I danas, kada se smatraju zastarelim i nepraktičnim, dvotatkni motori i dalje izazivaju posebne emocije kod svih ljubitelja motocikala. Nažalost, većina proizvođača ih sada korsiti samo za skutere male zapremine i po koji trkački kros motocikl, ali nije uvek bilo tako.

Cvaje su nas očarale prvenstveno svojim karakterom. Kod dvotaktnog motocikla nije bitna upravljivost ili praktičnost, već sirova snaga koju nude ali i način na koji je pružaju. Dvotaktni agregat pruža udar snage na svaki drugi takt, dok četvorotaktni agregat to radi na svaki četvrti. Ovo u suštini znači da je odnos snage i kapaciteta mnogo manji nego kod četvrorotaktnih motocikala, što je jasno prepoznato i u trkama, gde je dvotaktnim motociklima dozvoljena mnogo manja zapremina agregata nego četvorotaktnim.

Dvotaktni agregati su lakši, jednostavniji i jači od četvorotaktnih, ali su ipak mane preovladale u odnosu na ove prednosti. Četvorotaktni agregat ima mnogo više obrtnog momenta, značajno su lakši za vožnju i ekološki su čistiji. Upravo je ovo potpisalo smrtnu kaznu za sve dvotaktne motocikle za ulicu, barem one upotrebljive zapremine.

Sve je počelo 1908. godine kada je Britanska firma Scott Motorcycles patentirala prvi dvotaktni, dvocilindrični, vodom hlađeni agregat u paralelnom rasporedu. I pre ovoga su postojali patenti za dvotaktni agregat ali je Scottov patent prvi koje se smatra upotrebljivim.

Od tada velikih napredaka nije bilo, do 1939. godine kada je MZ razvio RT125 model koji će kasnije poslužiti i kao osnova za BSA Bantam koji se posle Drugog Svetskog rata pokazao kao pravi hit.

1956. godine, Villiers, Britanski proizvođač agregata čije su jedinice korišćene u motociklima mnogih proizvođača, proizveo je svoj dvomilioniti agregat

1961. Istočnonemački Ernst Degner prebegao je u Zapadnu Nemačku i sa sobom je poneo tajne MZ-a i Waltera Kaadena, inženjera koji je MZ-u doneo velika poboljšanja u performansama, prvenstveno izmenama na izduvnim ventilima. Iste godine Degner potpisuje ugovor sa Suzukijem, a naredne Suzukiju donosi njihovu prvu ikada Svetsku titulu u motociklizmu u klasi do 50ccm.

1970. godine MZ proizvodi svoj milioniti motocikl, MZ ETS 250 Sport. Iste godine Yamaha je predstavila svoj moped FS-1E, poznatiji kao Fizzy, koje je postao apsolutni hit na tržištu motocikala.

1971. godine, Jack Findlay na Suzukiju TR500 pobeđuje na Ulster GP trci, čime Suzuki postaje prvi dvotaktni motocikl koji je pobedio u 500GP kategoriji u Svetskom šampionatu. Iste godine Kawasaki predstavlja svoj legendarni H1 model sa trocilindričnim agragatom od 748ccm koji je na 6800 obrtaja nudio 74KS.

1974. Yamaha sa svojim modelom YZR500 postaje prvi Japanski i prvi dvotaktni motocikl koji je osvojio šampionat proizvođača u 500GP kategoriji. Sledeće godine, Giacomo Agostini na Yamahi osvaja svoju poslednju titulu u 500GP klasi, a u isto vreme i prvu na dvotaktnoj mašini.

1975. Yamaha je predstavila RD350LC, motocikl od kojeg i danas odraslim muškarcima klecaju kolena.

1984. godine, Sjedinjene Američke Države zabranju prodaju dvotaktnih motocikala namenjenih za uličnu vožnju.

Sezona 2001. u Svetskom šampionatu u motociklizmu je Valentinu Rossiju donela njegovu prvu titulu u najjačoj kategoriji, koja je ujedno bila i poslednje za dvotaktni motocikl. Naredne godine dvotaktni motori se trkaju zajedno za četvorotaktnim motociklima zapremine 990ccm koji su osnova modernih MotoGP motocikala. Zbog očigledne prednosti četvorotaktaša, 2003. godine dvotaktnih agregata u MotoGP klasi više nema.

2004. godina je poslednja u kojoj je Aprilia prodavala svoj legendarni model RS250, dvotaktni sportski motocikl. Dvotaktni agregati se od tada koriste samo u malim kapacitetima.

2011. godine vožena je poslednje trka klase 125ccm. Titulu osvaja Nicolas Terol, a Moto3 kategorija je predstavljena kao najlakša kategorija u kojoj se koriste četvorotaktni agregati od 250ccm.

2015. godine, Švajcarska kompanija Suter predstavlja MMX500, trkački motocikl koji pokreće V4 dvotaktni agregat zapremine 576ccm sa direktnim ubrizgavanjem goriva. Guy Martin na Suteru osvaja osam puta drugo mesto i sedam puta treće mesto na TT trkama.

Ostavi komentar

Ostavi komentar