Počevši od trke u Holandiji na stazi Assen, Ducati će dobiti umanjenje broja obrtaja na svom Panigale V4R WSBK motociklu. Superbike komisija u saradnji sa Dornom i Federmoto International, organizatirma šampionata odličila je da Ducatiju uskrati 250 obrataja po minuti.

Oni koji prate WSBK šampionat znaju da ovo nije prvi put da se ovo praktikuje i da Superbike komisija pokušava da ovakvim merama smanji razliku između konkurentskih motocikala kako bi dobili što bliže i neizvesnije trke. Prethodnih godina istom merom je i Kawasaki bio „kažnjavan“ za svoje dominantne rezultate, ali se do kraja pokazalo da ipak nije imalo puno uticaja, posebno u rukama Jonathana Ree.

Ove godine Alvaro Bautista i Ducati su bukvalno nedostižni za ostatak vozača, a to potvrđuje i činjenica da je Bautista u prvih 9 trka zabeležio 9 pobeda. Ovo je svakako imalo najviše uticaja da se Ducatiju smanji broj obrtaja, ali jedna stvar ostaje po malo nejasna. I ako je Alvaro brutalno dominantan na novom Ducatiju, njegov klupski kolega, Chaz Davies i druga dva Ducatijeva vozača, Eugene Laverty i Michael Rinaldi, do sada su imali vrlo prosečne rezultate i zajedno sa konkurencijom, nisu uspeli ni da priđu Bautisti. Logično pitanje koje sledi je da li je fer da svi Ducatijevi vozači dobiju smanjenje obrtaja zbog Bautistinih uspeha, koji su prema priloženom većinom njegova zasluga, u kombinaciji sa odličim motociklom na koji se navikao vrlo brzo. Odgovor na ovo pitanje ćemo ostaviti vama da sami pronađete.

Na kraju, Ducati će u Holandiji imati maksimalno 16.100 obrtaja, u odnosu na prethodnih 16.350. Koliko će efekta imati, ostaje nam da vidimo, ali naša pretpostavka je da, barem u Bautistinom slučaju, neće imati puno. Posebno ne u narednoj trci, jer je Assen vrlo „tečna“ staza gde je snaga sekundarna, a lakoća upravljanja i osećaj na motociklu primarni.

S druge strane, za razliku od Ducatija, jedan tim je u velikim problemima, tolikim da je Superbike komisija morala da im „dodeli“ dodatnih 500 obrtaja u minuti. Naravno, u pitanju je Honda, fabrika koje je početkom sezone obećavala da će promeniti svoj pristup Superbike šampionatu i da će pružiti mnogo više podrške svom timu. Nažalost, i ako je ove godina Moriwaki Honda WSBK tim na papiru fabrička ekipa, količina podrške koju dobijaju iz Japana je nedovoljna, a to se vidi i po rezultatima.

Svetski Superbike šampionat se nastavlja ovog vikenda u Holandiji na stazi Assen.

Ostavi komentar