Dvostruki WSBK šampion priča o MotoGP-u, Svetskom SBK i nastavku svoje karijere

Dok Svetski Superbike šampionat ulazi u svoju drugu polovinu, Johnatan Rea, vozač fabričkog Kawasaki tima, bori se za svoju treću titulu svetskog šampiona. Prilikom svoje posete MotoGP trci u Britaniji, prethodnog vikenda, Rea je ima o priliku da iz prve ruke, oseti atmosferu u MotoGP padoku, vidi način rada kao i stilove vožnje MotoGP vozača. U razgovoru sa WORLDSBK.COM, Rea je odgovorio na pitanja u vezi ove posete kao i na pitanja u vezi njegove budućnosti u WSBK:

Proveo si ceo vikend na Silverstonu tokom MotoGP vikenda, kakvi su tvoji utisci nakon što si imao priliku da vidiš MotoGP u akciji izbliza?

Kada je u pitanju WSBK vikend u pitanju, imam dosta komentara i obaveza – bilo da je zbog sponzora, medija ili uopšteno u vezi vožnje – tako daje bilo veoma zabavno i opuštajuće doći ovde i samo gledati trke. Bilo je odlično jer sam imao priliku da posmatram šta vozači rade na stazi, i mogu reći da sam naučio nešto nov kao vozač samo posmatrajući kako neki od ovih momaka rade i voze. Tokom Novembarskog testa u Jerezu prošle godine, WSBK vozači imali su priliku da dele stazu sa mnogim MotoGP vozačima, tako da sam imao priliku da vidim gde MotoGP vozači prave svoje vreme,a gde to rade WSBK vozači i uporedim jedne sa drugima. Tada mi je to bilo veoma zanimljivo, ali sada kada sam stajao sa strane i posmatrao, jednostavno ugao pod kojim su u krivini je zastrašujuć.

Stil vožnje sa laktom dole, u WSBK ne može da funkcioniše, jer osim ako imate duge ruke kao Baz ili Redding, ne možete dostići toliki ugao. Posmatrao sam kvalifikacije u krivinama Vale i Club i Marquezov ugao u dugim krivinama je neverovatan. Mi nemamo toliki nivo prijanjanja na našim gumama jer Pirelli svoje performanse zasniva na prijanjanju prilikom dodavanja gasa. Naš fokus je na zaustavljanju motocikla do temena krivine i nakon toga ispravljanju motocikla i ubrzavanja. Oni ne koče i ne ubrzavaju mnogo bolje od nas, ali mogu da prenesu mnogo više brzine od nas u krivini. U suštini, radiš sa onim što ti gume pružaju.

Tokom leta, bilo je mnogo diskusija u vezi WSBK šampionata, kakvo je tvoje mišljenje na tu temu?

Smatram da je najveći problem u razlici između Kawasakija i Ducatija i ostatka padoka. Ja sam bio na obe strane, i na konkurentnom motociklu, kao i na onom na kojem se trudiš da dostigneš ostale. Mislim, da ako je plan da se motocikli više približe fabričkim verzijama, da je bolje da se nagovore proizvođači da ulože više novca u Svetski SBK. Od samog početka Superbike šampionata, radilo se o fabričkim motociklima, ali je onda u eri Fogartija sve postalo specijalizovano. Honda je to prva ozbiljno shvatila sa svojim modelom RC45 i specijalnom serijom za homologaciju, koja je bila zasnovana na fabričkoj verziji ali je bila posebna serija. Bitno je naglasiti da su trenutno, Superbike motori najbliži standardu. Nešto treba da se dogodi, i šta god to bilo, ja ću biti na startu, spreman za trku. Svi momci na čelu su veoma brzi. Davies, Melandri, Sykes i ja smo svi veoma brzi, ali razlika u odnosu na ostale je prevelika.

Ja imam još jednu godinu u ugovoru sa Kawasakijem, i ako ne želim da se trkam predugo, smatram da bi još jedan dvogodišnji ugovor bio savršen. Vozim bolje nego ikada, i smatram da to iskustvo vredi veoma mnogo u svetu trka. Ipak, ne želim da razmišljam previše u napred, jer imam sreće što imam ugovor za sledeću godinu i ne moram da se opterećujem time. Mada, siguran sam da će se moj menadžer sredinom sledeće godine veoma lepo zabavljati. Mnogo MotoGP timova će krajem sledeće godine imati slobodnih mesta, a ista situacija je i u WSBK. Svi fabrički timovi imaju ugovore sa vozačima do kraja 2018. godine, tako da će to biti zanimljiva sezona za sve.

Da bih došao ovde i oprobao se sa MotoGP vozačima, potreban bi mi bila odgovarajuća oprema, a ne bih došao, samo da bih bio tu. Uživam u WSBK padoku i u vožnji naših motocikala, i obožavam da radim sa Kawasakijem i to je trenutno gde su moje prilike. Takođe, smatram da sam već prestar da bih prešao u MotoGP i da sam propustio taj voz. Imao sam sreće da sam odvezao dve trke na Hondi 2012. godine kada sam menjao Stonera. Bilo mi je veoma teško jer sam jednog vikenda vozio SBK, a sledećeg MotoGP, ali sam zahvalan jer sam imao priliku da se oprobam na jednom od najboljih motora na svetu i pritom osovojim nekoliko poena.

Vozači se trkaju na vrhunskom nivou do sredine tridesetih, mada i treniraju mnogo više na motorima…

Ima mnogo oblasti na kojima radimo kako bismo poboljšali svoje mogućnosti i veštine, ali za mene, smatram da je moj uspeh došao kada sam postao bolje izbalansirana osoba. Kako sam postajao stariji, moj život je postajao više od samo opsesije motorima, što znači da mi nisu smetale stvari koje bi mi ranije smetale. I nije u pitanju samo trening, već i elektronika koja štiti vozače od padova. Nema više toliko hajsajdova (highside) i motociklizam je mnogo sigurniji nego pre, što je mnogima produžilo karijere. Ako pričate sa Kevinom Schwantzom, on će vam pričati o eri dvotaktnih motocikala i o tome kako su vozači u svojim tridesetim bili toliko izubijani da su morali da se povuku.

Koliko ti je bitan Pere Riba?

Pere je sjajan za saradnju i kad god da završim svoju karijeru, želim da on bude samnom. On je bivši trkač i on me razume. Opet, kada pogledate da je Iannone prešao u Suzuki i poveo svog šefa ekipe, i za njega to nije bio uspešan potez, može se videti da kada povučete ljude sa sobom može imati i pozitivne i negativne strane. Za mene, to nije samo Pere, već i cela grupa ljudi sa kojima radim. Sjajni su i znam da imam puno sreće da radim sa njima.

Kako se snalaziš u drugoj trci, kada moraš da obilaziš veliku grupu vozača?

Moje iskustvo iz motokrosa mi pomaže dosta gde uglavnom na startu moraš da voziš u grupi i napeduješ. Moraš da reaguješ na druge vozače i njihove poteze. Neko je čak i uporedio sa vožnjom u dubokom pesku na motokrosu, kada moraš da reaguješ na to gde su se stvorili tragovi na stazi. Za mene je ključ doći do vodećih pozicija što pre. Ako se zaglavite iza nekoga, možete izgubiti mnogo vremena. Moj otac me je uvek učio da u motokrosu, ako stigneš onog ispred sebe, moraš da ga obiđeš. Ako provedeš previše vremena iza njega, prilagodićeš se njegovoj brzini i ostati iza. Ovogodišnja trka u Nemačkoj je bila veoma zabavna jer mi start nije bio sjajan ali ostatak prvog kruga jeste. Meni su nova pravila dala prednost, ali nekim drugim vozačima kao što je Chaz i nisu baš, jer ponekad nije uspevao da se provuče kroz gužvu.

Koliko ti je bilo bitno da pobediš Sykesa na Doningtonu i Daviesa na Aragonu?

Na samom početku sezone sam sebi postavio ciljeve, da osvojim šampionat, ali i da pobedim Chaza u Aragonu i Toma u Doningtonu. Chaz je pao u Aragonu, što mi je očigledno pomoglo, ali tokom obe trke sam bio veoma blizu.  Toma sam pobedio ubedljivo u Doningtonu, ali za sad, najdraža pobeda ove sezone mi je Laguna, druga trka, jer sam izbio na čelo i postavio odličan tempo.

 

Preuzeto sa worldsbk.com

[wtpsw_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_date=“false“ show_author=“false“ show_comment_count=“false“ limit=“4″ orderby=“rand“ category=“203″]

Ostavi komentar