BMW uz pomoć Boscha uveliko radi na razvoju adaptivnog tempomata za motocikle, koji će omogućiti da dvotočkaš samostalno ubrzava i održava odstojanje u odnosu na vozilo ispred.

Ova tehnologija u upotrebi je kod automobila i kamiona već duži period, ali je dosadašnja primena na serijskim motociklima izuzetno retka. BMW Motorrad navodi da će tehnologija uskoro biti spremna za uvođenje kod njihovih novih modela, te da će većina budućih dvotočkaša te marke imati i ovu opciju.

Adaptivni tempomat radi slično kao i standardni tempomat, s tim da je u stanju da samostalno održava odstojanje naspram vozila ispred i tako omogućava vozaču da se se odmori. Bavarci ističu da će njihov adaptivni tempomat imati dva sistema rada: Comfortable i Dynamic.

Pomenute konfiguracije utiču na to koliko jako motocikl koči i koliko brzo ubrzava. Naravno, prvi Comfortable sistem rada čini da to sve ide znatno blaže i umerenije, dok je Dynamic rezervisan za one kojima se negde “žuri”.

BMW takođe navodi da njihova adaptivni tempomat koristi radar za detekciju vozila ispred, ali da je u stanju samo da opazi ona koja se kreću, ne i stacionarne objekte. Nemački proizvođač nije želeo da specifizira kada će ovaj sistem biti i premijerno prikazan, niti koji će modeli isprva dobiti adaptivni tempomat.

Izvor: AutoRepublika 

Ostavi komentar

Ostavi komentar