KADA MENJATI GUME ?

Kada vozite, jedini kontakt sa putem su vaše gume. Zbog toga je važno da se brinete o njima i pazite na znake habanja.

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da je kontaktna površina na prosečnom automobilu samo 373 cm2 gume. Motocikl ima znatno manje jer ima samo dve gume zaobljenog oblika i ostvaruje ovalni kontakt sa površinom puta, a ne kvadratni kao kod automobila. Ovo smanjuje kočionu površinu i gaznu površinu za kretanje u krivinama. Stoga je bitno da znate kada vam trebaju nove gume na vašem dvotočkašu!

Starost guma

Možda ste upravo kupili svoj novi ili polovni motocikl i uzbuđeni ste zbog vožnje. Ali da li ste proverili koliko su stare gume?

Ako kupujete od ovlašćenog dilera onda to ne bi trebalo da bude problem jer su vam oni pre prodaje verovatno proverili gume. Ali ako ste kupili već korišćen motorcikl onda je neophodno da ih proverite.
Oznake i brojevi na bočnim stranama pneumatika pružaju dosta informacija o veličini i performansama, ali i datumu proizvodnje.

Iako brojanje varira od proizvođača do proizvođača, svakako bi trebala da postoji serija slova i brojeva. Poslednje četiri oznake su veoma važne. Prve dve pokazuju sedmicu a druge dve godinu proizvodnje.

Oznake na ovoj gumi pokazuju da je napravljena u februaru 2018. godine.

Proizvođači motocikala navode da treba proveriti sve pneumatike starije od pet godina, bez obzira koliko imaju gazećeg sloja. Gume stare 10 godina treba obavezno zameniti čak i ako su gazeći slojevi novi.

Razlog je taj što sastav gume očvrsne kako vreme prolazi, smanjujući prijanjanje koje je uslovljeno mekoćom materijala. Prvi siguran znak „starih“ guma su prvo sitne pukotine a kasnije sve veće i sve veći broj njih.

Habanje

Gazeći sloj na vašim gumama je dizajniran da ima što bolje prijanjanje, da potisne vodu i da trpi  opterećenje čak i u najgorim uslovima. Čim gazeci sloj počne da se haba, izgubićete na prijanjanju guma za put i vas motorcikl će postati opasniji za vožnju.

Kada je gazeći sloj ispod zakonske granice od 1.5 mm morate ih promeniti. Indikatori habanja na pneumaticima pokazuju koliko ste blizu ovom nivou. Takođe možete da koristite kontroler dubine gazećeg sloja da biste pratili brzinu kojom se haba. Ovo ne znači da morate da čekate da dođe do ove dubine. Ako volite da ’’garite’’ vaš motor ili često vozite na mokrom kolovozu, trebalo bi da razmislite o promeni guma na one sa dubinom šare od 2,5 mm.

Prijanjanje

Ako dođe do toga da imate osećaj da vaš motor nepravilno prijanja za put, onda znajte da morate promeniti gume jer ste ih verovatno koristili duže nego što bi trebalo.
Ostali znaci  su nesigurno upravljanje i donekle podrhtavanje kormana dok vozite preko belih linija na putu.

Defekti

Čak i sa potpuno novom gumom možete preći preko eksera ili nekog drugog oštrog predmeta što može da prouzrokuje sporo „curenje“ vazduha iz gume. Proverite pritisak pneumatika nedeljno da biste videli da li postoji gubitak pritiska.

Ako vaš motor provodi dugo vremena u garaži, na gumama mogu da nastanu paralelne ravne linije na njenom delu kojim je ona u kontaktu sa podlogom. Ovako nastao deformitet može prouzrokovati velike pucanje gume, naročito, pri većim brzinama.

Morate redovno pregledati pneumatike vašeg motora kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju.

Ako uočite neke od navedenih nepravilnosti nemojte oklevato da zamenite gume, vaša bezbednost je na prvom mestu!

Čak i ako ne korisite često svoj motocikl, trebalo bi da odradite godišnju proveru vaših guma da bi bili sigurni da je sve uredu, kako zbog vas tako i zbog ostalih učesnika u saobraćaju.  

Ostavi komentar

Ostavi komentar