Kada vikendom prebacite na MotoGP i vidite Marca Marqueza kako prolazi kroz krivinu pod uglom od 63 stepena sa kolenom i laktom na asfaltu nije čudno pomisliti kako sve to izgleda vrlo lako kada to rade profesionalni trkači i da je možda vreme da skupite hrabrost i sami pokušate da spustite koleno u krivini. Tu smo da vam damo nekoliko korisnih saveta kako da bezbedno počnete da vežbate ovu tehniku.

Oprema

Prva i osnovna stvar je kvalitetna zaštitna oprema. I ako je u početku najbolje vežbati pri niskim brzinama, mogućnost od pada je prilično velika. Iz tog razloga naša preporuka je potpuna zaštitna oprema.

To naravno podrazumeva kožni kombinezon, najbolje trkački jednodelni ali i dvodelni je sasvim dovoljan, kožne rukavice i po mogućnosti dobre moto čizme. Naravno kacigu ne treba naglašavati jer ona bi trebalo da bude uvekprisutni deo opreme na motociklu, čak i na najkraćim i najsporijim relacijama. Sobzirom da ćete pokušavati da spustite koleno na asfalt, najbolje bi bilo da stavite slajdere za kolena, kako bi sačuvali svoju opremu ali i kožu na kolenima.

Gume i oprema za motocikl

Još jedna od osnovnih stvari pre nego što bilo šta pokušate su gume.  Najbolje je da budu uparene (isti proizvođač i model), a imperativno je da budu u dobrom stanju. Naj bolje je naduvati ih na pritisak koji proizvođač preporučuje za optimalne performanse. Naravno, pre nego što se upustite u pokušaj spuštanja kolena, dovedite svoje pneumatike do radne temperature kako bi vam pružili najbolje moguće performanse.

Svako ko želi da sačuva svoj motocikl odvojio bi novac za slajdere za ram koji čuvaju plastike, dekle i ostale izložene delove on većih oštećenja prilikom pada. Ova investicija će se svakako, kad-tad pokazati kao isplativa.

Odgovarajuća površina

Kada su motor i vozač obezbeđeni i opremljeni vreme je da se pronađe odgovarajuća krivina. Za to ne treba da tražite dalje od prvog parking supermarketa ili poligona za vožnju. „Ali na parkinzima nema krivina“ vam je verovatno prvo palo na pamet, ali to je i ideja iza ovog odabira lokacije. Široka, pregleda otvorena površina, bez saobraćaja, bez neočekivanih prepreka i iznenađenja. Plus, asfaslt na ovim parkiralištima i poligonima je uglavnom u dobrom stanju.

Počnite tako što ćete obeležiti veliki krug, prečnika 60-100 metara, čunjevima ili kredom. Probajte brzinom od oko 50 km/h da napravite nekoliko krugova oko svoje improvizovane krivine. U koliko ne možete da ostanete u okviru kruga, ili vam je krug premali ili vam je brzina prevelika.

Kako vam samopouzdanje bude raslo, lagano povećavajte ugao nagiba uz lagano i glatko povećanje brzine. Ključ je u tome da budete vrlo nežni na gasu kako bi mogli da se koncentrišete na povećanje ugla nagiba. Kada motor krene da se naginje ka unutra, lagano skliznite sa sedišta ka unutra i izbacite koleno napolje.Položaj u sedištu bi trebao da vam bude što više ka napred,a gornji deo tela blago nagnut ka upravljaču. Nemojte se naginjati previše ili previše visiti sa motora, svoj lični stil ćete razviti s vremenom kako budete postajali bolji i brži. Pozadina bi trebala da vam bude odprilike samo do pola na sedištu, a druga polovina da visi sa sedišta kako bi omogućili sebi što više prostora da se spusti noga i da na što manjem uglu nagiba počnete da dodirujete asfalt kolenom.

U početku ćete se osećati pomalo čudno i učiniće vam se fizički vrlo zahtevnim, ali posle nekog vremena ćete se privići na ovaj položaj i sve će se dešavati prirodnije. Najzad, ugao će biti dovoljno velik da uspete kolenom da dotaknete podlogu. U naletu samopouzdanja, verujemo da ćete vrlo brzo uspeti da napravite ceo krug. Kada u tome uspte, promenite svoju krivinu iz kruga u ovalni oblik, sa malim pravcima, kako bi dobili realističniji osećaj ulaska u krivinu i izlaska iz iste.

Za kraj, zapamtite da ne možete u svakoj krivini spustiti koleno, a pogotovo na otvorenim putevime, gde bi to zahtevalo određenu brzinu, koja se može pokazati kao prevelika i nebezbedna, tako da uvek birajte gde ćete se pohvaliti svojom novom tehnikom.

O autoru

Marko Grbić

Zaljubljenik u motocikle čiji se ceo život vrti na dva točka.

Ostavi komentar

Ostavi komentar