Peti put zaredom okupili su se ljubitelji motocikla da uživaju u nadmetanju i vožnji po zahtevnim terenima legendarne planine Gučevo. Hardenduro dvodnevno takmičenje „Gučevski izazov 2020“ okupio je 70 takmičara uglavnom iz Srbije, ali ih je bilo i iz susedne BiH, odnosno Republike Srspke, koliko će ih se danas i sutra voziti po zahtevnim terenima Gučeva.

Foto: T. ILIĆ

Predsednik kluba Hardenduro Loznica, koje organizuje takmičenje, Zoran Simić, kaže da je bilo prijavljeno duplo više učesnika, međutim nisu svi mogli doći, posebno oni iz inostranstva, zbog aktuelne pandemije Covid-19, ali se nada da će narednog puta svi biti na okupu. Prema njegovim rečima tradicionalna trka „Gučevski izazov“ boduje se za šampionat Srbije, a svako ko jednom prođe stazama čuvene planine poželi da joj se vrati.

„Danas je pred vozačima vožnja od 35, a sutra još 65 kilometara. Gučevska staza je jedna od boljih u Srbiji, veoma je izazovna i nudi sve ono što ovaj sport čini lepim, tu su različiti tereni, smenjuju se kamen, blato, zemlja, sve što podiže adrenalin i zahteva veštinu vožnje. Zahvalni smo svima koji su došli na ovogodišnji ‘Gučevski izazov’, a posebno nas raduje što je sve više mladih vozača, pa imamo i šesnaestogodišnjaka. Kao i uvek bezbednost je na prvom mestu i svaki takmičar mora imati ispravan motocikl i neophodnu zaštitnu opremu“, rekao je Simić pred odlazak na stazu pošto su se prethodno učesnici okupili kod doma kulture „Aleksandar Saša Petrović“, u centru Banje Koviljače.

Foto: T. ILIĆ

Među motociklistima je bio i momak koji kaže da ima 15 godina i došao je sa ocem, od koga je nasledio ljubav prema ovom sportu, ali nije bio raspoložen za priču već se pripremao za izazove gučevskih staza i bogaza.

Kada sutra bude okončana i druga vožnja biće poznato ko su najuspešniji učesnici „Gučevskog izazova 2020“, koji je vožen uprkos pretnji koronavirusa, a vozi se u klasama „A“, „B“, „Veteran“ i „Turis“.

Foto: T. ILIĆ

Ova motodisciplina veoma je zahtevna pošto se na motorima vozi van uređenih puteva, često po izuzetno teškim terenima i prelaze brojne prepreke. Prema rečima više učesnika „Gučevski izazov“ pruža sve to i zaista je za svakoga ko krene na stazu pravi izazov.

Autor: T. Ilić

Ostavi komentar

Ostavi komentar