Jedno od najcenjenijih imena u moto svetu je i slovenački proizvođač izduvnih sistema Akrapovič. Kompanija je nastala 1990. ali globalni bum doživljava poslednjih nekoliko godina kada su najpoznatiji svetski proizvođači počeli da koriste njihove sisteme, kao što su Jamaha i BMW. Pored motora, oni su pre deset godina počeli i sa proizvodnjom sistema za automobile.

Tokom proizvodnje kompanija vrši mnoga ispitivanja i realne testove, koji često zavise od vremenskih prilika.

Kako ne bi morala da svakodnevno gleda u nebo, kompanija je „uposlila“ jednog čovekolikog robota koji će omogućiti da se testovi vrše u zatvorenom prostoru.

Izvor: YouTube/Akrapovič

On je deo sistema pod imenom „Hi-Tech Durability Dyno“ u kome će se od sada potpuno autonomno „prelaziti“ hiljade kilometara i testirati izduvni sistemi, uključujući i njihove pojedinačne komponente.

Robot će sam regulisati gas, kao i menjati stepene prenosa, kako bi se dobili što realniji rezultati.

(Fatalna) privlačnost motora

Sistem, uz pomoć kamera, senzore i druge sofisticirane opreme, prati performanse izduvnog sistema, korišćenu snagu, temperature i povratni pritisak, a deo energije koju motocikl proizvodi iskoristiće se za napajanje ventilacije i sistema za grejanje dinamometra.

Zanimljivo je da sistem poseduje i automatsko dolivanje goriva pa motor neće morati da staje tokom testa. Osim temperature, prostorija za testiranje ima i mogućnost proizvodnje vetra brzine do čak 200 kilometara na sat.

Izvor: mondo.rs

Ostavi komentar