Još jedna legendarna reli trka Dakar je završena, i još jedna pobeda upisana za fabričke vozače KTM-a. Osamnaesta, da dobro ste pročitali, 18. za redom!

Međutim, nije sve od početka išlo na ruku KTM-u. Njihov pobednik iz 2016. godine, Toby Price stigao je na Dakar sa delimično zalečenim ručnim zglobom nakon loma nekoliko nedelja ranije. Mathias Walkner, prošlogodišnji pobednik, je već u ranoj fazi trke zaradio povredu članka, zbog koje je izgubio dosta vremena i nije mogao da vozi sa 100% snage.

U međuvremenu, Joan Bareda Bort, fabrički vozač Honde poveo je trku i ulio Hondi nadu da će najzad uspeti da im donese prvu pobedu još od 1989. godine, ali njegovo vođstvo nije dugo trajalo.  Posle njega, vodeću poziciju preuzeo je još jedan Hondin fabrički vozač, Amerikanac Ricky Brabec koji je tokom prvih 8 etapa delovao odlično i bio je u odličnoj poziciji da se bori za pobedu. Barem dok ga na njegovoj Hondi nije izdao agregat. Težak udarac za Amerikanca koji je i prošle godine iz istog razloga morao da odustane od Dakara. Koliko je Dakar težak, kako za vozača, tako i za mašine, dokazuje i činjenica da je i Adrien Van Beveren, Yamahina najveća nada za pobedu, takođe morao da odustane od Dakara nakon mehaničkog kvara na agregatu njegove Yamahe.

U poseldnjoj etapi jedino je Čileanac Pablo Quintanilla na svojoj fabričkoj Husqvarni usepo da odoli KTM klanu. On je na početku poslenje etape bio drugi u generalnom plasmanu sa samo jednim minutom zaostatka za Toby Priceom koji je i dalje imao problema sa zglobom. Quinranilla je pokušao da čistom brzinom pobedi Australijanca i uspe da ispuni svoj životni san, da posle sedam Dakar relija dođe do pobede. Međutim, nije sve išlo po planu Husqvarninog fabričkog vozača. On je ubrzo po početku poslednje etape doživeo pad i izgubio dosta vremena. Čileanac se hrabro vratio na motor pored napuklog skočnog zgloba kako bi završio trku, da bi se na kraju dovezao do odlične treće pozicije.

Ova situacija je Toby Priceu ostavila dovoljno prostora da bez većih poteškoća nastavi sa svojom taktikom koju je primenjivao od samog starta, a to je da konstantnošću, a ne brzinom i etapnim pobedama, dođe na kraju do prve pozicije u generalnom plasmanu. Drugi kroz cilj prošao je Mathias Walkner, takođe na fabričkom KTM-u, sa nešto preko 9 minuta zaostatka. Četvti je bio Sam Sunderland, treći vozač KTM-a kojem je ipak vraćeno vreme koje mu je oduzeto posle pete etape zbog kazne. Kada mu je ovo vreme vraćeno, Sunderland je pomeren na 3. poziciju, što je dovelo do toga da KTM zauzme sve tri pozicije na podijumu u ovogodišnjem Dakaru u konkurenciji motocikala.

Najbolje plasirana žena ove godine bila je Laila Sainz, takođe na fabričkom KTM-u na 11. poziciji u generalnom plasmanu, dok je najbolje plasirani novajlija bio Ross Branch na 13. mestu na svom privatnom KTM-u.  Legendarnu trku završilo je 75 motocikala, što je 55% od ukupnog broja, koliko ih je započelo, brojka koja sama po sebi govori koliko je ovaj reli težak.

I ako je ovaj sajt posvećen prvenstveno dvotočkašima, smatramo da su svi učesnici Dakara podjednako zaslužili da ih pomenemo, posebno oni koji su u svojim kategorijama odneli pobede, tako da ćemo i za one koje zanima ukratko pomenuti i pobednike u ostalim kategorijama na 4 točka.

U konkurenciji Quadova upečatljivi su bili Argentinci, posebno Nicolas Cavigliaso koji je na svojoj Yamahi Raptor odneo ubedljivu pobedu sa skoro 2 sata prednosti u odnosu na najbližeg konkurentna posle ukupno 43 sata trkanja.

U klasi Side by Side vozila, u kojoj su svi vozači koji su završili trku bili u Can-Am Maverick-u, pobedu su odneli  Francisco Lopez Contardo i Alvaro Juan Leon Quintanilla iz Čilea. Od 30 vozila, koliko ih je startovalo, samo je 10 uspeolo da dođe do cilja posle 10 teških etapa.

Od automobilista, najbrži i najkonstantniji bio je Nasser Al-Attiyah sa svojim suvozačom Mathieu Baumelom u Toyoti Hilux. Njih dvojica su bili jedini dvojac koji je uspeo da izbegne sve veće probleme, napravi pravu razmeru između brze i sigurne vožnje, a da pritom nisu naparavili ni jednu veću grešku u navigaciji.

Među kamionima najbolji bio je Eduard Nikolaev sa svojim suvozačima Evgeniiem Iakolaevim i Valdimirom Rybakovim u svom fabričkom Kamazu.

Da se podsetimo, Gabor Sagmajster, jedini predstavnik Srbije na Dakaru i ove godine, odustao je već prvog dana nakon samo 29km zbog kvara na motociklu.  Opširnije o ovome pročitajte u posebnom teksu:

KRAJ ZA SAGMAJSTERA VEĆ PRVOG DANA DAKARA

[fpc_post_grid design=“design-4″ grid=“4″ show_author=“false“ limit=“8″]

Ostavi komentar