tečnosti snižava tačku ključanja. Kočiona tečnost koja ključa, daje mekan osećaj na poluzi kočnice i otežava samo zaustavljanje motocikla.

3331-650x420
brake-hand-position

Redovnom zamenom kočione tečnosti (većina proizvođača preporučuje na svake dve godine) pomažete svojim kočnicama da uvek pruže svoje najbolje performanse, a ako ste agresivni na kočnicama, razmislite o tome da sledeći put kad budete menjali kočiono ulje, sipate neko sa višom tačkom ključanja kako biste obezbedili najbolje performanse kočenja za sebe.      

Za kraj, ne zaboravite da redovno proveravate nivo potrošnje kočionih pločica, čistite kočione cilindre i čeljusti i time sebi obezbedite sigurno zaustavljanje.

O autoru

Marko Grbić

Zaljubljenik u motocikle čiji se ceo život vrti na dva točka.

Ostavi komentar

Ostavi komentar