Poradovali smo se da će se na autoputevima moći voziti 130 kilometara na sat nakon što je usvojen Zakon o bezbednosti u saobraćaju, ali ipak ćemo morati malo da se strpimo, jer ćemo morati na to da sačekamo još najmanje mesec i po dana. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže: zakon je usvojen i očekuje od „Puteva Srbije“ da u najbržem roku zamene sve znakove na auto-putevima.

Iz “Puteva Srbije” kažu da će im toliko vremena trebati za zamenu znakova. Zoran Drobnjak, direktor „Puteva Srbije“, kaže za Kurir da to javno preduzeće prvo mora da uradi projekat na osnovu koga će se menjati kako znakovi na auto-putevima tako i softver za merenje prosečne brzine na naplatnim rampama. Dok oni to ne urade, ko prekorači 120 kilometara na sat, biće kažnjavan iako je usvojen novi zakon.

– Naš projektant treba da uradi projekat koji ćemo, kada bude gotov, dati Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na usaglašavanje. Kada oni odobre projekat, mi ćemo tek tada da menjamo znakove. Očekujem da će to biti za jedno mesec i po dana. Kad budemo postavili nove znakove, tada ćemo promeniti i softver za izračunavanje prosečne brzine. Dok se to ne desi, kažnjavanje će biti po starom, odnosno važiće maksimalna brzina od 120 kilometra na sat – kaže Drobnjak i dodaje da znakovi mogu biti zamenjeni za 15 dana od dobijenog odobrenja.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da ne očekuje da će se ograničenje brzine na auto-putevima promeniti u toku ove godine.

– Dok god se saobraćajni znakovi ne promene, ograničenje brzine na auto-putu faktički ostaje 120 kilometara na sat, jer je saobraćajni znak stariji od pravila saobraćaja. Ne očekujem da će se u toku ove godine bilo šta promeniti imajući u vidu uobičajenu sporost „Puteva Srbije“ – kaže Okanović i dodaje da „Putevi Srbije“ nisu unapred mogli da pripreme projekat zamene saobraćajnih znakova jer nisu imali zakonski osnov za to.

Ostavi komentar

Ostavi komentar