Posle tri godine bliske saradnje između Ducatija i Casey Stonera, obe strane su odlučile da je došlo vreme da odu različitim putevima.

Stoner, koji je Italijanskoj fabrici doneo njihovu jedinu titulu u MotoGP šampionatu sada već davne 2007. godine, vratio se u ovu ekipu kao test vozač i ambasador brenda pre tri godine. Od tada, Stoner je pomogao da se razvije Ducatijev MotoGP program, kao i njihov najnoviji Superbike motocikl, Panigale V4. Stonerovo mišljenje je uvažavano i po pitanju ostalih modela u Ducatijevoj paleti i Australijanac je privlačio veliku pažnju javnosti kada god bi se pojavio na nekom od Ducatijevih promotivnih događaja, kao na primer na World Ducati Week 2016. i 2018. kada je aktivno učestvovao tokom sva tri dana i bio vrlo toplo dočekan od strane mnogih Ducatista.

Claudio Domenicali, izvršni direktor Ducatija, izjavio je: „Casey je uvek imao i uvek će imati posebno mesto u srcu svakog Ducatiste, i upravo u ime svih ljubitelja brenda želim da mu izrazim zahvalnost za prethodne tri godine koje je proveo sa nama. Njegovi tehnički predlozi i povratne informacije, zajedno sa onima Michelle Pirra, pomogle su nam da razvijemo jedan od najkonkurentnijih motocikala u MotoGP šampionatu. Takođe, njegovi saveti povodom naših serijskih motocikala su bili vrlo korisni i bitni. Ducati i naši mnogobrojni fanovi, žele da Stoneru požele puno sreće i izjave najiskreniju zahvalnost za sve što je učinio za nas“.

Stoner: „Želim da se zahvalim Ducatiju na sjajnim uspomenama i posebno svim Ducatijevim fanovima koji su pokazali ogromnu podršku i entuzijazam za našu zajedničku strast, a to je trkanje i motociklizam. Protekle tri godine sam uživao radeći svoj posao sa test timom, inženjerima i mehaničarima dok smo radili na razvijanju Desmosedici GP paketa i želim najiskrenije da poželim celom timu sve najbolje u budućim projektima“.

Od početka ove godine pričalo se o ovom razlazu, posebno nakon što su se pročule glasine o tome da Stoner nije zadovoljan kako Ducati koristi njegove podatke sa staze i njegove povratne informacije. On je doveden u tim jer je mogao da Desmosedici GP i Panigale vozi istim tempom kao i Ducatijevi aktivni vozači, Dovizioso, Lorenzo, Davies i Melandri, dok je pozadinski deo posla, oko samog tehničkog razvitka, obavljao Michelle Pirro. Prema rečima izvora bliskih fabrici, MotoGP tim je Stonerove podatke koristio samo za poređenje sa aktivnim vozačima, a ne za konkretan rad na motociklu i ovo je jedan od razloga za razlaz Stonera i Ducatija.

Što se tiče budućnosti, najveće su šanse da će Honda pokušati da Stonera vrati u svoje redove, prvenstveno kao test vozača, što bi bilo drugi put za manje od godinu dana da je Honda preuzela vozača od Ducatija. U tom slučaju bi Honda imala u svojim redovima Marqueza, Lorenza i Stonera, sve vozače koji su osvojili MotoGP titulu u proteklih 9 sezona, i svi oni bi radili na razvijanju istog motocikla. To je, naravno, samo ukoliko Australijanac i dalje želi da se bavi takvom vrstom posla. Od Stonera smo viđali i čudnije odluke, tako da nas više ništa ne može iznenaditi.

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar