Pogonski lanci su prljavi, veoma prljavi. Skidanje spoljašnje prljavštine krpom, pre nanošenja svežeg podmazivača za lanac je u redu, ali s vremena na vreme, lanac je potrebno detaljno očistiti. Naša preporuka je da se to radi prilikom svakog menjanja ulja. A evo i kako bi najbolje bilo to uraditi:

Korak 1.

Najbolje vreme za čišcenje lanca je nakon vožnje, dok je još vruć. Parkirajte motocikl na srednju nogaru ili na štender, negde u blizini creva za vodu.

Korak 2.

Stavite deo kartona iza donjeg dela lanca kako ne biste prskali na ostale delove motora i dobro našpricajte ceo lanac, sredstvom za čišćenje lanca. Preporučujemo vam da uzmete sredstvo koje je „O-Ring safe“, što znači da ne oštećuje gumice lanca.

Korak 3.

Nežno oribajte ceo lanac starom četkicom za zube. Ne pritiskajte previše, kako ne biste oštetili gumice lanca.

Korak 4.

Očistite zadnji lančanik krpom natopljenom odmašćivacem. Ako je potrebno, upornu prljavštinu skinite plastičnim nožem za mazanje ili nečim sličnim. Ako ste odlučili da baš detaljno očistite svoj lanac, najbolje bi bilo skinuti zaštitu sa prednjeg lančanika i očistiti lančanik i sve oko njega.

Korak 5.

Isperite lanac crevom kako biste skinuli sve ostatke sa čistača lanca. Oduprite se želji da palcem pojačate pritisak creva, a na mašinu za pranje pod pritiskom ni ne pomišljajte.

Korak 6.

Provozajte motor na kratko. 10 minuta lagane vožnje je dovoljno da se lanac osuši i zagreje. Nakon toga, vratite motor na štender i nanesite podmazivač lanca po svom izboru. Obratite pažnju da se podmazivač nanosi na unutrašnju i spoljašnju stranu spojeva, ne po celoj površini lanca. Višak podmazivača obrišite krpom, proverite zategnutost lanca i ostavite par minuta da se podmazivač malo stegne. Nakon 15-20 minuta, spremni ste za polazak!

Ostavi komentar

Ostavi komentar