RS660 je projekat koji je za cilj imao proširenje Aprilijine palete motocikala, i to u smeru modernih, lakih motora za grad koji ipak mogu da vam ponekad pruže zabavu i uzbuđenje sportskog motocikla.

Ovaj motocikl je prvi pravi korak u napred za legendarnu Italijansku fabriku još od 2010. godine kada su predstavili RSV4 koji je okrenuo Supersport klasu naglavačke. RS660 pokreće dvocilindrični agregat u paralelnom rasporedu, koji korene vuče direktno od V4 agregata koji se nalazi u ludačkom Tuono V4 modelu, kao i u RSV4 1100 Factory modelu. Aprilia tvrdi da se odlučila za dva cilindra zbog efikasnosti i malih dimenzija ovog agregata, što je inženjerima dalo slobodu da naprave vrlo mali lagan ram koji agregat koristi kao sastavni deo sistema vešanja. Ovakva koncepcija daje motociklu mogućnost da isprati performanse i da vozaču prenese osećaj kao što bi imao na sportskom motociklu.

RS660 koristi vrlo pametno dizajnirani zadnji amortizer koji može da se podešava daljinski, tj. ne direknto na amortizeru. Takođe, položaj zadnjeg amortizera je napravljen tako da ne mora da se korste „koske“ za spajanje, već povezuje direktno zadnju viljušku sa ramom, što takođe poboljšava prenos informacija i opšti osećaj u vožnji, pored toga što je uštedelo nekoliko stotina grama na ukupnoj težini motocikla. Takođe, zadnji kraj motocikla izgleda manje natrpano i prema našem mišljenju, bolje nego motocikli sa komplikovanim sistemom kačenja zadnjeg vešanja.

I pored svoje sportske osnove, Aprilia tvrdi da je RS660 vrlo udoban motocikl, prvenstveno zbog velikog sedišta, udobno postavljenih nogostupa i visoko postavljenog upravljača koji neutrališe nepotrebnu težinu sa vozačevih zglobova.

Kočioni sistem se sastoji od radijalno postavljenih četvoroklipnih Brembo klješta i radijalne Brembo kočione pumpe. Ovaj konceptni model opremljen je Pirelli Diablo Rosso Corsa II gumama, što dodatno potvrđuje sportsku stranu ovog motocikla, koji se za sada nalazi u klasi za sebe. Jedini konkurentni su mu zastareli Suzuki SV650S i Kawasaki Ninja 650 koji je više okrenut udobnosti i gradskoj vožnji, bez puno akcenta na spotsku stranu.

Aprilia za sada nije potvrdila da li će ovaj motocikl ući u serijsku proizvudnji i kada, ali s obzirom koliko daleko je projekat došao, ubeđeni smo da hoće. Ipak, ne možemo znati da li će izgledati ovako kako je predstavljen, sa svom opremom visoke klase koju koncept RS660 poseduje.

Ostavi komentar

Ostavi komentar