Samo nekoliko meseci nakon što su predstavili električni skuter nove generacije, Kymco je javnosti na sajmu EICMA u Milanu izneo i svoj najnoviji projekat, električni Supersport motocikl, SuperNEX.

Prema rečima predstavnika Kymca, oni smatraju da je budućnost ličnog transporta sasvim sigurno električna, a i da su Supersport motocikli pod velikim znakom pitanja. Jedna od činjenica kojom potvrđuju ove tvrdnje je da sve stroži zakoni o nivou štetnih gasova i zaštiti životne sredine, sprečavaju proizvođače da proizvedu moderne motocikle koji nude nivo performansi i zabave koji kupci očekuju. Zbog toga je sledeći logičan korak, barem prema Kymcu , prelazak na električne motocikle koji nude iskustvo modernog Supersport motocikla koji pokreće agregat sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kako bi svojim kupcima pružili što približnije iskustvo onome što su navikli, Kymco je na ovaj svoj vrlo moderni motocikl ugradio nešto vrlo staromodno – šestostepeni menjač.

Kymco tvrdi, a verujemo i da ćete se svi složiti, da je menjanje brzina jedan od glavnih razloga zašto su Supersport motocikli toliko zabavni za vožnju. Zbog toga SuperNEX ima šestostepeni menjač i proklizavajuće kvačilo. Takođe, u osnovnoj opremi nalazi se i ekvivalent Quickshifteru i auto-bliperu na modernim benzinskim motociklima, kao i kontrola proklizavanja, kontrola starta, kontrola propinjanja i naravno ABS. Uz 4 različita mode vožnje, sve prethodno nabrojane opcije mogu se podešavati prema potrebi vozača.

Ukoliko ste se ikada barem malo zainteresovali za električne motocikle, verovatno ste upoznati sa jednom od značajnih mana većine dosadašnjim koncepata i predstavljenih modela: najveći deo snage isporučuje se na srednjim i niskim odbrtajima gde električni motor ima ogroman obrtni moment, da kasnije snaga opada i da je pri vrhu uglavnom motor najslabiji. Kymco tvrdi da je upravo njihov menjač rešenje za ovaj problem i da se SuperNEX može voziti isto kao i svi moderni benzinski motocikli, sa prenosom maksimalne snage iz brzine u brzinu, što čuva obrtni moment i pruža udar snage u svakom momentu kada vi to poželite. Rezultat ovog koncepta je impresivan: 0-100 km/h stiže za 2.9s, a od 0 do 240 km/h za 10.9s. Uporedite ove podatke sa bilo kojim modernim Supersport motociklom i shvatićete koliko su ustvari ove brojke impresivne, posebno za električni motocikl.

Još jedna od mana električnih motora je zvuk, stvar koja većini vozača benzinskih motocikala najviše smeta kod nove generacije transporta na dva točka. Kymco tvrdi i da je uspeo da reši i ovaj problem, a rešenje se zove Aktivni Akustični Motor i u suštini predstavlja generator zvuka različitih frenkvencija  čiji je jedini cilj da stvara zvuk sličan benzinskom agregatu tokom vožnje, i beživotni i bezdušni električni motor učini živim i zanimljivim.

Kymco još je odlučio da specifikacije snage, težine i razdaljine koju može da pređe sa jednim punjenjem zadrži za sebe, kao i količinu novca koja će biti potrebna da se izdvoji za SuperNEX, ali nas to i dalje ne sprečava da budemo vrlo zainteresovani da vidimo kako će se ovaj projekat dalje razvijati, jer po našem mišljenju ima vrlo veliki potencijal da postane jedan od vodećih električnih Supersport motocikala ukoliko nastavi da se razvija u istom smeru.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar