Kaciga je deo obavezne opreme koju su motociklisti, pa i suvozači, u obavezi da nose, jer je propisano zakonom, ali je pre svega njen primarni cilj da zaštititi glavu vozača motocikla tokom pada ili sudara, da smanji povredu glave i naposletku da spasi vozaču život. Kacige smanjuju rizik od povreda glave za oko 69% i smrti za oko 42%, dokazuju istraživanja iz ove oblasti.

Neke kacige pružaju i dodatne pogodnosti, kao što su ventilacija, zaštitni oklopi, zaštita za uši, interfon itd.

Međutim, kaciga ima značajnu ulogu i u komunikaciji motociklista na putu.

Čak i ako ste opremljeni uređajima za komunikaciju, vozite se u paru ili manjoj grupi u kojoj ste svi povezani i možete neometano da komunicirate, veoma je važno da komunicirate i sa ostalim motociklistima na putu koji nisu opremljeni ovih uređajima, da im pošaljete jasnu poruku, ali i da vas oni razumeju.

Iskusnim motociklistima je potpuno jasno o čemu ovde govorimo, ali mlade i neiskusne vozače motocikala treba upoznati sa svim znacima koji se koriste pri vožnji motocikla, treba ih uputiti u osnove komunikacije na putu, te da koristeći ovaj oblik neverbalne komunikacije, odnosno neku vrstu znakovnog jezika, budu bezbedniji na putu, a da im i sama vožnja bude prijatnija.

U ovom kratkom tekstu posebno želimo da skrenemo pažnju na značenje koje ima kaciga spuštena na put pored motora. Neki bi pomislili da je u pitanju neodgovornost motocikliste prema svojoj ličnoj opremi, bahatost ili ležernost, ali ne!

KACIGA NA PUTU ZNAČI – TREBA MI POMOĆ!

Ukoliko imate problem na putu, mehanički, zdravstveni, bilo kakav, te vam je potrebna pomoć, zaustavite svoj motocikl kraj puta na neko bezbedno mesto, spustite kacigu na put, ispred ili iza motocikla i sačekajte.

Na ovaj način ste poslali jasnu poruku svim drugim učesnicima da imate izvestan problem i da tražite pomoć. Samo od njih zavisi da li su vas razumeli! Ukoliko ne znaju šta znači ovaj postupak, neće ni postupiti u skladu sa njegovim značenjem.

Koliko god žurili nekuda, budimo plemeniti i humani!

Pomozimo jedni drugima u nevolji na putu, jer je to istinska vrednost svakog pravog motocikliste.

Ostavi komentar