Hteli mi to da priznamo sebi ili ne, zima nam stiže i brže nego što smo se nadali. Za većinu bajkera, ovo znači parkiranje motocikla u zimski san.

U koliko niste sigurni šta sve treba uraditi i proveriti pre nego što parkirate motocikl na nekoliko meseci, tu smo da vam pomognemo.

1. Očistite i podmažite lanac

Nakon cele sezone vožnje, na lancu se nakupilo dosta prljavštine, posebno u koliko ga niste redovno prali i čistili. U koliko želite da vam lanac i lančanici ostanu upotrebljivi i za sledeću sezonu, treba im posvetiti malo vremena. Prvo detaljno očistite lanac, lančanike i sve površine pored i oko prenosnog sistema. Nakon što ste sve dobro oprali i očistili, lanac podmažite kako bi ga zaštitili od vlage i korozije, ali tek kada ste završili pranje kompletnog motora.

Detaljnije o čišćenju lanca pročitajte u našem tekstu na tu temu:

Kako detaljno očistiti lanac

2. Pranje i voskiranje

Prva stvar koji bi trebalo da uradite, kada završite sa lancom, je da detaljno operete svoj motocikl. Za početak ga dobro operite vodom i sapunicom, kako bi skinuli sve bube, prašinu i prljavštinu. Nakon pranja, ceo motocikl dobro osušite krpom, kako bi uklonili svu vlagu, koja bi kasnije mogla da se pretvori u koroziju. Zavucite krpu i na neka od nepristupačnih mesta, kako bi bili sigurni da ste sve dobro prosušili. Kada je motor potpuno suv, vreme je za vosak, koji će imati ulogu zaštitnog filma preko površine motocikla i time ga štititi od vlage i korozije koja se u toku zime skuplja. Za neke od delova agregata i rama koje niste prešli voskom, možete odabrati posebne hemikalije za usporavanje korozivnog procesa kao što je na primer, WD-40 Corosion Inhibitor.

3. Priprema i održavanje akumulatora

Akumulator je veoma bitan deo vašeg motocikla. I ako većina ne misli tako, vrlo brzo to shvati kada dođe u situaciju da akumulator ne radi. Pravilno održavanje i skladištenje akumulatora tokom zime će vam pomoći da uštedite na početku sledeće sezone, tako što nećete morati da kupujete nov akumulator.

Za početak proverite nivo tečnosti u akumulatoru. Ovo se odnosi samo na akumuatore sa održavanjem (šrafići na gornjem delu i crevom za preliv sa strane). Nizak nivo akumulatorske kiseline izaziva sulfaciju koja može dovesti do kratkog spoja između unutrašnjih ploča. Ovo je čest slučaj kod ovog tipa akumulatora i do njega dolazi samo nedovoljnim održavanjem. U koliko ne proveravate nivo tečnosti, dok ne dođe do problema, tada je verovatno već prekasno da se popravi akumulator.

Akumulatori bez održavanja nisu baš potpuno takvi, kako ime kaže. I ako nivo tečnosti ne može da se menja, jer je akumulator potpuno zatvoren, ovaj tip akumulatora i dalje zahteva malo pažnje van sezone. Skladištenje na toplom i povremeno dopunjavanje produžiće život akumulatora znatno. Za ovaj zimski period postoje i pametni punjači koji će akumulator održavati na optimumu.

4. Pripremite sistem ubrizgavanja

Verovatno ste svi čuli ili iskusili šta se dešava kada gorivo u motoru ostane predugo da stoji ili u toku zime rezervoar ostane polu pun. Reparacija karburatora ili pumpe, dizni i rezervoara je veoma skupa, ali se može i izbeći uz pravilno skladištenje. Od kada se u gorivo stavlja etanol, skladištenje je postalo problem, koja god mašina da je u pitanju. Etanol ima tendenciju da prvlači više vlage iz vazduha od običnog benzina, što znači da se u njemu talože naslege vode. Ovo može dovesti do korozije u rezeorvaru koja se kasnije prenosi do pumpe i u najgorim slučajevima do dizni ili karburatora.

