Kvalifikacije za MotoGP su prošle dramatično do samog kraja se nije znalo ko će biti na pol poziciji. Maverik Vinjales je bio na korak od pol pozicije ali mu je najbrži krug poništen zbog izlaska sa staze. 
Prvi red će biti Kvartararo, Vinjales i apsolutno iznenađenje ovog vikenda Peko Banjaja. 

Mark Markes se posle jednog kruga u Q1 vratio u garažu i sutra neće startovati na Velikoj nagradi Andaluzije. Po rečima Alberta Puđa rizik je prevelik i Mark se sutra neće trkati.

U prvom delu kvalifikacija videli smo debakl fabričkih Hondi.
Nakon što je Mark Markes posle prvog izlaska na stazu otišao nazad u garažu i sasvim opravdano odustao od ovog vikenda, mlađi brat Markes je izleteo sa staze i otišao u medicinski centar na pregled ruke. Braća Markes su zauzela poslednje dve pozicije na startu, a pitanje je da li će se Aleks pojaviti na startu.

Iz Q1 u Q2 su prošli Oliveira i Morbideli. Doviciozo od kog se očekivalo da prođe dalje, je očigledno imao problema sa novim podešavanjima motora koja smo videli jutros na FP3.  Dovi će sutra startovati kao 14.

Kal Kračlou se od povrede očigledno dobro oporavlja jer mu je malo falilo da se plasira u Q2. Sutra će startovati sa 13. pozicije. Aleks Rins je juče nakon treninga govorio da ima bolove i dalje i da se ne oseća dobro. S toga, posle preskočenog FP3 ovog jutra, zauzeo je 19. mesto na startu.

 

Drugi deo kvalifikacija je bio napet. 12 vozača se borilo za što bolje pozicije i prvi startni red.

U prvom startnom redu, kao što smo već rekli naćiće se Fabio Kvartararo, Maverik Vinjales i Peko Banjaja.

Valentino Rosi je zahvaljujući praćenju svog učenika Banjaje stigao do 4. mesta u kvalifikacijama.Prvoplasirani u Q1 Migel Oliveira je stigao do svog najboljeg plasmana u MotoGPu, startovaće uz Valentina Rosija kao peti. Kao i u Q1, Franko Morbideli je odmah uz Oliveiru da kompletira drugi startni red na P6.

Džek Miler koji je juče opisivao uslove na stazi i komentarisao da je u jednom trenutku temperatura staze bila 68 stepeni, je zauzeo sedmu poziciju. Takaaka Nakagami  je pored njega kao osmi. Japanac je bio fantastičan danas, međutim malo izletanje u šljunak ga je koštalo boljeg pozicioniranja na startu. Videli smo i odličan BBšou koji nam je priredio devetoplasirani. Binder je zaista bio sjajan, verovatno će pokušati da se izbori za još bolje pozicije sutra.

Mir je tu kao predstavnik Suzukija, ispred Danila Petrućija i Pola Espargara. Na osnovu rezultata treninga i onoga što je pokazao na početku kvalifikacija očekivalo se da će Pol Espargaro ostvariti bolji rezultat. Espargaro je tokom kvalifikacija izleteo sa staze i srećom nije povređen.

Sutra nas čeka opaka borba. Kvartararo i Vinjales će sigurno voditi bitku za pobedu sada kad je Markes van igre. Takaaka Nakagami je jedina nada Honde da ostvare neki ozbiljniji rezultat. Možda će i Valentino Rosi da prevaziđe probleme od prošle nedelje i završiti na podijumu.

Autor:  Ana Popović

Ostavi komentar