Počela je nova sezona!

Konačno smo dočekali početak sezone 2020, koja je odmah postala drugačija od svih prethodnih. Zbog korona virusa, u Kataru je proglašen karantin, pa se tako danas na stazi Losail održala prva trka bez vozača kraljevske klase. Vozači i timovi MotoGP kategorije je trebalo da stignu u Katar početkom ove nedelje, dok su vozači i moto2 i moto3  timovi stigli nekoliko dana pre toga. Zbog nemogućnosti da dođu pre karantina u Katar, MotoGP trka je otkazana.

Trke su vozili samo vozači Moto2 i Moto3 kategorije.

Trke u ove dve kategorije su bile sa dovoljno uzbuđenja da nadomeste nedostatak MotoGP kategorije ovog vikenda.

Moto3

U Moto3 kategoriji Albert Arenas je završio sa 0,053s prednosti ispred Johna McPheea i Aia Ogure.

Pobedom Alberta Arenasa iz tima Aspar Team Gaviota, KTM je slavio 100. pobedu u Grand Prix seriji.

Kako to obično biva u Moto3, Tsasuki Suzuki iz tima SIC58, je startovao jako sa pol pozicije, ali ubrzo će mu se u borbi za prvo mesto pridružiti još 10 vozača.

Svu svoju lepotu, koju smo čekali cele zime pokazali su vozači Moto3 kategorije. U narednih nekoliko krugova na prvo mestu su se smenjivali Raul Fernandez, Tony Arbolino, čak je i mladi Darryn Binder dobio priliku da se nađe na čelu karavana koji je u jednom trenutku brojao 19 vozača u borbi za 1. mesto.

Pet krugova pred kraj, u krivini 10 je izleteo Cellestino Vieti iz Sky VR46 nakon kontakta sa novajlijom Jeremyjem Alcobom iz Kömmerling Gresini Moto3 ekipe.

Pet krugova pred kraj počela je da se odvaja vodeća petorka Arenas, Arbolino, Suzuki, Binder i Sergio Garcia. Tri kruga pred kraj McPhee je počeo intenzivno da napada samo čelo kolone.

Drama u poslednjem krugu kada je Arbolino zakačio prednji točak Darryna Bindera i izbacio ga iz trke. Arenas i McPhee su do poslednje krivine bili rame uz rame da bi na izlasku iz krivine KTM pokazao svoje pravo lice i Arenas je „utekao“ McPheeu za 0,053 sekunde.
Kada je trka završena, po prolasku kroz startno ciljni pravac, na podijumu kao treći je trebalo da bude Jaume Masia iz Leopard Racinga. Međutim, Masia je dobio kaznu (+1 mesto unazad) za silazak sa staze tokom poslednjeg kruga i na podijumu se našao Ai Ogura.

Moto2

Prva pobeda za Tetsuta Nagashimu u čast Shoya Tomizawe

Jučerašnje kvalifikacije u Moto2 kategoriji završene su „nerešeno“ za pol poziciju i drugog u prvom startnom redu. Naime, Luca Marini (SKY Racing Team VR46) i Joe Roberts (American Racing) su počeli sa identičnim vremenom u kvalifikacijama.
Tokom prvih nekoliko krugova u borbi za prvo mesto im se pridružio i Enea Bastianini, a polako ih je sustizao i Jorge Martin koji je startovao sa 8.mesta. Presudno za vođstvo Marinija je bilo u 6. krugu kada je Joe Roberts otišao preširoko i ostavio slobodan put mladom Italijanu. Od 8 do 12 kruga je Marini držao prednost na oko pola sekunde, tek u 12 krugu je prednost pala na 6 desetinki. Joe Roberts, i dalje drugi imao je tvrđu komponentu prednje gume, baš kao i momak koji se u tom trenutku probijao na 5. mesto- Tetsuta Nagashima.
Osam krugova pred kraj mladi Japanac se popeo na 4. mesto ispred Bastianinija.
Šest krugova do kraja Luca Marini pravi grešku koja dozvoljava njegovim protivnicima da mu se približe. Da sa Marinijevim motorom nešto nije u redu videćemo jer je do kraja rapidno padao na 5. pa na 10, pa na 15. poziciju. U tom trenutku prva četvorica su bili Baldassarri, Bastianini, Roberts i Nagashima. 4 kruga do kraja, Nagashima je izgledao kao najspremniji za borbu za najviši stepenik na podijumu. Baldassarri i Bastianini su uspeli da mu se pridruže u tom poduhvatu. Joe Roberts je ostvario lični najbolji rezultat četvrto mesto u Moto2 šampionatu, dok je na 5. mesto stigao Remy Gardner. Luca Marini je u poslednjoj krivini imao kontakt sa Jake Dixonom (Petronas Sprinta Racing) i nije završio trku.

Tetsuta Nagashima je mladi japanski vozač koji je svoju prvu pobedu u Moto2 doživeo vrlo emotivno. Pre 10 godina na ovoj stazi je pobedio njegov sunarodnik, prijatelj, „stariji brat“ Shoya Tomizawa koji je kasnije te godine preminuo od posledica pada na stazi Misan. Nagashima je zato svoju prvu pobedu posvetio njemu.

Ostavi komentar

Ostavi komentar