Bukvalno, svi koji su pričali o lansiranju Kawasakija Z900RS bili su jednoglasni u tome da je lep. Nakon vožnje, nijedna osoba nije osećala potrebu da prigovara zbog njegovih nedostatka.  Zašto?

Zbog toga što je, sasvim jednostavno, motor zapanjujuć – zbog velikog obrtnog momenta lepo vuče. Iako se čini da je RS teži od modela Z900, sigurno je da bolje ubrzava. To je njegova lepota.

Nakon što provedete malo vremena sa ovim motorom, jasno je da je Kawasaki uložio ozbiljne napore prilikom dizajniranja ovog motora, iako možete biti u iskušenju da mislite da je to samo prepakovan Z900, verujte, nije.

Ram, agregat, suspenzija, kočnice … U suštini, sve je prošlo kroz kompletan remont i rezultat je zaista impresivan.

Da, tu su BMW RnineT, Yamaha XSR ili Honda CB1100, ali prva dva stvarno nemaju vezu sa motorima iz sedamdesetih godina, a poslednja je preskupa i ne tako slična Kawasakiju Z900RS.

Z900RS zaista ima sve … Radijalne četvoroklipne kočnice, podesivo oslanjanje, podesive ručice, kontrolu vuče (3 stepena) i sasvim je jasno da Kawasaki želi da ga predstavi kao premium motor. Cena će se kretati od 11.599 €, što je oko 4.000 € jeftinije od proseka BMW RnineT-a. Dakle, pošteno je reći da dobijate puno za taj novac.

Sada, pre nego što počnemo da zvučimo kao predstavnici „Zelenog tima“, Z900RS ima i nekoliko manjih mana.

Pre svega, davanje gasa ume da bude malo „trzavo“ sa osećanjem kao da ga dajete i puštate gas, u početku vam se to može činiti uznemirujućim; ovo je najverovatnije zbog transmisije, ubrizgavanja goriva ili kombinacije oba. Nije tako loše kao na Suzukiju GSX-S1000 ili prvom Yamaha MT-09, ali iako je 4-cilindrični motor vrlo uglađen, puštanje gasa se čini prilično  naglim. Najbolji primer je kada oduzmete gas pri ulasku u krivinu, previše sile vam se isporučuje prilikom kočenja motorom, što može pomeriti balans motora. Ova situacija se menja i sve postaje bolje kada se motor zagreje, ali nikada ne nestaje.

Govoreći o stvarima koje postaju bolje nakon što se zagreje ne možemo da ne porazgovaramo o gumama.

Na hladnom asfaltu (7° i manje) trebala je čitava večnost da se Dunlop Sportmak GPR 003 gume zagreju i bilo je dobro što je motor imao kontrolu vuče. Prilično tipična Kawasaki stvar je da stavite jeftine gume na dobar motor, najbolji primeri su Z1000SX, Ninja 300, Versis … Sve ovo dolazi sa manje nego poželjnim gumama – a za motor koji je toliko dobar, ovo je malo sramota.

Osim toga, teško je naći još mana. Mislim da je sedište prilično visoko – ako ste manji od 175 cm, ovo bi moglo bit problem, pogotovo ako ste manje iskusan vozač, a prelazak sa sedišta na sjajni, klizavi rezervoar je prilično lak. Dakle, kada jako kočite tokom malo brže vožnje, bolje je da motor jako stegnete kolenima, jer vam to može pomoći.

Koji je zaključak koji smo izvukli posle nekoliko dana vožnje Kawasakija Z900RS?

Z900RS ima izvanredan izgled/performanse/cenu i stvarno podiže celu neo-retro stvar na viši nivo od bilo čega drugog pre njega.

[stm_call_to_action box_color=“#1e73be“]Autor: Kosta Dubljević[/stm_call_to_action]
[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“201″]

Ostavi komentar