Sajam EICMA u Milanu je jedan od najvećih moto događaja na svetu. Svako ko je neko i nešto u moto industriji mora da bude prisutan na na ovom sajmu. Iz tog razloga, svi veliki proizvođači predstavljanja svojih novih modela planiraju isključivo za ovaj sajam. Tako je i ove godine, a veliku pažnju privukao je novi BMW S1000RR za 2019. godinu.

S1000RR je motocikl koji je promenio tržište Supersport motocikala kada je prvi put predstavljen 2009. godine i od tada nije video puno promena, posebno po pitanju dizajna. Sada, 10 godina kasnije, BMW nam je predstavio novu verziju njihovog najboljeg Supersport modela ikada. Model za 2019. godinu dobio je potpuno novi agregat, potpuno novo vešanje kao i kompletan redizajn. Za sada zvuči dobro

Počećemo od agregata koji je izmenjen u velikoj meri, a rezultati su sledeći: povećanje snage za 6KS, što sada daje ukupno 207KS, smanjenje ukupne težine samog agregata za 4kg kao i novi BMW-ow ShiftCam sistem varijabilnih ventila koji utiče na poboljšanje odziva na gas, posebno na niskim i srednjim obrtajima. Elektronika koja kontroliše ovih 207KS nudi u standardnoj verziji 4 različita moda vožnje: „Rain“, „Road“, „Dynamic“ i „Race“. Za one koji planiraju da S1000RR koriste do njegovog absolutnog maksimuma, BMW je omogućio i „Pro“ mod koji spada u dodatnu opremu i nudi tri dodatna moda vožnje „Race Pro 1-3“ koje korisnik može samovoljno da podešava po svojim potrebama.

Od ostalih eektronskih pomagala, S1000RR za 2019. godinu kao standard ima ABS koji radi i pod nagibom, kontrolu proklizavanja zadnjeg točka, kao i kontrolu podizanja prednjeg točka. I ako je ABS već godinama standardna oprema, BMW će kao dodatnu opremu svojim kupcima ponuditi i ABS Pro koji nudi dodatnu stabilnost i sigunost prilikom kočenja pod nagibom.

BMW je za novog RR-a spremio i potpuno novo prednje i zadnje vešanje koje ide u skadu sa izmenjenom egronomijom motocikla kao i izmenjenom geometrijom, zahvaljujući lakšem agregatu i izmenjenoj tvrdoći rama. Za vozače koji su spremni da dodaju koji euro više BMW nudi i novi polu-automatski sistem vešanja koji nudi Dinamički sisteme dampinga koji je razvijan posebno za RR. Pored toga, moguće je kupiti i drugačiji set šimera koji dozvoljavaju još preciznije upravljanje prednjim sistemom vešanja.

Kako najnoviji trendovi nalažu, vozači novog S1000RR modela dobijaće povratne informacije sa multifunkcionalne TFT kontrolne table od 6.5 inča koja će pružati širok spektar informacija kao i mogućnost da vozač sam odabere šta želi od informacija da vidi tokom vožnje.

Prvi put u istoriji, na jednom BMW motociklu imaćemo dostupan i M paket opreme, koji podrazumeva svu dodatnu opremu koju BMW nudi za S1000RR kao i posebnu šemu M boja kojom će se ova verzija isticati od ostalih. Cena i datum početka prodaje još uvek nisu objavljeni.

Performanse S1000RR za 2019.:

  • 207KS na 13500 obrtaja
  • 113Nm na 11000 obrtaja
  • 193.5kg u M paketu opreme
  • ShiftCam sistem varijabilnih ventila
  • 4 moda vožnje
  • Kontrola proklizavanja, kontrola propinjanja, ABS u standardnoj opremi
  • Dodatna 3 moda, kontrola starta, pit limiter, dvosmerni quickshifter i tempomat kao dodatna oprema
[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar