U novembru 2014-te je Husqvarna otkrila koncept Vitpilen 401 na ogromnom EICMA sajmu u Italiji, čime je obeležila svoj povratak uličnim motorima, a pažnja koju je dobila bila je ogromna.

Sveži dizajn oštrih ivica je za mnoge bilo dobrodošlo osveženje retro scene. Zatim, godinu dana kasnije, predstavljen je veći 701 koncept: još jedan čist i moderan dizajn, izgrađen oko motora 690 Duke iz sestrinske kompanije KTM.

Rezervoar je komad moderne umetnosti, a isto se može reći i za zadnji deo motora. Sve je vrlo čisto i elegantno, vrlo švedski.

Ovo bi bio, ukratko, DNK motora, i njegova vizija. Nije razvijen za određenu ciljnu grupu, a ne postoji stereotip koji odgovara njegovoj filozofiji. Vitpilen 701 definiše svoj segment.

Nova Husqvarna je ozbiljan i „odrastao“ motocikl, a ne samo stilska stvar.

Lako je doći u iskušenje da se podcene jednocilindarični motori, ali bar u ovom slučaju ne bi trebalo. Naročito ne kada je motor to najsnažniji ulični jednocilindraš koji možete naći danas na tržištu. Nastao je od KTM Duke 690 i isporučuje 75 KS na 8.500 o/min iz 693 kubika. Važno je napomenuti Vitpilenovu težinu od samo 166 kilograma, što nije ništa za ovaj motor.

To su sjajne karakteristike i sigurno će vam izmamiti osmeh na lice. Na švedskom Vitpilen znači „bela strela“, a ime se potpuno uklapa.

Gradska vreva i ruralni krajevi su dobra mest za testiranje performansi, kako u gradskom saobraćaju, tako i na prepletenim vangradskim putevima. Šasija je prilično čvrsta, ali je vožnja dinamična i precizna.

Veoma je lako brzo pomerati motor sa jedne strane na drugu, od krivine do krivine. 43 mm USD viljuške i monoshock (oboje iz sestrinske kompanije VP Performance Sistems) pružaju tačne povratne informacije. Tačno znate šta se dešava, a podešavanje je stabilno i pri brzini od 160 km/h na autoputu.

Za jednocilindraš, zvuk kroz standardni sistem izduvnih gasova je prilično dobar, pogotovo ako ubrzavate punim gasom. Ako to nije dovoljno glasno za vas, možete ga poboljšati sa zapanjujućim titanijumskim ugljeničkim prigušivačem iz Akrapovič-a koji još dodaje i izgledu motora.

Položaj sedišta je udoban i pruža osećaj da je „baš kako treba“, iako je veći nego što biste očekivali, sedište je na 830mm. Sve ostalo je tamo gde treba da bude, i daje vam dobar osećaj kontrole.

Far je dobro napravljen i izgleda veoma dobro, ali komandna tabla je mogla da bude završena malo bolje, jer na njoj nije uvek lako brzo pročitati ključne informacije.

Da sumiramo: Vitpilen 701 je zabavan i lagan motor za vožnju. Nije jeftin, ali nije ni skup. Za 10,195€ ( 8,899 £ ili 11,999 $) možete dobiti jedan od najpoželjnijih modernih motora na tržištu.

Njegov progresivan dizajn odgovara modernom tržištu, sa najsavremenijim komponentama, inženjeringom i dinamičnim iskustvom vožnje. Svaka čast Husqvarna! Tvoja bela strela je pogodila pravo u centar.

Ostavi komentar

Ostavi komentar