Sa prvim toplim danima većina nas pali svoje mašine, odvrće gas i hita u neku vožnju koju planira tokom zime. Na kraju dana parkira svoje ljubimce i sumirajući utiske nastale tokom tog dana, pored zadovoljstva, oseća blagi umor, ali i bol u telu, u šakama, vratu, ramenima. Zapravo, celo telo je u blagoj upali. Neko bi možda pomislio da nam fizička kondicija i nije važna pri vožnji motora, da se motociklista, dok vozi ne zamara, već sedi, malo šalta brzine, stiska kvačilo, kočnicu i to je to.

Međutim, pored ispravnog motocikla, kvalitetnog odmora motocikliste, bistrog uma, izdržljivo, snažno telo i dobra fizička priprema pre vožnje motocikla, itekeko je bitna na kraćim, a posebno na dužim rutama, jer od nje zavisi celokupna bezbednost motocikliste na putu.

Na primer, vozači na moto GP trkama, trpe izuzetno velike napore za vreme trajanja trke, dovode svoje fizičke sposobnosti do krajnjih granica. Vratni mišići trpe velika opterećenja zbog G sile, tako da vozači moraju da imaju „čelični“ vrat da bi mogli da drže glavu i kacigu tokom trke. Kičma takođe trpi ogromna opterećenja, jer se ne nalazi u prirodnom položaju, već je pogrbljena. Kod krivina premeštanje težišta tela zahteva kako snagu tako i koordinaciju. Da bi trkačii mogli sve ovo da izdrže, da bi bili u top formi, imaju čitam tim koji brine o njihovoj fizičkoj pripremi. Izdržljivost i snaga umesto „naduvanih” mišića je prioritet, te mnogi vozači trka svoju formu održavaju trčanjem na duge staze, vožnjom planinskih bicikala, plivanjem i sličnim sportovima. Tako, uz pravilnu ishranu uspevaju da budu u dobroj formi i izdrže opterećenja za vreme trke. Dakle, nije toliko važna masa mišića, već pre svega izdržljivost i statička snaga.

Za nas, koji nemamo sreće da budemo takmičari na moto GP ili sličnim trkama, možda nije bitno da istrčimo desetak kilometara ili da plivamo satima, ali je jako važno da svoju formu dignemo na nivo koji nam obezbeđuje bezbednu i opuštajuću vožnju koja će nam doneti uživanje i zadovoljstvo. Zbog svega ovog gore navedeneg, barem nekih mesec dana pre početka sezone, obavezno treba naterati sebe na malo fizičke aktivnosti, treba ojačati mišiće i mišićne grupe koje su angažovane prilikom vožnje motocikla. To možemo raditi u nekom sportskom klubu ili u kućnom ambijentu. Bez obzira koju varijantu odaberemo, bitno je da budemo istrajni i vredni.

Koje mišiće bi trebalo pokrenuti i ojačati?

Ojačati treba pre svega mišiće vrata, šake, ruke, kičmeni stub, a posle toga i druge grupe mišića, pošto, složićete se, vožnja motocikla iziskuje aktivnost čitavog tela, kako vozača, tako i suvozača.

Evo nekoliko predloga.

Vežbe za vrat:

1. vežba: Početni položaj, sedite na stolicu, ispravite leđa, ruke na butine, pogled pravo.

Glavu nagnite napred, vratite u početni položaj, zatim glavu istim intenziteton zabacite unazad i ponovo u početni položaj. Kod pretklona izdahnuti kod zatklona udahnuti. Vežbu ponoviti 8-12 puta.

2. vežba: Početni položaj kao kod prethodne vežbe, otklon glavom u desno do granice savitljivosti zatim vratiti u početni položaj. Otklon glavom u levo, zatim vratiti u početni položaj. Kod otklona udah, kod PP (u daljem tekstu: početni položaj) izdah. Vežbu ponoviti 8-12 puta.

3. vežba: Isti PP kao kod prethodnih vežbi. Pogled u desno (udah), vratiti u PP (izdah), pogled u levu stranu (udah) vratiti u PP (izdah). Vežbu ponoviti 8-12 puta.

4. vežba: Kruženje glavom u desno 6-8 puta, zatim kruženje glavom u levo 6-8 puta.

Vežbe za šake:

Početni stav rakoračni, predručenje, stisnite šaku u pesnicu, pa je ispružite. Vežbu ponoviti 8-12 puta.

Isti početni stav kao u pethodnoj vežbi, kruženje šakama u jednu pa u drugu stranu, 8-12 puta u jednu stranu i isti toliko u drugu.

Isti početni stav kao i u prethodnim vežbama, predručenje. Prsti opruženi, šaku saviti u zglobu šake prema dole, vratiti u početni položaj, šaku podići, prsti u vis, vratiti u početni položaj.Vežbu ponoviti 8-12 puta.

Vežbe za rameni pojas i ruke:

Klasična vežbe koje su jako dobre za jačanje ruku, grudi i ramenog pojasa jesu sklekovi, trbušnjaci i leđnjaci. Svaku vežbu uraditi u 3 serije od 8-12 ponavljanja.

Za noge su najbolji čučnjevi.

Naravno, ovo su samo primeri. Vi svakako možete naći veoma puno drugih vežbi koje ćete raditi i koji će vam možda više prijati. U svakom slučaju je bitno da prilikom vežbanja pazite na pravilno disanje, pokrenete sve grupe mišića koje smo pomenuli, a koji se koriste pri vožnji motocikla. Uživajte vežbajući i široki vam putevi!

Keep fit, have fun and enjoy riding your motorcycles.

Autor: Andraš Balogi, profesor fizičkog vaspitanja i motociklista

Ostavi komentar

Ostavi komentar