Najbolji način da se izbegne ovaj haos koji etanol izaziva je da se rezerzvoar u toku zime napuni do čepa, bukvalno, kako bi ostalo što manje kiseonika u njemu i time se smanjile šanse za oksidaciju. Takođe, postoje specijlne, namenske hemikalije koje uklanjaju negativne efekte etanola u gorivu. Dovoljno je da sipate određenu količinu u rezervoar kao dodatak gorivu, provozate se malo, kako bi proizvod prošao kroz ceo sistem, na kraju ponovo dospete gorivo do vrha i vaš ljubimac je spreman za zimsku dremku.

Kod karburatorskih sistema je malo drugačije, jer se oni prazne direktno u stmosferu, i gorivo iz karburatora će s vremenom ispariti i ostaviti talog, koji će sprečiti dalji protok goriva. Najbolje rešenje za karburatore je da se hemikalija za zaštitu pusti kroz sistem, zatvori se slavina (u koliko nije vakuumska) i na kraju da se karburatori dobro iscede.

5. Zamenite motorno ulje

Velik broj vozača nije svestan da ulje u agregatu ne služi samo kao podmazivač već i da pomaže filtracionom sistemu. Ulje zaržava sitne opiljke dok ne stignu do filtera, gde će većina ostati i neće prolaziti kroz dalju cirkulaciju. Jedan od najbitnijih ostataka koji završavaju u ulju je ugljenik. Ugljenik nastaje u komori za sagorevanje i prolazi pored karika svaki put kada cilindar opali. Kada motor dugo stoji sa starim uljem u agregatu, ugljenik se polako odvaja i podiže se ka površini. Ovaj osatak ugljenika je veoma korozivan i napraviće štetu na metalnim površinama kao što su menjački snopovi i ležaji.

Ulje i filter bi trebalo zameniti pre nego što parkirate motor na duže, kako bi otklonili štetne naslage ugljenika koje se zadržavaju u njima.

6. Ne zaboravite gume!

U koliko niste razmišljali o gumama kada ostavljate motor na duže, trebalo bi. Tokom dužeg vremenskog perioda, gume će izgubiti pritisak. Meka ili prazna guma, će razviti trajnu „fleku“ tj. ravnu površinu na mestu na kojem je dugo stajala.

Ovo ćete sprečiti tako što ćete motocikl ostaviti na srednjem nogaru (ukoliko ga ima) ili na štenderima. Prednji i zadnji štender možete nabaviti po ceni od 100 do 150 eura, u zavisnosti od proizvođača i tipa, što je u svakom slučaju manje od cene seta guma. U koliko ni jedna od ove dve opcije ne dolazi u obzir, pokušajte tako što ćete naduvati gume malo više nego što je propisano i pomerajte motor s vremena na vreme, kako gume ne bi bile non stop u istom položaju.

7. Pokrijte motor

Pravilno postavljena zaštita za motor, štiti ga i unutra i spolja. Unutra, zaštitiće boju od abrazivne prašine, kao i od sitnih udaraca koji mogu nastati dok je motor u skladištu. Takođe, zadržaće vlagu spolja, tako da neće moći da se podvuče i napravi rđu.

Miševi i ostali glodari su poznati po tome što se sakrivaju u auspusima i prave gnezda u fiter kutijama. Kako bi izbegli krzneno iznenađenje kada krenete ponovo u vožnju, zatvorite usisne i izduvne otvore plastičnim kesama. Samo nemojte zaboraviti da sklonite kese pre nego što upalite motor ponovo!

U koliko ne želite ovoliko detaljno da se pripremite za zimu, jer planirate da iskoristite sunčane dane pogodne za vožnju, opet bi trebalo bar neke od ovih stvari da praktikujete. Uvek sipajte pun rezervoar, jer ne znate koliko dugo će motor stajati do sledećeg lepog dana. Pomerajte ga redovno zbog guma i palite ga bar jednom nedeljeno, kako bi sačuvali akumulator. Kada motor palite, nije dovoljno ostaviti ga da radi nekoliko sekundi. Pustite ga da radi dok ne dostigne radnu temperaturu ili dok ne upali ventilator. Nakon svake vožnje operite ceo motor, jer zimi ima najviše štetnih naslaga na putevima koja se u vožnji talože po motoru. I za kraj, uvek ga pokrijte. Ne oduzima puno vremena, a sačuvaće boju od rđe i prašine.

Ostavi komentar

1 komentar