Vozači koji ne nose kacige navode niz razloga za to: od gubitka ličnih sloboda, tvrdnje da kacige ograničavaju vidljivost i osećaj vetra pri vožnji. Jedan od razloga zbog kojeg neki ne žele da nose kacigu je i tvrdnja da uzrokuju povrede vrata u nesreći.
Studija objavljena sa univerziteta u Viskonsinu je upravo pobila ovu tvrdnju.

Teorija je bila da je zbog težine kacige veća verovatnoća da glava može biti uklještena između vozila i/ili predmeta i na taj način može uzrokovati oštećenje vrata: lomljenjem vratnih pršljenova i eventualno kidanjem kičmene moždine. U Viskonsinu su tri doktora poslednjih pet godina proučavali nalaze iz Trauma Centra univerzitetske bolnice u ovom mestu i ustanovili da teorija nije tačna. Njihovi nalazi su objavljeni u The Journal of Neurosurgery: Spine.

Istraživači su pogledali motocikliste koji su imali nezgodu i dovedeni u centar za traumu u periodu od 2010. do 2015. godine, ukupno 1.061 pacijent. Pošto Viskonsin ne zahteva da odrasli bajkeri nose kacigu, 738 (69,6%) pacijenata je nije imalo, a 323 (30,4%) jeste. Studija je zapravo otkrila da su 15,4 odsto onih koji nisu nosili kacige pretrpeli povrede vrata, a 7,4 odsto onih koji su nosili kacigu imali su samo blaže povrede vrata – upravo suprotno od onoga što neki bajkeri misle.

Frakture vrata su se desile u 10,8% vozača bez i 4,6% vozača sa kacigama.

Istraživači ne samo da objašnjavaju svoju metodologiju već i govore o drugim istraživanjima u vezi sa ovim problemom, uključujući i studiju iz 1986. godine koja se često koristi kao osnova za tvrdnju da kacige uzrokuju povrede vrata u nesrećama.

Mnogim vozačima se možda neće svideti što ovo govorimo, ali verujemo da mnogo puta prvo odlučujemo šta ćemo da radimo a tek onda tražimo dokaze koji opravdavaju to, umesto da tražimo pouzdane informacije na osnovu kojih ćemo doneti pravu odluku. Ako kacige nisu zakonski uslov tamo gde vozite, slobodni ste da napravite svoj vlastiti izbor. Ali je uvek bolje doneti odluku sa što je moguće više pravih i proverenih informacija.

Ostavi komentar

Ostavi komentar