Dve trke zaredom u Herezu, dve vezane pobede Fabia Kvartarara. Pored njega na podijumu njegov budući timski kolega Maverik Vinjales i Valentino Rosi. Rosi je prvi put nakon  15 meseci došao do podijuma. A put do podijuma je bio trnovit za dvojac iz Jamahe. Fabio Kvartararo je odvezao savršenu trku od početka do kraja.

Jamaha je skoro 6 godina čekala na ovaj dan. Na podijumu su samo oni i pored svih problema sa kojim se tim susreće. No, da krenemo od starta.

Fabio Kvartararo je odlično startovao današnju trku i ostavio sve konkurente daleko iza sebe. Do kraja trke mu niko nije bio ni blizu.
Za to vreme iza njegovih leđa odvijala se prava drama. O tome koliko je dinamično bilo govori i činjenica da je trku završilo 13 vozača. Među njima, što nam je posebno drago, našli su se i Aleks Rins i Kal Kračlou koji se uspešno oporavljaju od svojih povreda.

Već u prvoj krivini petoplasirani Migel Oliveira je izbačen iz trke u sred incidenta sa Bredlijem Smitom i Bredom Binderom. Od njih trojice samo Oliveira se nije vratio na stazu. Jamahe su napravile blagu prednost nad ostalim vozačima, posebno jer su ih jurili vozači Pramak Dukatija Džek Miler i Peko Banjaja. Rosi i Vinjales su tad bili usresređeni na to da stignu Kvartarara. U jednom trenutku se činilo da Vinjales ima šanse i u toku napada na Kvartarara je otišao preširoko i tako pustio devetostrukog svetskog šampiona ispred sebe. U bici dva Pramaka. Miler je napravio grešku pri skretanju i Banjaja je to iskoristio da se provuče na P4.

10 krug trke- Kvartararo je daleko odmakao. Peko Banjaja pokazuje ko mu je bio učitelj i dobija borbe sa Milerom i Vinjalesom, a onda dolazi do svog učitelja… Banjaja je bio vozač Rosijeve akademije VR46, sada je vreme da učitelju pokaže šta je sve naučio. Pre kraja 10. kruga Miler je prošao Vinjalesa, a i Banjaja je izbio na drugo mesto ispred svog učitelja.

Već nekoliko nedelja možemo da čujemo da Jamaha ima probleme sa svojim motorima, kako u fabričkom timu tako i u Petronas Jamahi. Taj problem smo mogli da vidimo prošlog vikenda kad su se Rosi i Vinjales bukvalno borili sa svojim motorima. Ovaj vikend je super počeo, sva četvorica su se sjajno snalazila i delovalo je da je sve u redu. Devet krugova pred kraj Jamaha je izdala Franka Morbidelija, on je morao da parkira svoj motor pokraj staze.

Slična sudbina je zadesila i Pramak Dukati tri kruga kasnije. Peko Banjaja je već napravio ozbiljnu prednost nad Valentinom Rosijem kad je počelo nešto da se dimi iz njegovog motora. Banjaja je ne shvatajući šta se dešava odvezao skoro ceo krug tako, dovodeći se u rizik da dobije crnu zastavu sa narandžastim krugom.

Rosi je pogledom ispratio kako se njegov učenik povlači iz trke i nastavio svoju borbu sa Maverikom Vinjalesom za drugu poziciju. Vinjales je bio odličan u napadu, ali Rosi je Rosi. Nekoliko krugova se žestoko branio i održao predavanje Vinjalesu o tome kako se koči u krivini. Ipak, Vinjales je bio uporniji i ostavio je Rosija da se bori za treće mesto sa Takaakom Nakagamijem. Dok smo se svi koncentrisali na borbu Jamahinih vozača Japanac je skrckao prednost Jamaha na samo osam desetinki razmaka. Na kraju trke samo pola sekunde ga je delilo od podijuma.

U Suzukiju imaju razlog za slavlje. Đoan Mir je peti. Pored povređenog Rinsa, na njemu je bilo da Suzuki dovede što je bliže moguće podijumu. Kako se Rins oporavlja od povrede i uz sve probleme koje je imao od početka vikenda, deseto mesto za Španca je i više nego odličan rezultat.

Andrea Doviciozo još uvek nije produžio ugovor sa Dukatijem. Današnja trka može da im bude dobar znak kakvog vozača imaju u svojim redovima. Od svih vozača je najviše napredovao, sa 14. na 6. poziciju. Znamo da je Điđi Dalinja već potvrdio Džeka Milera za sledeću sezonu, ali da li će biti mesta i za Dovija koji se ovako bori za svaki bod? Što se Dukatija tiče ovo definitivno nije bio njihov vikend. Od 4 motora na stazi, samo je Dovi završio trku. Džek Miler je izleteo sa staze u desetom krugu, Danilo Petrući krug kasnije, a već znamo da je Peko Banjaja u 19. krugu morao da se parkira pored staze.

KTM je prošao skoro isto kao Dukati. Od 4 vozača samo je Pol Espargaro završio trku. Oliveira je izleteo prilikom incidenta u prvom krugu, Iker Lekuona u petom krugu, a Bred Binder koji je tako lepo napredovao tokom celog vikenda na žalost nije završio trku jer je izleteo u 13 krugu.

Uslovi za trkanje su bili grozni. Grafika na prenosu je pokazala da je  u jednom trenutku temperatura staze bila 68 stepeni, a to su nam govorila i zajapurena lica vozača na kraju trke. Aleks Markes je u takvim uslovima stigao do svojih prvih bodova u MotoGP šampionatu. Mlađi brat Marka Markesa i njegov timski kolega je došao do osme pozicije i doneo prve bodove za tim Honde u ovoj sezoni.

Žoan Zarko je trku završio kao deveti, a tik iza njega je bio sjajni Aleks Rins. Na jedanaestom mestu se našao Tito Rabat, iza njega su bili Bredli Smit i povređeni Kal Kračlou.

U 13 krugu je izleteo Bred Binder, a trku nije završio ni Aleš Espargaro.

 

Za dve nedelje nas čeka trka u Brnu, nadamo se da će se Mark Markes oporaviti do tada kako bismo imali što zanimljiviji šampionat. Treba napomenuti da je danas Valentino Rosi došao do 199. podijuma u MotoGP! Da li će Rosi uspeti u Brnu da dođe do fantastične cifre od 200 podijuma i možda 90. pobede?

 

Autor: Ana Popović

Ostavi komentar