BAJKERI UPOZORENJE ALI I SVI OSTALI VOZAČI III deo

U prethodna tri dana više od 500 bahatih vozača je saobraćajna policija kaznila zbog prekoračenja prosečne brzine od 120 km/h.

Od 25.04.2018. god. saobraćajna policija dežura na šest čeonih naplatnih rampi u Vrčinu, Šimanovcima, Staroj Pazovi, Nišu, Šidu i Subotici, gde se na licu mesta sankcionišu neodgovorni vozači. Svi oni koji prekorače srednju brzinu a izađu na neku od bočnih naplatnih rampi, gde nema saobraćajne patrole, kazna stiže na kućnu adresu.

Treba naglasiti da na svim naplatnim rampama na autoputu postoje kamere koje beleže registarske oznake i prosečnu brzinu vozila. To znači da vozači sa srpskim tablicama ni na koji način ne mogu da izbegnu kaznu dok vozači sa stranim registarskim oznakama dobijaju sankciju samo na rampama gde dežura saobraćajna policija.

Iz saobraćajne policije poručuju da su srpski vozači uglavnom upoznati sa ovom merom, tako da ne čine ni celih 10 odsto sankcionisanih. Takođe im je u planu da pred letnju sezonu pošalju dopise ambasadama kako bi one upozorile svoje državljane o sankcionisanju prekoračenja srednje brzine u Srbiji. Planirano je i da se na elektronskim displejima na autoputu na više jezika obaveste vozači o ovoj novini.

U prethodna tri dana više od 90 odsto kažnjenih bili su “stranci”.

Važno! Vozači ne dobijaju na računu na naplatnoj rampi informaciju o prosečnoj brzini kojom su vozili, već saobraćajna policija tu “priznanicu” sa srednjom brzinom “dodeljuje” samo onima koji naprave prekršaj.

U saobraćajnoj policiji tvrde da bahati vozači neće moći tako lako da izbegnu kaznu ni pauzom između dve rampe pošto će broj vozila presretača biti povećan na autoputu, a koristiće se i sve više radara.

Da nijedna kazna nije vredna uštede vremena, a da je rizik daleko veći govori i statistika

Na primer, dozvoljenom prosečnom brzinom od 120 kilometara na sat se od naplatne rampe u Šimanovcima do rampe u Adaševcima u dužini od 76 kilometara stiže za 38 minuta dok se pri brzini od 140 km/h ta deonica prelazi za 32 i po minuta ili za svega šest i po minuta brže. Zbog tih nekoliko minuta vozač bi morao da plati kaznu od 3.000. U slučaju da vozi 160 km/h, ušteda u vremenu bi bila nepunih deset minuta a koštaće ga 10.000 do 20.000 dinara, tri negativna poena i oduzimanje dozvole od jednog meseca do 12 meseci.

Novčana kazna ako se plati u roku od osam dana je za 50% jeftinija !!!

Ostavi komentar