Svi vrlo dobro znamo da se na internetu može pronaći svašta, između ostalog i razne glasine. Najnovija internet glasina je da Ducati u tajnosti priprema svoj prvi ikada kros model.

Ono što je zanimljivo je da su ove priče počele nekoliko nedelja nakon što je aktuelna bila priča o tome da postoji mogućnost da Ducati proširi svoj proizvodni program time što će kupiti Italijansku fabriku TM Racing koja se specijalizuje u proizvodnji Moto Kros i Supermoto motocikala visokih performansi. Pretpostavljam da se mnogi od vas već sada pitaju zašto uopšte pišemo o ovome i zašto se samo nismo nasmejali i odbacili ove glasine čim smo ih pročitali. Odgovor je vrlo jednostavan: vremena se menjaju, a sa njima i moto industrija. Kupci su probirljiviji, a mlađe generacije prosto ne deluju dovoljno zainteresovano za motocikle i da proizvođači na razne načine pokušavaju da privuku nove kupce, a da istovremeno i zadrže svoje stare lojalne mušterije. Odličan primer je upravo Ducati, koji je počeo da širi svoju paletu proizvoda pre nekoliko godina. Da smo vam pre 10-15 godina rekli da ćete moći da kupite nov Ducati za 8900€, rekli biste nam da smo najverovatnije poludeli. Međutim, Ducati je upravo to uradio sa svojom linijom Scramblera. Ukratko, ovo je razlog zbog kojeg nismo bili baš 100% odbojni prema ideji da se sprema i kros motocikl u Bolonji.

S druge strane, mogućnost da se Ducati uključi u borbu za prevlast u MX kategoriji je vrlo mala. Kao prvo, veza između moto kros motocikla od 450ccm u jednom cilindru i malih gradskih motocikala je skoro nikakva, tako da to svakako nije put kojim bi se Ducati uključio u sve veće i popularnije tržište malih gradskih motora. Kao drugo, MX scenu kontroliše 6 brendova koji prizvode i nude vrlo slične proizvode koji se ralikuju samo po sitnicama koje će primetiti samo profesionalni vozači. Zbog toga, uspešan ulazak na ovu scenu zahteva nešto revolucionarno i potpuno novo. Još jedan proizvođač koji nudi isti paket neće napraviti bilo kakvu razliku.

Naravno, Ducati je kompanija koja nas je navikla na konstantan napredak i na revolucionarne ideje, ali moje skromno mišljenje je da oni prosto nemaju dovoljno iskustva u ovoj kategoriji kako bi mogli da naprave nešto istinski revolucionarno što će promeniti način na koji biramo svoje MX motocikle, i ako je ovoj kategoriji to odavno potrebno.

Koliko god mi to želeli, moramo se složiti da je vrlo mala verovatnoća da ćemo videti pravi MX motocikl od Ducatija, ali to nam ne brani da uživamo u ovakvim slikama (iznad) kojih je na internetu dosta i koje uglavnom dolaze od entuzijasta i dizajnera koji bi voleli da se oprobaju u moto industriji ili prosto šire svoje talente, a ne direktno od Ducatijevog zvaničnog dizajnerskog tima.

Ostavi komentar