Opšte je poznato u moto svetu da je vožnja na zadnjem točku jedna od najzanimljivijih načina vožnje motocikla. Dokaz ove tvrdnje je to što na zadnjem točku možemo videti sve vrste motora i vozača. Od klinaca na skuterima, matoraca na kruzerima pa do profesionalnih trkača na motorima od nekoliko miliona eura.

Međutim, koliko god zabavno bilo, mnogi vozači se ne usuđuju da voze „zadnjak“ zato što šteti motociklu. U suštini, ovo nije tačno. Pravilno izveden zadnjak ne šteti motociklu i ne uzrokuje bilo kakve posledice na samu mašinu ili ram. Sa druge strane, loš zadnjak je loš za sve, i za motor i najčešće i za vozača.

Prvo ćemo da razjasnimo razliku između dobrog i lošeg zadnjaka. U koliko motor podižete na zadnji točak iz visokih obrtaja i naglo puštate kvačilo kako bi se prednji točak odvojio od zemlje, loše ste počeli. Najbolji stunt vozači na svetu dižu motor iz najnižih obrtaja i najčešće ne koriste kvačilo ili ga koriste vrlo malo. Podizanje na zadnjak pri vosokim obrtajima i sa naglim puštanjem kvačila ozbiljno utiče na potrošnju lamela ali i korpe kvačila. Takođe, udari na lančanike su vrlo jaki i zadnji lančanik se više troši, kao i ublaživači na točku.

Tokom vožnje na zadnjem točku, bitno je da ne vozite do kraja obrtomera i pustite da se prednji točak zakuca u podlogu, kao i da ne puštate naglo gas da bi spustili prednji točak. Najbezbednije i najbolje za vas i za vaš motocikl je da lagano i postepeno popuštate gas i dozvolite prednje točku da glatko dotakne površinu, bez udarca na prednje vile. Naglo spuštanje prednjeg točka je pre svega vrlo opasno, jer upravljač može vrlo lako da vam se otrge iz ruku i izazove pad, ali je i pored toga loše za vaš motor. U koliko dovoljno jako ili dovoljno često spustite prednji točak agresivno, postoji mogućnost da na prednjim vilama popusti semering i da iscuri ulje svuda po prednjem točku i kočionom sistemu. To vas dovodi do skupe zamene semeringa i ulja u prednjim vilama, kao i prednjih pločica, koje su u suprotnom možda mogle još dosta dugo da vas služe.

Ipak, jasno je da ovo nije najgori scenario koji može da vam se dogodi prilikom vožnje na zadnjem točku. Jedna od najgorih situacija je svakako kada vam motor ode previše u nazad i izvrne se sa zadnjeg točka. U uticajima koji ovakva vrsta pada na motocikl ni ne moramo da pričamo. U najviše slučajeva, rep se iskrivi, maske popucaju, upravljač se iskrivi, a postoji i mogućnost da motor na kraju udari u nešto i napravi ogromnu štetu. Nekoliko primera možete videti u videu ispod:

Naravno, pravilno izveden zadnjak, sa laganim i glatkim podizanjem prednjeg točak, samo uz pomoć konjskih snaga koje vam mašina nudi, vožnja  u niskim obrtajima i kontrolisano spuštanje prednjeg kraja, bez nasilnih i agresivnih udara, neće ni malo nauditi vašem motociklu. Barem je to slučaj kod većine modernih motocikala. Ipak, nekoliko modela, kao na primer Suzuki SV650, poznato je po tome da u slučaju duge vožnje na zadnjem točku u prednjim delovima agregata ostaje bez ulja i izaziva oštećenja na cilindrima.

Bilo da ste već iskusan vozač zadnjaka ili ste tek odlučili da pokušate da naučite da dobro i bezbedno vozite na zadnjem točku, vodite računa gde ovo radite i da bude u kontrolisanim uslovima bez opasnosti za ostale učesnike u saobraćaju.

Primer savršeno izvedenog zadnjaka

Ostavi komentar

Ostavi komentar