Došao je i taj dan: Prva MotoGP trka u sezoni.

Dok smo već imali prilike da gledamo trke u Moto2 i Moto3 kategoriji u martu, zbog koronavirusa trka kraljevske klase nije održana u Katru. Prema onome što smo videli tokom kvalifikacija i danas na trci svi  vozači su bili i više nego spremni za početak sezone.

Na jučerašnjim kvalifikacijama smo na žalost ostali bez prilike da danas gledamo vrlo konkurentnog Alexa Rinsa. Tokom Q2 Rins je izleteo sa staze i tom prilikom nezgodno pao i povredio rame. Ta povreda ga je koštala učešća na današnjoj trci. Suzuki je u svojoj izjavi povodom Rinsovog pada napomenuo da se svi nadaju da će Alex biti spreman za trku sledećeg vikenda.

Cal Crutchlow je takođe nedostajao na startu današnje trke. Britanac je pao tokom Warm Upa i tom prilikom polomio kost šake. Nakon pregleda i CTa u medicinskom centru Crutchlow je izjavio da će morati da ima artroskopsku operaciju kosti i da se nada da će se sledeći vikend vratiti na stazu.

RED LIGHTS OFF!
Krećemo!

Prva trka MotoGPa u ovoj sezoni je opravdala naša očekivanja.

Maverik Vinales, na kvalifikacijama je zauzeo drugo mesto, i već na startu trke je izbio na prvu poziciju. Fabio Quartararo koji je bio na pol poziciji, nije se snašao i pao na 3. mesto za koje je morao da se bori sa Jackom Millerom. Australijanac je imao možda i najbolji start. Sa 4. pozicije se probio na drugo mesto, međutim u drugoj krivini je ostavio dovoljno mesta da se Marc Marquez provuče i preotme mu drugo mesto.

Peti krug trke je donekle predvideo dalja dešavanja u trci i doneo malo drame među vodeću grupu. Marquez je priredio dramatičan šou kako samo on ume. U četvrtoj krivini je otišao preširoko i onako kako samo on ume se održao na motoru. To ga je koštalo čak 14 pozicija. Međutim, ne treba otpisati aktuelnog šampiona.

Dok je Marquez krug po krug ispravljao svoju grešku i peo se ka vodećoj grupi, na čelu kolone je došlo do promene. Maverik Vinales je osetio posledice Yamahine strategije da on i Rossi budu jedini vozači na stazi sa obe meke gume. Vinales u devetom krugu pravi grešku u krivini Jorge Lorenzo i pored njega prolaze Fabio Quartararo i Jack Miller.

Marc Marquez je tokom samo 5 krugova nadoknadio čak 6 pozicija. Tokom 13. kruga Marquez je prestigao i Miguela Oliveiru na 9. mestu i Valentina Rossija na 8.

Tad je postalo jasno da i sa Rossijevim motorom nešto nije u redu. Borbe sa Marquezom za poziciju nije ni bilo. Rossi je samo propustio Marqueza da ga obiđe što nikako ne liči na njihove uobičajene susrete. Ovo odsustvo borbe je bila najava za Rossijevo odustajanje 7 krugova pre kraj trke  kada je samo parkirao motor pored staze.

10 krugova pred kraj trke, sve oči su uprte u Marquezov napredak ka vrhu. Morbidelli i Bagniaia nisu imali šanse protiv njega. Čak je i Doviziosa, za kog se očekivalo da će se boriti nije predstavljao veliki problem za Marqueza. Od prvoplasiranog Quartarara delili su ga Miller i Vinales. 6 krugova pre kraja trke, Jack Miller je izgubio borbu sa Marquezom. Sledeći je bio Maverik Vinales. Četiri kruga pre kraja, Marquez je u pohodu na drugu poziciju, i tada na izlasku iz treće krivine je zakačio ivičnjak. Njegov RC213V  ga je lansirao u pesak i time se završila trka za aktuelnog šampiona. Ono što je sve zabrinulo je što je odmah po padu stavljen na nosila i mogli smo da vidimo da su mu stavili i kragnu pre nego što su ga prevezli u medicinski centar.
Kasnije tokom dana stigla je potvrda da je Marquez prilikom pada polomio rame i da će biti operisan u utorak u Barseloni. Njegovo učešće na narednoj trci ostaje pod znakom pitanja.

Nekoliko krugova pred kraj Fabio Quartararo je osigurao svoju prvu MotoGP pobedu. Mladi vozač Petronas Yamahe je bio dovoljno daleko od Maverika Vinalesa, koji je uspeo da se održi na drugom mestu iako je kako i sam kaže „uništio prednju gumu još u sedmom ili osmom krugu“.  Treće mesto na podijumu je bilo dovoljno primamljivo da nam vozači prirede ozbiljnu borbu u poslednjim krugovima trke. Iz te borbe kao pobednik je izašao Andrea Dovizioso. Dovizioso je tokom svog manevra preticanja Jacka Millera naneo Millera na put Francu Morbidelliju koji se jedva održao na točkovima nakon kontakta sa Australijancem. Pol Espsargaro je iskoristio tu gužvu da se probije do pete pozicije koju će u samom finišu trke da ipak osvoji Franco Morbidelli.

Prvih 10 će kompletirati Pecco Bagniaia na 7. mestu, Miguel Oliveira kao osmi, Danilo Petrucci je bio 9. i Japanac Takaaki Nakagami kao 10.

Samo 15 vozača je završio trku, kao što smo već rekli Rins i Crutchlow nisu ni startovali. Preostalih 5 vozača su bili Joan Zarco, Alex Marquez je bio 12. na svojoj prvoj MotoGP trci ispred Brada Bindera koji je stigao do cilja i pored izletanja već u prvom delu trke, Tito Rabat i Bradley Smith.

Tokom trke videli smo padove i odustajanja Marca Marqueza, Valentina Rossija, Aleixa Espargara, Joana Mira i Ikera Lecuone.

Nakon ovakvog početka, šta očekivati u nastavku ove po svemu neobične sezone?

Pripreme za sledeći trkački vikend su već počele. Za samo nedelju dana na ovoj istoj stazi nas očekuje nova trka. Do tada nam ostaje da se nadamo da će Rins, Crutchlow i Marquez uspeti da se oporave do sledećeg vikenda?

Autor:    Ana Popović

Ostavi komentar