Đakomo Agostini, jedan od najboljih motociklista svih vremena, prilično je lepo govorio o Marku Markesu.

Mark Markes je već osam puta u svojoj karijeri bio svetski šampion, a još nema ni 30 godina, pošto je rođen 1993. godine i već se svrstava među velikane ovoga sporta.

O tome je govorio i Đakomo Agostini, čovek koji je 15 puta bio svetski šampion i u karijeri je ostvario 122 pobede.

„Ne mislim da Mark ima potrebu da menja motocikl, da ode u drugu ekipu kako bi dokazao svoju vrednost. Sjajno je ono što pokazuje na stazi. Svi znamo da je najbolji i znamo da bi pobedio na bilo kom drugom motociklu. Niko ne može da kaže da Mark pobeđuuje samo zato što ima Hondu. Nije Honda ta koja pobeđuje, Mark čini da Honda pobeđuje. Insistiram na tome da bi on mogao da pobeđuje na bilo kom drugom motociklu“, smatra Agostini.

Kada pogledamo u prošlost, videćemo da su retko vozači bili uspešni u drugim ekipama, retki su primeri Kejsija Stonera koji je titule osvajao na Dukatiju i u Hondi, dok je recimo Valentino Rosi u Hondi i Jamahi bio šampion, a u Dukatiju nije baš najbolje vozio.

Lorenco je na kraju prošle godine odlučio da se povuče iz Moto GP šampionata posle jedine sezone koju je proveo u Hondi, a koje su obeležili loši rezultati i povrede. Prethodno je dve sezone proveo u Dukatiju, na kojem je počeo da pobeđuje kada je tim već odlučio da ga ne zadrži. Svoje najveće uspehe Španac je ostvario kao vozač Jamahe, u kojoj je proveo devet godina i u tom periodu osvojio tri titule u kraljevskoj klasi, a prethodno je dva puta bio šampion u klasi do 250 kubika. Od početka ove godine je ponovo u Jamahi, ali kao test vozač.

S druge strane, Agostini je tokom karijere osvojio 15 titula i ostvario 122 pobede, po čemu je rekorder Svetskog šampionata u motociklizmu. Međutim, kao što je Lorenco pomenuo, u njegovo vreme je vozačima bilo dozvoljeno da se takmiče u više kategorija, pa je tako Italijan pet godina bio šampion u klasama do 300 i 500 kubika.

Izvor: B92

Ostavi komentar

Ostavi komentar