Na sajmu EICMA u Milanu videli smo veliki broj električnih motocikala kao i veliki broj prototipova, ali Arc Vector nam je posebno privukao pažnju. U pitanju je električni motocikl koji ima potencijal da promeni način na koji pravimo i koristimo električne motocikle.

Kao prvo, Arc Vector nema kontrolnu tablu. Umesto nje, kupci će uz svoj novi Arc Vector dobiti specijalnu kacigu i specijalnu jaknu koje za cilj imaju da zamene kontrolnu tablu. Na displeju unutar kacige vozaču se prikazuju svi potrebni parametri i neophonde informacije koje možete očekivati na jednom motociklu. Takođe, kaciga ima i ulogu bezkontaktnog ključa pomoću koje se startuje motocikl. Jakna je napravljena kao multifunkcionalni dodatak vožnji koji može da vam pušta vašu omiljenu muziku ili da vas obavesti da vam se sa jedne strane približava automobil tako što će vas tapnuti po ramenu.

Za ovu ideju i koncept zadužan je čovek po imenu Marc Truman koji je pre ovoga radio u Jaguaru kao vođa “White Space” odeljka koji je zadužen za donošenje novih i originalnih ideja, ili kako je on to objasnio, razmišljanje izvan kutije. Upravo na toj poziciji je napravio svoj prvi koncept električnog motocikla koji će kasnije postati Vector. Kada je odlučio da želi da ovaj projekat sprovede u delo, Truman je sastavio tim vrhunskih stručnjaka koji se sastoji od glavnih inženjera iz MotoGP klase, FEA specijalite za analitiku drugih visoko stručnih ljudi. Dve godine je projekat razvijan u White Space odeljku Jaguara, a Arc Vehicle Ltd. kompanija osnovana je pre godinu i po dana.

Kako kategorija električnih motocikala iz dana u dan sve brže napreduje, Truman je morao da napravi nešto izuzetno kako bi svoju firmu postavio na svetsku scenu. I upravo to je i uradio i to vrlo uspešno. Vector je težak samo 220kg i proizvodi 133KS sa neverovatnim obrtim momentom od 396Nm. Da prevedemo, ovo znači da Vector od 0-100 stiže za 3.1s, isto kao i najnoviji BMW S1000RR za 2019.

Uz ovakve performanse, prva sledeća logična pomisao je da sa jednim punjenjem ne može da vas dovede do lokalnog kafića i nazad. Vector je i po tom pitanju održao lekciju konkurenciji. Sa jednim punjenjem Vector može da pređe 583km, a za punjenje koristi brzi punjač, što znači da vam je dovoljno samo 45 minuta dok se baterije ne napune, u potpunosti. Ovo nisu tvrdnje kojima bi trebalo da verujemo na reč proizvođača. Sve prethodno navedeno je testirano i potvrđeno na standardizovanom Evropskom testu za električna vozila.

Kako smo već počeli da nabrajamo po čemu se sve Arc Vector razlikuje od ostalih električnih motocikala (skoro po svemu) moramo pomenuti i šasiju koja je u potpunosti izrađena iz jednog dela, zajedno sa baterijom. Elektro motor i i sve unutrašnje stvarčice potrebne za pokretanje i kontrolu su smeštene unutar pregrade u sklopu baterije. Ovo znači da zadnje i prednje vešanje mogu biti direktno spojeni što daje fenomenalan osećaj tokom vožnje, kao rezultat tvrdoće ovog “monocoque” dizajna.

Takođe, prema rečima Trumana, baterije koje Vector koristi su 25% lakše nego kod najbliže konkurencije, a imaju 30% veći kapacitet. Ovakav korak u napred nije slučajan jer su baterije koje se koriste i dalje prototip i ne postoji ni jedan drugi električni motocikl sa sličnim baterijama.

Arc Vector je svakako projekat sa ogromnim potencijalom za mini revoluciju na tržištu električnih motocikala, ali za sada, cena izrade ovog motocikla je vrlo visoka, zbog čega se očekuje da prodajna cena bude oko 100.000€ što je u svakom slučaju previše. Nadamo se da će s vremenom Arc uspeti da pronađe način da učini Vector jefitnijim i lakšim za proizvodnju kako bi ih što pre videli na ulicama i stazama.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar