Beograđanin kažnjen zbog prekoračenja brzine za jedan kilometar na sat

Beograđanin D. G. dobio je kaznu zbog prekoračenja brzine pošto je kroz mesto Vojka kod Stare Pazove vozio 51 kilometar na sat, iako je na tom puti dozvoljena vožnja do 50 km/h, objavile su Novosti.

„Supruga, deca i ja, svi uredno vezani i u propisanim sedištima, sa svom neophodnom saobraćajnom opremom, ispravnim dozvolama i vozilom, bezbrižno smo putovali, kada nas je u Vojki zaustavio policajac. Sve je pregledao i sve je bilo u redu, a zatim mi rekao da izađem iz vozila. Naglasio mi je da sam prekoračio brzinu i da će mi pisati prekršajni nalog sa kaznom od 3.000 dinara“, ispričao je D. G. za Novosti.

On kaže da je sve vreme kroz naselje vozio 50 kilometara na čas, a pošto mu je rečeno da je prekoračio brzinu mislio je da je negde propusto saobraćajni znak koji propisuje nižu brzinu od uobičajene.

„Nisam se bunio, samo sam skrenuo pažnju policajcu da se znak za 40 kilometara na čas nigde ne vidi. Bio sam šokiran kada mi je saobraćajac rekao da i nisam kažnjen za prekoračenje od 10, već za jedan, odnosno jer sam vozio 51 umesto dozvoljenih 50 kilometara na sat. I još je dodao da ova kazna treba da mi bude nauk da sledeći put ‘ne gazim’ tako brzo“, rekao je D. G.

Dodaje da skala na brzinomeru njegovog automobila ne može sa preciznošću da pokaže brzinu od jednog kilometra na sat i da to predstavlja samo pola milimetra na brzinomeru.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, kazna za prekoračenje brzine u naseljenom mestu, za vožnju koja je do 10 km na čas veća od dozvoljene, iznosi 3.000 dinara. Za vožnju bržu za 11 do 20 kilometara od dozvoljene kazna je 5.000 dinara, a od 21 do 50 kilometara na čas „preko crte“, 6.000-20.000 dinara.

Za brzinu od 51 do 70 kilometara na sat veću od dozvoljene, vozač če biti kažnjen sa 15.000-30.000 dinara, a za brzinu koja je iznad 70 kilometara veća od dozvoljene, kazna je zatvor od najmanje 15 dana ili novčana kazna u rasponu od 100.000 do 120.000 dinara i 14 kaznenih poena.

Ostavi komentar