Ducati je predstavio poslednju i definitivno najekstremniju verziju svog Panigale V4 modela, a to je V4 R koji će sa kompletnim Akrapovič izduvnim sistemom imati na raspolaganju neverovatnih 234KS. Nema potrebe da naglašavamo da je Ducati, a posebno ovaj model, privukao ogromnu pažnju tokom sajma u Milanu.

Za 3 dana, koliko je ekipa DvaTočka bila na EICMA sajmu u Milanu, Ducatijev štand je u svakom momentu bio među najposećenijima. Čak i uveče, pred samo zatvranje, kada se svi ostali štandovi isprazne i polako se spremaju za polazak, na Ducatiju je i dalje gužva. Činjenica da je u pitanju Ducati i da se nalazimo u Italiji, na samo 200km od Bolonje je donekle objasnila ovakvu zainteresovanost, ali ne smemo zabraviti da je Ducati ove godine predstavio veliki broj novih modela, od kojih je jedan Panigale V4 u svim svojim verzijama.

V4 R je model kojim Ducati želi da pokori WSBK šampionat i posle godina dominacije Kawasakija preuzme titulu najboljeg serijskog motocikla. A za to imaju neverovatan plan. V4 R će iz fabrike izlaziti sa 221KS na neverovatnih 15.250 obrtaja (ne, nije u pitanju 600-ka) sa 112Nm na 11.500 obrtaja. Kada se na ovo doda specijalno razvijani Akrapovič izduvni sistem V4 R će na raspolaganju imati ogromnih 234KS na 15.500 obrtaja. Kako bi bili potpuno sigurni da su napravili apsolutnu zver, Ducati je V4 R napravio da bude težak samo 172kg prazan tj. 193kg sa svim tečnostima, spreman za vožnju!

Bez ikakve sumnje možemo da kažemo da je ovo najsnažniji serijski Ducati ikada proizveden. Zapravo, toliko je jak, da je jači od istog onog MotoGP Ducatija koji je Casey Stoner vozio 2007. godine kada je osvojio MotoGP titulu šampiona i koji niko nije mogao da stigne na pravcu. Samo da naglasimo, ovde se radi o modelu koji ima ukupnu zapreminu od 998ccm kako bi se uklopio u homologacini sistem svetskog Superbike šampionata.

Pošto je V4 R pravi trkački motocikl, na klipovima se nalaze samo dve karike, jedna za kompresiju i jedna za ulje. Klipnjače su titanijumske kako bi se uštedelo po 100g na svakoj, a radilica je celih 1.1kg lakša dok je alternator još dodatnih 100g lakši. Sve ovo doprinosu tome da se ovaj motor vrti neverovatno visoko i da te obrtaje dostiže neverovatno brzo.

Kao što možete i pretpostaviti, opremljen je najširim spektrom elektronskih i ostalih pomagala. Prilikom promene brzina pomaže vam dvosmerni Quickshifter, a kvačio je prokliavajuće, u ulju sa sopstvenim servo sistemom za što bolji osećaj na poluzi. Informacije sa asfalta prenosi potpuno podesiva Ohlins NPX prednja viljuška i Ohlins TTX36 zadnji amortizer. 234KS zaustavlja Brembo Stylema četvoroklipni radijalni kočioni sistem sa Bosch ABS sistemom koji radi i pod nagibom. Vozač će moći da podešava modove vožnje, od uličnog (ko bi ovo čudo uopšte želeo da vozi po ulici?) do naravno trkačkog. Pored toga tu su i različita mapiranja za ispostavu snage kao i Ducatijev sistem kontrole proklizavanja, takođe sa različitim podešavanjima kako bi vozač mogao da pronađe savršeno podešavanje za sve uslove. Ducatijev sistem kontrole propinjanja prednjeg točka, sistem kontrolisanog proklizavanja zadnjeg točka na kočenju, kontrola motornog kočenja, automatska kalibracija guma, kontrola starta, GPS modul, merač krugova, PIT limiter, Ohlins amortizer upravljača, laka Lithium-ion baterija, Marchesini livene aluminijumske felne, karbonski oklopi i prednji blatobran, visoko protočni vazdušni filter, pokazivači pravca koji se sami isključuju i TFT kontrolna tabla najnovije generacije. Sve ovo spada u standardnu opremu uz novi V4 R.

Što se tiče dodatne opreme, nije mnogo toga ostalo da se ponudi. Sistem za brzo skidanje nosača tablice i Ducatijev softver za analizu podataka (telemetrija) su dve stvari koje Ducati nudi od dodatne opreme za V4 R. Za one koji se možda ipak odluče da ovaj trkački motocikl voze po ulici, Ducati je spremio i Ducatijev Multimedija sistem i zašttu od krađe.

Ducati V4 R je najbliže pravom MotoGP motociklu što novac može da kupi, ali Ducati još uvek nije objavio koliko će tačno novca biti potrebno da bi se posedovao jedan od ovih motocikala kao ni kada će tačno moći da se kupi, ali smo sigurni da će biti uskoro, jer je potvrđeno da će se V4 R voziti na svim većim takmičenjima naredne godine, a timovima je potrebno vremena kako bi se pripremili za sezonu i privikli na novi motocikl.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar