Posle nekoliko nedelja najava, Ducati je najzad objavio sve detalje svog najnovijeg modela, Panigale V4 Superleggera. Ovaj izuzetno ekskluzivni i izuzetno skupi motocikl je premašio sva očekivanja.

Počećemo od izgleda. Jednom rečju – moćno! Superleggera je u suštini karbonska kopija V4R modela. Za optimalne aerodinamičke performanse tu su dupla karbonska krilca koja stvaraju garantovanih 50kg potisne sile pri 270km/h, više od Panigalea V4 i V4R. Oklopi, koji su naravno kompletno izrađeni od karbona, inspirisani su Ducatijevim GP19 MotoGP motociklom.

Ispod svega ovoga nalazi se Desmosedici Stradale R agregat, lakši i jači nego ikada. Ceo agregat je za neverovatnih 2,8kg lakši od mašine koja pokreće Panigale V4. Zahvaljujući specijalnom Akrapovič izduvnom sistemu, V4 Superleggera u uličnoj verziji stvara ni manje ni više nego 224 ks. Ova cifra raste na 234 ks kada se na motocikl montira trkački, titanijumski Akrapovič izduvni sistem koji je deo trkačkog kita koji se dobija uz motocikl.

Specijalno za Superleggera V4, Ducati je na digitalni TFT displej dodao opciju RaceGP. Sa posebnim opcijama koje su rezervisane isključivo za trkačke staze, ovaj dodatak je direktna kopija instrument table sa Desmosedici GP20 MotoGP motocikla.

Zahvaljujući ogromnim količinama karbona, titanijuma i aluminijuma korišćenim u izradi, Superleggera V4 je težak samo 159kg, što je čak 16kg manje od standardnog Panigle V4 modela. Rezultat ovoga je odnos snage i težine 1.41ks/kg, rekordna cifra za motocikl koji se može koristiti na ulici. Kada se montira kompletan trkački kit i motocikl se prebaci u konfiguraciju za trkačku stazu, snaga se penje na 234ks, težina pada na 152,2kg i odnos postaje neverovatnih 1.54ks/kg.

Kako bi osigurali vrhunske performanse, Ducati je Superleggera V4 opremio olakšanim Ohlins prednjim vilama sa titanijumskim oprugama i Brembo Stylema R kočionim čeljustima, trenutno najboljim komponentama na tržištu. Najnoviji elektronski paket podrazumeva EVO2 strategije za DTC i DQS (kontrola proklizavanja i dvosmerni quickshifter). Standardno, motocikl dolazi sa tri pripremljena moda voženja (Race A, Race B i Sport) kao i 5 dodatnih modova koje vozač može po želji da podešava. Za vožnju po stazi, tu je i merač krugova, koji sada može da se podešava kako bi zapamtio koordinate linije cilja na 5 različitih staza. Naravno, kao i kod V4R modela, sva ostala elektronska pomagala su tu kako bi vozaču pomogla da kontroliše 234ks: ABS pod nagibom, kontrola starta, kontrola proklizavanja, kontrola trakcije, kotrola propinjanja, kontrola motornog kočenja, pit limiter i sistem za analizu podataka. U suštini, sve što možete da očekujete od jednog ultra modernog trkačkog motocikla.

Kako je ovom motociklu ime Superleggera (super lagan), Ducati je pomerio još nekoliko granica kako bi osigurao da cifre pariraju imenu. Prvi put ikada imamo „ulični“ motocikl sa karbonskim ramom i karbonskom zadnjom viljuškom. Donje čizme prednje viljuške su izrađene od jednog dela aluminijuma, isto kao i gornji most i nogostupi. Pored svega toga nalazi se veliki broj komponenti izrađenih od titanijuma i magnezijuma, što obuhvata čak i šrafove.

Za sada znamo da će Ducati svojim lojalnim kupcima ponuditi samo 500 komada ovog izuzetnog motocikla i da će se proizvoditi laganim tempom od 3 komada dnevno. I ako cena još uvek nije poznata, prema prethodnim iskustvima možemo da pretpostavimo da će za ovo zadovoljstvo biti potrebno da se odvoji oko 100.000€. Ako mislite da za ovu pozamašnu cifru ne dobijate dovoljno, Ducati je odlučio da svih 500 kupaca obraduje prilikom da testiraju Panigale V4R koji se koristi za takmičenje u svetskom Superbike šampionatu tokom specijalno organizovanog događaja. 30 od ovih 500 srećnika dobiće priliku da ispune san svakog Ducatiste, a verovatno i san svakog obožavoca MotoGP-a i motocikala uopšteno: da iskuse jedinsveni osećaj vožnje Desmosedici GP20 MotoGP motocikla, istog onog na kojem će naredne sezone nastupati Andrea Dovizioso i Danilo Petrucci,  na trkačkoj stazi uz potpunu podršku Ducatijevog tima tehničara.

Ducati je mislio i na bezbednost svojih najekskluzivnijih kupaca, te uz svaki kupljeni Superleggera se dobija i specijalan premijum Dainese kožni kombinezon sa airbag sistemom i Arai karbonska trkačka kaciga, oba u specijalnim Ducati bojama sa mogućnošću dodavanja ličnog logoa po želji.

Superleggera je svakako jedan od najboljih uličnih supersport motocikala na svetu, a isto važi i za trkačke staze. Upravo zato će ovih 500 specijalnih vlasnika imati privilegiju da uživaju u nečem specijalnom. A što se tiče nas ostalih, Ducati nam je dostavio obimnu galeriju fotografija ovog fantastičnog motocikla, tako da možemo da uživamo bar u tome.

O autoru

Marko Grbić

Zaljubljenik u motocikle čiji se ceo život vrti na dva točka.

Ostavi komentar

Ostavi komentar